Voľba padla na túto vtedy ešte novinku
Viem síce, že to na Slovensku nejazdilo, ale poľské úzkorozchodky tiež nie sú na zahodenie (až na tie obrovské reflektory
-------------------------------------------------------------------
Niečo z histórie (voľný preklad z textu vystrihovačky)
Pre potreby prevádzky Hornosliezskej dráhy bolo v roku 1894 vo firme Hohenzollern A.G. Lokomotivbau v Düsseldorfe objednaných 30 lokomotív špeciálnej konštrukcie prispôsobenej na pohyb ulicami mesta. Niektoré z nich boli vybavené kondenzátormi nachádzajúcimi sa na streche, čo bol vlastne systém skladajúci sa zo skupiny potrubií, v ktorých sa zachytávala voda vyzrážaná z pary. Tým sa zvýšil rozsah lokomotív, ktoré mali malú kapacitu nádrží. Lokomotívy boli dodatočne vybavené vzduchovými brzdami.
Stiahnutie lokomotív z prevádzky začalo v roku 1898, kedy sa úsek z Piekar Śląskich do Gliwic začal elektrifikovať. Všetky lokomotívy boli presunuté na úsek Gliwice – Racibórz, kde boli v prevádzke do roku 1904. Za štyri roky svojho fungovania previezly okolo 10 miliónov pasažiarov.
Jediná fotografia tohto typu lokomotív pochádza z 20 rokov 20 storočia. Zachytáva ešte zachovanú lokomotívu s číslom 17, ktorá bola v tom čase už vyradená zo služby.
fotografia prevzatá z http://www.gkw.pl/pl-tabor.htm
-------------------------------------------------------------------
Vo svojej tvorbe som sa zatiaľ dopracoval k tomuto už skoro hotovému skeletu.
Dneska som povyrezával posledné otvory, ešte musím naimpregnovať hrany, vybrúsiť ich a následne syntetikou zaretušovať. Pustil som sa aj do skeletu kotla, tak snáď to do zajtra stíhnem. Pokiaľ nie, tak ďalší progres až na budúci víkend.