TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Tatra 815 8x8 VT /RipperWorks/ 1:32

Moderator: Oliver

maťko85 | 40
Name: Martin Hašlar

Tatra 815 8x8 VT /RipperWorks/ 1:32

Postby maťko85 » 08 Jul 2015 17:45

Po úspěšném dokončení Tatry míchačky jsem se rozhodl střihnout do Tatry další, tentokrát ve verzi 8x8 - armádní. Pokud vše dobře dopadne, tak by tento model byl součástí většího projektu, který mám v plánu.

Myslím, že tento model není třeba představovat, tak jen dám fotky rozkuchané stavebnice:

A můžu začít samotnou stavbu, kterou jsem zahájil tradičně výrobou rámu. Nejdříve jsem postupně slepil všechny jednotlivé komponenty, tj. přední nárazník (tady jsem zvolil jednodušší variantu, snad doufám, že to nijak nenaruší celkový vzhled modelu), oba podélníky, zadní čelo, čtyři příčky, rozpěry a úchyty pro kabinu.

Potom jsem všechny komponenty poskládal dohromady, a dopadlo to takto:

Následovat bude stavba náprav a centrální roury :) .

Štefan Húska | 44
2K+
Name: Štefan Húska

Re: Tatra 815 8x8 VT/RipperWorks/1:32

Postby Štefan Húska » 10 Jul 2015 10:21

Dobrý výber Maťo, tiež som ju lepil asi pred 5 rokmi ale keď som sťahoval veci ku tete na pôjdu než som odišiel do Rakúska tak som ju poškodil v aute, teraz trčí v krabici. Mám ju znovu kúpenú aj s radlicou a tam je podvozok čierny čo sa mi viac páči. Držím ti prsty a poriadne ju vyšperkuj šróbkami a nitmi, je to krásny model a stojí za to. Budem pozorne sledovať vlákno a púšťať slinky :dribble:
Keď je model hotový, môžete ho postúpať :#)
Musím lepiť kým mám slinu

maťko85 | 40

Re: Tatra 815 8x8 VT /RipperWorks/ 1:32

Postby maťko85 » 02 Sep 2015 23:17

Po menší pauze přináším malý pokrok - vyrobil jsem první části patřící k centrální rouře, a sice všech šest nosníků, kterými bude roura nalepena k základnímu rámu.

Zatím je systém řízení přední dvojnápravy funkční, doufám, že to tak bude i po dokončení. Následuje stavba všech náprav :) .

maťko85 | 40

Postby maťko85 » 04 Oct 2015 18:52

V tomto týdnu jsem konečně dokončil zmíněné nápravy, jejichž výroba mi dala zabrat víc, než jsem předpokládal :red: . Zde fotky - nejdříve jednotlivé části:

A hotové nápravy:

Tip: Válcové díly (5d) - tady jsem musel hodně upravit průměr, jinak bych je nedostal do otvorů hlavních plášťů diferenciálů (díly 5a).
Následovat bude výroba posledních komponentů centrální roury, převodovka s rozvodovkou a konečně první kompletace podvozku :big smile: .

maťko85 | 40

Postby maťko85 » 19 Dec 2015 18:54

Po delší době přináším mírný pokrok ve stavbě, kde jsem konečně dokončil všechny jednotlivé celky centrální roury a pak to vše celé poskládal dohromady a nalepil na rám.

Nejprve fotky jednotlivých celků - díly centrální roury, převodovka s rozvodovkou, díly pro řízení kol, vzduchojemy, listové pružiny a krytky manžet.

Pak jsem postupně centrální rouru sestavil dohromady . Zde pár fotek z kompletace:

A takto vypadá aktuální stav po sestavení roury a doplnění doplňky:

Teď následuje postupná výroba doplňků rámu, čímž by měl být hotový základ podvozku :) .

Brzdič | 40
2K+
Name: Ondra

Postby Brzdič » 20 Dec 2015 12:15

Tuhle část stavby moc nemusím, je s tím dost práce a ni to nebude vidět. :D Doufám že do silvestra bude hotovo .... tohoto. :P

martin1807 | 31
2K+
Name: Martin Bilý

Postby martin1807 » 20 Dec 2015 22:16

Krásne vyšperkovaná čistostavba.. Podvozok máš važne luxusný... Ako si robil vzduchojemy? sú to iba povodné diely prebrúsené alebo nejaký special postup?. :big smile:
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

maťko85 | 40

Postby maťko85 » 22 Dec 2015 11:54

Díky, kladné reakce mne vždy velmi potěší a povzbudí do další práce :victory: .
Já zase naopak raději stavím podvozky, nevím proč, ale raději stavím drobné celky než velké díly. Ale když se mrknu do archivu stavebnic, kde dominují hlavně Tatry 815, tak se ze stavby podvozků asi stane nudná rutinní práce :bad smile: . Jinak do tohoto Silvestra hotovo určitě nebude, ani kdybych na modelu pracoval 24 hodin vkuse, sedm dní v týdnu. Vzduchojemy jsem si vyrobil sám, podle svého osvědčeného postupu.
Tip: Postup výroby vzduchojemů:

1) z kancelářského papíru (80g) si vyrobím páskový díl, který navinu do ruličky na požadovaný průměr.
2) polepím čela, používám papír 160 g.
3) postupně nanesu na celou plochu prvního čela několik vrstev Herkulesu. V tomto případě jsem nanesl čtyři vrstvy tak, aby po úplném vyschnutí vzniklo ono zaoblené čelo.
4) na stejný vzduchojem si z další papírové pásky navinu a vyrobím prstenec (použiju papír 160g). Ten zajistí, že při výrobě druhého čela bude vzduchojem dokonale v rovině a Herkules se hezky rozlije rovnoměrně po celé ploše a vrchol budoucího zaoblení bude přesně uprostřed.
5) zopakuju bod 3.
6) nakonec doplním detaily (páskové dílky) a nakonec hotový vzduchojem nabarvím.
A ještě jedna věc - díl centrální roury (díl 8D) jsem musel zkrátit o 3 milimetry tak, aby nosník zadní dvojnápravy (díl 4B) přesně seděl na vyznačeném místě na rámu.

maťko85 | 40

Postby maťko85 » 30 Dec 2015 18:59

Minulý týden jsem před plánovanou pauzou ještě stihl vyrobit nějaké ty drobné doplňky určené k rámu - bedna, nádrž na olej, části předního i zadního tažného zařízení a naviják s příslušenstvím.

Zde fotky:

Teď už mi zbývá dokončit čtvery schůdky jako doplňky rámu, pak už bych chtěl zahájit stavbu nástavby :P .

maťko85 | 40

Postby maťko85 » 23 Feb 2016 19:19

Po pravidelné pauze se vracím ke stavbě tohoto modelu. Jako první jsem dal dohromady poslední doplňky k rámu, tj. všechny čtyři schůdky.
Zde fotky:

Tím jsou doplňky rámu hotovy a v podstatě je i hotový základ podvozku.
Takto vypadá aktuální stav stavby celého modelu:

Teď bude následovat stavba korby, už mi schne pod zátěží slepená hlavní ložná plocha a momentálně lepím části nosné konstrukce, kterou bude nástavba osazena na rám :) .

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”