TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

ROYAL CAROLINE 1749 /DORIS/ 1:40

Moderator: Fito

maaaslo | 45
Name: pavol

Re: ROYAL CAROLINE 1749 /DORIS/ 1:40

Postby maaaslo » 24 Aug 2012 22:20

hlasim sa...
ale az o 50 rokov...

laki | 47
Name: laki

Postby laki » 03 Sep 2012 15:54

ako vzdy doris, paradna robota, klobuk dolu

orech | 54
Name: Tomáš

Postby orech » 03 Sep 2012 22:25

Doris , proč nám toto děláš :jawbone: ? Ale vážně, tvým modelům asi není co vyčíst. Pro mě jsou obrovskou inspirací a zároveň noční můrou.Tohle prostě nikdy nedokážu.
Semper Fidelis
Hotovo : T-34/76 /Halinski/ 1:25
Na stole : Napoleonics 1807

DORIS | --
Name: Doris

Postby DORIS » 04 Sep 2012 12:57

Srdečně děkuji za milá slova, přátelé.
No s každým dalším modelem se člověk posune o kousek dál a k lepšímu výsledku, ale zlepšovat mám ještě stále co. Je to dobrá motivace, když kouknu na své starší výtvory a vidím, kolik jsem se od té doby naučila nového a lepšího. A když se za pár let budu koukat na svou současnou produkci, která mi nyní připadá jako maximum, co dokážu vytvořit, bude to asi podobné a zase si řeknu: tohle jsem ještě moc neuměla... , nebo dalo se to udělat líp...... :)

Karolínka má už kompletní obšívku, položila jsem celkem 3 vrtsvy katonu, všechny se brousily a impregnovaly lakem. Nyní už pracuji na povrchové úpravě a výdřevě, opět z fólií, jak už je u mne zvykem....
Image
ImageImageImageImage
Druhá vrstva obšívky:
Image
ImageImageImageImageImage
Po vybroušení:
Image
ImageImageImage

Poslední vrstva obšívky před přebroušením a stříknutím plničem; celková tloušťka obšívky je cca 3-4mm, trup už je pořádně těžký, ovšem velice pevný.
Image
Doris

DORIS | --

Postby DORIS » 04 Sep 2012 13:03

Obšívka trupu je nyní připravena pro finální povrchovou úpravu. Trup byl opět přebroušen, následovalo několik tenkých vrstev plniče - ty se rovněž přebrousily, a nakonec jsem horní část trupu nastříkala černou barvou (kvůli kontrole nerovností používám lesklou barvu, ta zaručeně odhalí jakoukoliv neplechu, ale naštěstí je vše O.K). Tato část trupu získá ještě matný nástřik.
Image Image
ImageImageImageImage

RC se pomalu mění a získává finální "kabát". Dolní část trupu je již obložena - použila jsem 5,5- 6mm široké pásky z fólie (bílé dřevo) a lepila je od kýlu nahoru. Pásy se v celé délce překrývají - na přídi a zádi více, ve střední části lodi jen nepatrně (cca 0,5mm), jejich lepení je nutné provádět s mírným napnutím hlavně v místech náročných na ohybání (příď). Po dokončení se celý povrch důkladně prohřeje kvůli dokonale adhezi lepidla. Anglický typ obšívky je opravdu náročnější na provedení, ale myslím, že ta práce zato stála a výsledek více koresponduje se skutečností.

Image Image

Některé fotky jsou dělány s bleskem, který dokáže spolehlivě odhalit nerovnosti trupu. Jak je vidět, tak obšívka na RC i přes velké rozměry trupu je zcela hladká bez vylézajících žeber, což je u mnoha papírových modelů největší handicap, který pak trvale zkazí vzhled modelu. I z toho důvodu nepoužívám postup, který předkládají výrobci stavebnic (například Shipyard), ale řeším to svou vlastní technologií, kterou jsem zde zdokumentovala.

Výdřeva pokračuje dál, střední část trupu už je také obložena plaňkami z fólií; zatím je to v surovém stavu bez patiny a naznačených spojů mezi plaňkami. Odstín udělám o něco tmavší. Horní část trupu bude v kombinaci černé a tyrkysově modré, nicméně zatím se snažím najít vhodnou barvu, jejíž odstín by co nejvíce odpovídal předloze. Nejvíc se mi zamlouvala TS-41 (Coral Blue) od Tamiye,
http://www.myhobbystore.co.uk/product/6 ... coral-blue
ale s Kpt.Jirkou jsme usoudili, že to ještě není zcela ideální a tudíž budu experimentovat a hledat dál.
Nyní přijdou na řadu bočnice/wales a také se chystám dotáhnout kýl, přední a zadní vaz + kloun.

Image

Bočnice už jsou rovněž na svém místě:
Image Image

Dále jsem se pustila do výdřevy pod dolní bočnicí. Zároveň upravuji zrcadlo, kde jsem plaňky udělala "navázané", což je další rozdíl oproti plánům z Anatomy of RC.
http://modelforum.cz/download/file.php? ... &mode=view
Image
ImageImageImageImage

Nyní budu totéž dělat na pravoboku.
Doris

martanek411 | --

Postby martanek411 » 08 Sep 2012 10:15

Člověk si tváří v tvář s Tvou prací připadá jako trpaslík ........ a stále menší ...... a menší ..... a menší ..................................................................

NÁDHERA !!!!!!!!!!!!!!!!!! :P

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 18 Sep 2012 21:46

Ja si pockam, ked nam popises, ako si vyrabala to klincovanie dosiek. Prave som sa totiz omylom doklikal az k fotkam, ktore tu este nie su publikovane... :beat plaster: , a to je teda nadielka :jawbone:
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

Jozik | --
Name: Jozef

Postby Jozik » 19 Sep 2012 09:52

Super. Aj ja som sa preklikal na zatial nepublikovane foto. Vyborne to vyzera.
Recnicka otazka: Ak by kazdy detail, puntik, suciastka mali byt ocenene 1 centom, kolko by mal hodnotu dokonceny model?

Doris ale vazne. Kolko moze mat takyto model jednotlivych detailov? Taky Sovereign Of The Seas ich mal asi kolko? Aspon odhad.
Skalpel je super vec. :)
Moja galeria: http://papermodelers.sk/viewtopic.php?f ... 192#p30192" onclick="window.open(this.href);return false;

DORIS | --

Postby DORIS » 19 Sep 2012 15:32

Děkuji za ohlasy a komentáře, přátelé! Je to pro mne skutečná pocta a moc si Vašich slov vážím. :girl:
RC bude díky měřítku 1/40 hodně propracovaná. Když bych měla odhadnout pošet dílů a různých detailů, tak to by bylo obrovské číslo. Na SoS je přes 2000 kusů výzdoby a celkový počet dílů a detailů by šel do desítek tisíc. Na RC to bude asi ještě víc, tak tolik můj odhad.
Stavba se opět pohnula dál, dokončuji povrchovou úpravu a nyní začínám kompletovat kajuty.
"Dřevěná" část trupu má již finální barevnou úpravu. Druhá vrstva washe a finální přestříkání pololesklým lakem od Taymiye dalo dřevu přirozenější vzhled a zároveň už nevypadá jako kus nového nábytku z Ikei.
Image
ImageImageImageImage
Image
Kloun na pravoboku je téměř dokončen a zároveň jsem se pustila do imitace dřevěných hřebů, jimiž je obšívka připevněná k žebrům. Osvědčilo se mi použít kovový hrot pentilky o průměru 0,3mm, který jsem namáčela v mírně naředěné akrylátové barvě od Tamiye (odstín je o něco tmavší než patinovací barva na obšívce). Vše ředím originálním ředidlem X-20A. Později ještě naznačím spoje mezi plaňkami.
Image Image

ImageImageImageImageImageImageImageImage
Doris

DORIS | --

Postby DORIS » 19 Sep 2012 15:35

Karolínka má již dokončený kloun a připravené otvory pro lanoví. Oproti mým předchozím modelům jsem zde poprve udělala kloun realističtěji - jeho horní část se zužuje, jak je vidět na mnoha dobových modelech a kvalitních plánech historických plachetnic.
http://collections.rmg.co.uk/mediaLib/5 ... /large.jpg
http://collections.rmg.co.uk/collection ... 66436.html

Image
Image
ImageImageImageImage

Image
ImageImageImageImageImageImageImage

Prošla jsem si plány v Anatomy of RC a další kvalitní knihy s podrobnými plány plachetnic a rozhodla jsem se ještě upravit a nepatrně vylepšit rozčlenění klounu a předního vazu, aby to víc odpovídalo skutečnosti:
Image Image
ImageImageImage
Doris

Return to “Námorná technika // Watercrafts”