TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Úlovky techniky (nejen) na Mladoboleslavsku

maťko85 | 40
Name: Martin Hašlar

Re: Úlovky techniky (nejen) na Mladoboleslavsku

Postby maťko85 » 15 Dec 2012 11:49

Včera jsem na cestě do Sobotky viděl pěknou nadrozměrnou soupravu. Bohužel jsem neměl sebou foťák :too sad: , tak alespoň stručně popíšu: Man TGX 8x4, oranžová barva, podvalníkový návěs s hlubinnou ložnou plochou, 4 nápravy, na konci návěsu nájezdové můstky. Náklad - velký drtič a třídič štěrku tmavě zelené barvy. Míjeli jsme se zrovna v obci, proto ten detailnější popis :big smile: .

maťko85 | 40

Postby maťko85 » 27 Jan 2013 12:28

Včera se mi díky bratranci, který k nám přijel na návštěvu, povedlo po delší době nafotit tuto soupravu:

Souprava tam přivezla části nosné konstrukce pro informační tabule a zrovna ji pomocí jeřábu (opět ze Škodovky) usazovali do základů. A ještě mě zaujala u tahače ta druhá zadní náprava - že je řídící. Vím, že se to často vyskytuje hlavně u Scanií, ale na MANovi to takto vidím fakt poprvé. A ještě dotaz - je řízení této nápravy zajištěno pomocí hydrauliky?

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 27 Jan 2013 13:29

Taketo usporiadanie naprav ponuka asi kazdy vyrobca, len nie je to rozsirene v nasich zemepisnych sirkach, ale napr. na severe Europy alebo v Holandsku je to dost bezne. Spravne si odhadol, riadenie tej napravy je zabezpecene elektrohydraulicky, spojovacka napravy je napojena na hydraulicky valec. Tieto napravy sa casto davaju na podvozky urcene na dostavbu (teda nie tahace), vsimni si to napr. na rozvazkovych vozidlach ci cisternach,.. Tato pomocna naprava moze byt aj pevna a pripadne aj dvojmontazou kolies (dnes velmi typicke pre Norsko). Ze preco nie su u nas rozsriene taketo auta, je asi kvoli tomu, ze su o nieco dlhsie, ako tahace s pohonom 6x2 so strednou tlacenou napravou.

Inac pre zaujimavost, aj minule si pisal, ze vidas vela tahacov 6x2. Je to tym, ze u vas je povolena celkova hmotnost supravy 48 ton ak ma suprava 6 naprav: teda napriklad tahac 6x2 + 3-napravovy naves, trojnapravove vyklapace s trojnapravovym vlekom a pod. Pri takom vyklapaci, ktore su platene podla objemu (hmotnosti) je to obrovska vyhoda oproti 40 tonovej supravy.

maťko85 | 40

Postby maťko85 » 27 Jan 2013 13:59

Neměl bys nějaké foto té řídící nápravy? Abych měl představu, jak takováto náprava vypadá v reálu.

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 27 Jan 2013 14:18

Je to pomerne jednoducha konstrukcia, podobna napravam navesov. Fotku takejto napravy MAN nemam, tu je Volvacka:

Este by som pripomenul jednu moznost riadenia: samotnatacnie kolies, ako maju niektore navesy zadnu napravu. Vo Volve to funguje iba do 25 km/h, pri vyssich rychlostiach a tiez pri cuvani sa hydraulicky zablokuje.

maťko85 | 40

Postby maťko85 » 06 Apr 2013 18:19

Po delší době se mi povedlo nashromáždit nějaké ty úlovky, jako první pár stavebních strojů pracujících na nové tangentě:

Dále různá nákladní vozidla, co mě zaujala a tak nafocena na rychlostní silnici R10 (Praha - Liberec):

A nakonec pár souprav s podvalníky (stále R10):

Ještě mám dotaz - souprava na poslední fotce (žlutý Mercedes + čtyřosý podval) - má někdo tušení, co je to za stroj? Už jsem jej párkrát viděl na stavbách (i ve fabrice) ale nikdy se mi tento vehikl nepovedlo rozeznat :red: . Podle mě má něco společného s vápněním podkladu, neboť vždy jsem jej viděl celý zaprasený od vápna.

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 06 Apr 2013 18:43

chvíľu som googlil jak žeravý, ale nič iné ako nejaký druh frézy/finišera ma nenapadlo, až som natrafil na toto, môže to byť stroj značky Wirtgen

Image
---
Image
http://www.geo-sci.com/
---
Image
http://www.wirtgenamerica.com/us/news-a ... 000xl.html
---
trochu väčší obrázok zo stránky http://www.ciber.com.br/en/noticias-y-e ... se_50.html
---
Image
http://www.wirtgen-group.com/en/brands- ... s/wirtgen/
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

suhob | --
Name: Adam

Postby suhob » 06 Apr 2013 20:10

je to v podstate freza, ktora zaorava vapno alebo take cosik do zeme aby sa zhutnila :wink:

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 07 Apr 2013 00:28

Presne tak, vola sa to stabilizacna zemna freza - do frezovanej vrstvy zeminy primiesava spojivo (vacsinou vapno, cement, popolcek) a pridava vodu. Takto sa zlepsuju mechanicke vlastnosti pody napr. pred vystavbou cestnej komunikacie ci budovy. Tusim uz raz niekto dal na forum fotku takejto masiny s podobnou otazkou..

Ale inac pekne auticka, skus nastavit tvoj fotak na rychlejsiu expoziciu + manualne zaostrovanie a tie fotky budu este lepsie :wink:

maťko85 | 40

Postby maťko85 » 13 Apr 2013 10:55

1) díky všem za vysvětlení a popis té frézy :victory: .
2) jsem rád, že se auta líbí, tak přináším další dávku fotek nafocených za tento týden. Jako první dvě soupravy Iveca Stralis nafocené u garáží (taky jely po R10, a protože jsem je viděl sjíždět do města, tak jsem věděl, kam jedou a kam mám jít :P ):

Dále soupravy a vozidla jedoucí po R10:

A na závěr jedna chuťovka :jawbone: :

Return to “Zaujímavosti // Watch this!”