TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Jeep Wrangler - Jurassic Park /abc/ 1:24

Moderator: iconmaster

foksi | 45
Name: Juro

Jeep Wrangler - Jurassic Park /abc/ 1:24

Postby foksi » 09 Feb 2013 22:41

Tak sa konečne púšťam do ďalšej šmykajdy. Po prelustrovaní zásob padla voľba na tento Jeep. V rámci môjho oddychu od formuliek som sa rozhodol ísť ešte ďalej od okruhov F1 ako pri svojom poslednom modeli - Kremer Porsche. Nie som nijaký veľký fanda off-roadov, ale som fanda Jurského parku, okrem toho Wrangler je legenda. Chcel som sa pustiť konečne do niečoho rozsiahlejšieho a komplexnejšieho. Za tie roky, čo staviam modely som sa vlastne do rozsiahlejšieho modelu ani nepustil. Tak si myslím, že je načase.

Tento model má rozsah 4 strán plus návod. Má prepracovaný interiér, otváracie dvere a otočné nápravy spolu s prevodom od volantu. Autorom modelu je pán Petr Bureš, za čo mu týmto ďakujem, že si dal tú prácu. Jedná sa zrejme o jeho prvotinu (súdiac podľa označenia PBD 01), takže som dosť zvedavý na to, ako budú jednotlivé časti pasovať. Pri mojej rýchlosti to zrejme bude na dlho, ale veď - Cesta je cieľ, tak kam sa ponáhľať.

Tu sú fotečky vystrihovačky:

Toľko na úvod, teším sa na stavbu.
Last edited by foksi on 13 Jun 2013 16:11, edited 1 time in total.
Cesta je cieľ, lepím pre lepenie.

nevo7 | --
Name: Vojto

Re: Jeep Wrangler Jurassic Park (ABC) 1:24

Postby nevo7 » 10 Feb 2013 11:40

Ak mozem, tak ten mam uz dlhe roky postaveny /snad zo zakladnej ci strednej skoly/. Ked to teraz pozriem, ani som este neretusoval. Pekny model, postav ho lepsie.

mato_kolo | 43
Name: martin kolodzejcik

Re: Jeep Wrangler - Jurassic Park /abc/ 1:24

Postby mato_kolo » 11 Feb 2013 12:52

Toto mam aj ja kdesi v zbierke, ale len ako 2D, uvidime kedy sa k nemu dostanem pri pocte kamionov a tatroviek ktore mam k dispozicii na zlepenie:) kazdopadne drzim palec !
Práve na stole - P50, uz hotovo - Galéria Mato kolo
Colossians 3:23-24 Whatever my hands find to do, I work at it with all my heart, as working for the Lord, Jesus Christ...

foksi | 45

Postby foksi » 25 Feb 2013 18:52

Budem sa snažiť postaviť ho najlepšie, ako mi to pôjde :scorn:

Ale musím povedať, že zatiaľ sa dosť trápim. Nejako som si na tých nových počítačom spravených modeloch odvykol od hrubších čiar a trocha mi to robí problémy. Dieliky mi nepasujú úplne presne, kde tu mi nejaká desatina milimetra chýba a vznikajú mi tam nepresnosti.

Začal som prácu s podvozkom a hneď tu bol zádrhel s rámom. Dlhý rovný diel v tvare hranola. To je moja nočná mora, celé sa mi to všelijako krútilo..
Fotky sú tentoraz celkom milosrdné, ale ja z podvozku nemám najlepší pocit. Ostáva mi len dúfať, že ďalšia stavba pôjde už len lepšie. Hádam mám to najhoršie za sebou.

Tu sú prvé fotky zo stavby, po týždňoch, kedy sa mi nedalo na Jeepe pracovať sa snáď už slimačím tempom pohnem vpred.

kamen | --

Postby kamen » 11 Mar 2013 12:20

Musím Ťa sklamať, nebude to lepšie. Je to krásna predloha, ale treba veľa improvizovať.

Paly | 39
Name: Paľo

Postby Paly » 11 Mar 2013 13:35

Hm, ja mám zasa inú skúsenosť, model som lepil 2x a plánujem aj 3x (rozdal som ich kamarátom), počas stavby som nenarazil na nejaké chyby alebo čo, nič sa neboj, len všetko s kľudom, snaž sa rýhovať na stred čiary, pokiaľ sa ti zdá hrubá :) .
Off topic: ach čo by som dal za model tejto predlohy spravený na PC a čo najdetailnejšie, možno aj v mierke 1 : 25 :-( kiežby sa niekto do toho pustil
Live hard, ride easy.

serpens | 43
a.k.a. hado
Name: Miro

Postby serpens » 11 Mar 2013 16:24

Mas podklady?
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Paly | 39
Name: Paľo

Postby Paly » 11 Mar 2013 16:27

Hlásiš sa ? :) No podklady by neboli až taký problém, Wrangler je celkom bežné vozidlo a nejaké až extrémne úpravy na Jurský Park na ňom neboli.
Live hard, ride easy.

foksi | 45

Postby foksi » 22 Mar 2013 11:12

Pali: zatiaľ musím skôr súhlasiť s kameňom. Na tom podvozku, pár vecí nesedelo úplne dobre, kde tu chýbal nejaký polmilimeter. To prispievalo k tomu, aby sa to celé deformovalo.

Každopádne, aby som sa vyhol trápeniu s kolesami nakoniec, tak som spravil operatívny skok v návode a pustil som sa do nich teraz. A tu som zase narazil na polmilimetrovú nepresnosť pri diskoch kolies. :confuse: Bude zrejmé z fotiek o čom hovorím, musel som vyrobiť nové dieliky na vypodloženie na jednu aj druhú stranu bočnice tak, aby sa schovali zúbky. Inak by odtiaľ nepekne svietili. Toto ma stálo dosť chuti do pokračovania. Aj keď som toho na tomto modeli ešte moc nespravil, pri všetkom, čo som robil boli takéto drobné nedostatky. Zostáva mi len dúfať, že zvyšok modelu na tom bude lepšie. Tak si myslím, že tento model ma potrénuje viacej, ako som čakal. Ja to ale nevzdám, tešil som sa naň už dlhšie, takže budem určite pokračovať. Kolesá ešte potrebujú finálny retuš. Teraz sa ale ide na interiér a bočnice karosérie! :victory:

foksi | 45

Postby foksi » 25 Mar 2013 13:19

Teraz som si konečne začal užívať stavbu. Základ karosérie a jej vnútro bola taká oddychová malina. Autor sa ani tu nevyhol pár nepresnostiam, celkovo ale toto bola ozaj super časť. Moje krivé ruky spôsobili, že ani ja som sa nevyhol pár drobným nepresnostiam a tak sa mi to trošku zase celé krútilo. Konečne mi na stole začalo aj čosi rásť a pribúdať, tak mám z Jeepa celkom radosť.

Pri spájaní karosérie s podvozkom došla studená sprcha - v zadnej časti aj napriek tomu, že som vnútorné blatníky napchal nadoraz, tak zostali trčať nejaké 2 mm vonku pod zadným čelom. Viacej miesta by tam nebolo, ani keby som lepil iným spôsobom, táto nepresnosť ide na vrub modelu. Budem to riešiť tak, že spodnú časť zadného čela budem lepiť zošikma a nie kolmo, inak to tam nezavriem. Bude to asi vyzerať trocha divne, ale inak to asi nespravím. Napriek tomuto problému ma toto spájanie celkom prekvapilo, že sa to dalo dobre zlepiť dohromady, čakal som, že sa budem s tým pasovať pol dňa a ono to do seba celé jednoducho vošlo, postupne som to zapatlal lepidlom a hotovo.

Ďalším drobným problémom boli stupačky. Tieto diely sú dosť drobné a členité, čo pridáva na zložitosti ich nalepenia. O to horšie, že blatníky neboli dosť široké na to, aby sa tam stupačky vošli. Tie som potom musel zúžiť, aby som ich tam vôbec dostal. Bola to krkolomná operácia, ktorá ma stála čas, čo som ušetril pri spájaní podvozku a karosérie.

Výsledok tejto etapy patlania nie je až tak zlý, aj napriek tomu, že pri bližšom pohľade má kopec chýb. A teraz veselo na prednú nápravu.

Return to “Osobné automobily a motocykle // Passenger Cars & Motorbikes”