TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Tvarovanie oblin

Moderator: iconmaster

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Tvarovanie oblin

Postby iconmaster » 01 Mar 2013 16:28

Po konzultacii s Toudim sme zistili, ze nemame tu vlakno pre tvarovanie oblych dielov na Hlavov sposob - teda tvrdym gulovym (resp. zaoblenym) predmetom na makkej podlozke (guma, podlozka pod mys a pod.). Preto si dovolim citovat HlavuXXII z jeho vlakna stavby Henschel Hs 123 A-1 /GreMir Models/ 1:33:
Čo sa týka toho lepenia, tak celá veda je v tom, že najprv sa musia spájané hrany čo najlepšie začistiť do roviny. Používam na to brúsny papier 1000. Pri tom sa zarovnajú všetky nedokonalosti, ktoré vzniknú pri vyrezávaní. Samozrejme treba sa snažiť vyrezať čo najpresnejšie.
Po zlepení, kým je ešte papier trošku vlhký od lepidla, to z rubovej strany na tvrdej podložke v mieste spoja prechádzam takými prípravkami s guľôčkou. Spoje sa nádherne vyhladia a zjednotia. Dá sa to použiť aj pri lepení natupo aj so spojovacím pásikom. Hlavne u toho pásiku je treba dávať naozaj pozor na tvrdosť podložky, lebo inak sa vám môžu hrany pásika pretlačiť na lepený diel a to samozrejme nechceme.
Nakoniec to celé prechádzam ešte raz na podložke z mäkšieho dreva.
Toť všetko. Dokonca to nemusíte ani retušovať. Ten prstenec (okrem toho malého predného krúžka) nie je vôbec retušovaný. Všetko to závisí od toho, ako presne to zabrúsite a zlepíte. Podobným spôsobom spájam aj časti trupu.
Verím, že to niekomu pomôže :wink:
Nuž a na záver pripájam obrázok mojich prípravkov. Zľava: ťažítko z držiaka na servítky, zváraná ventilová tyčka z OHV zo Zváračského ústavu a sada dotykov k číselníkovému odchýlkomeru, ktorú som si požičal z práce :dhh: Skúste sa poobzerať doma alebo v práci :wink:

Image
Zaujimavym nastrojom mozu byt zaoblene konce pletiacich ihiel, ako to pise Toudi vo vlakne Mi-2/GPM/1:33-paralelka Mato_Kolo a Jolaus:
Konečne som použil moju ružovú gumu a kovovú trubku. (toudi-ďakujem).
som rád, že padla k úžitku, matovi_kolovi som pre vás odovzdal tú tyčku na guličke, ale ak má tvoja paniho Jolausová pletaciu ihlicu, môžeš skúsiť na tvarovanie aj tú

Image Image
požičané zo stavby Tornada
Kludne sem mozete pridat dalsie tipy, rady a skusenosti ohladom tohto sposobu tvarovania :wink:

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Re: Tvarovanie oblin

Postby toudi_sk » 01 Mar 2013 16:36

len dodám, že vaše mamy by mohli mať doma v skrini/šuplíku/pivnici odložené pletacie ihlice rôznych veľkostí ešte z dôb, keď štrikovali

žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

prostejaradoslav | 40
Name: rado

Postby prostejaradoslav » 28 Mar 2013 00:06

no ja som este daky super maly radius nemal ale par krat pomohol aj tupi koniec skalpela (rucka) a usulal som to rovno na dlani.a este som si spravil taku malu pomocku , ktorou aj ryhujem ( ta ploska tam je pre lepsie drzanie na opretie ukazovaka)
ked vidim vrakovisko obcas mi pride luto

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 29 Sep 2013 17:38

Ani neviem co som hladal na ebayi, ked som nahodou natrafil na tieto pomocky. Udajne sa pouzivaju pri dekorovani nechtov, podla mna by sa dali pouzit aj ako mini-tvarovatka, co poviete? Ta 5-dielna sada sa da zohnat uz od 1 USD (vratane posty)..

SCaRY91 | 35
Name: Domino

Postby SCaRY91 » 30 Sep 2013 14:53

Off topic: Ked vidím že robia tie bodky na nechty tak ma napadlo že by to rovnako dobre poslúžilo na vytváranie kamufláži :P
Image

HlavaXXII | 50
Majster - Kráľ lietadiel
Name: Marek

Postby HlavaXXII » 30 Sep 2013 15:26

Ico, podľa mňa sa v reále bude dať použiť akurát tá gulička najvačšieho priemeru, čo má odhadom tak 3mm.
Q: nemozem spravit len tak zeby dobre bulo...musi byt najlepsi

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 30 Sep 2013 16:17

To beriem, ved aj papier ma svoje hranice tvarovania, hlavne pri takychto malych polomerov. Tie mensie by sa zas dali pouzit na vytvarovanie alobalu alebo zohriatej folie napr. pri vyrobe svetlometov ci na vytvorenie sirsich ryh. Ale skoda, ze tam nepisu primery tych koncov..

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 30 Sep 2013 16:21

zistíme :P
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 01 Oct 2013 00:08

To iste, akurat priamo z Ciny to vychadza lacnejsie.. Inac zistil som, ze tie 5-dielne sady stoja kusok viac, teda zacinaju od 1,60 USD (cca. 1,30 EUR), uz som si na skusku objednal. :wink:

Return to “Tipy a triky - Diskusia // Tips & Tricks - Discusion”