TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

HMS Victory 1765 /Shipyard/ 1:96

Moderator: Fito

Tomáš | 53
Name: Tomáš

HMS Victory 1765 /Shipyard/ 1:96

Postby Tomáš » 07 Feb 2014 15:22

Za svoj debut som si vybral asi najslávnejšiu plachetnicu /podľa britov určite/ HMS Victory od vydavateľa Shipyard model č. 41. Victory je ich najúspešnejší model, keďže toto je už piate vydanie. Kúpil som /dostal som od manželky na štyridsiatku/ posledné vydanie, aby som mal istotu, že model je už bez chýb. Dúfal som, že už odstránili všetky chyby, ktoré v predchádzajúcich vydaniach boli. No nie neodstránili všetky, teraz už viem.

Pár informácii z wiki pre tých, ktorý túto loď nepoznajú:

„Victory bola najslávnejšia vlajková loď admirála lorda Nelsona, ktorá v námornej bitke pri Trafalgare 21.októbra 1805, dosiahla víťazstvo nad francúzsko – španielskou flotilou. Počas boja bol však admirál Nelson zranený, následkom čoho aj zomiera. Victory jestvuje do dnešných dní a je zakotvená v Anglickom prístave Portsmouth.“

„HMS Victory je řadová loď I. třídy britského královského válečného námořnictva a v současnosti je zároveň i světovým unikátem, neboť se jedná o nejstarší válečnou loď, spuštěna na vodu byla v roce 1765, která je v záznamech vedena jako loď nacházející se v činné službě.

Do služby však byla zařazena až roku 1778 a účastnila se americké války za nezávislost, když se Francie začala angažovat po boku vzbouřenců. Účastnila se však pouze bojů proti francouzskému loďstvu v evropských mořích ve snaze zabránit Francii v zásobování a podpoře amerických povstalců.

Dlouhá služba (od roku 1778 do roku 1798, kdy se Victory zúčastnila tří velkých bitev a několika menších) se podepsala na jejím stavu a bylo rozhodnuto, že bude přestavěna na nemocniční loď pro francouzské a španělské válečné zajatce.

Roku 1800 byly zahájeny nezbytné úpravy a opravy, během nichž byl mimo jiné zvýšen počet děl ze 100 na 104 a dosavadní okrový nátěr nahrazen žluto-černým. V květnu roku 1803 byla Victory opět zařazena do válečné flotily. Svoji vlajku na ní vyvěsil viceadmirál Horatio Nelson.
Pod jeho velením se zúčastnila roku 1805 slavné bitvy u Trafalgaru, kde Nelson zvítězil nad přesilou, byť sám v této bitvě zahynul.

Po bitvě u Trafalgaru zůstala loď v aktivní službě až ro roku 1812, kdy byla zakotvena v Portsmouthu, kde dále sloužila jako plovoucí sklad. V letech 1889-1904 sloužila jako stacionární školní loď pro výcvik námořních signalistů. Odstavená loď poté již jen chátrala. Roku 1921 byla zahájena kampaň na její záchranu a britská vláda nakonec souhlasila s rekonstrukcí Victory do stavu, v jakém se účastnila své nejslavnější bitvy.
V současné době loď funguje jako námořní muzeum a zároveň je stále vedena jako loď v aktivní službě a je vlajkovou lodí Druhého lorda Admirality“.

Ďalšie užitočné informácie nájdete aj tu:
http://cs.wikipedia.org/wiki/HMS_Victory
http://www.historicdockyard.co.uk/PDFs/czech.pdf
http://forum.valka.cz/viewtopic.php/p/220432#220432
http://www.ceskykorzar.cz/h-m-s-victory ... -slavnych/
http://www.hms-victory.com/

No a teraz do práce, veď :
„Anglicko očakáva, že každý muž splní svoju povinnosť“
http://sk.wikipedia.org/wiki/England_ex ... o_his_duty

Vystrihovačka obsahuje:
34 strán s dielami vytlačenými na tenší a hrubší, lesklý, matný a texturovaný papier /vlajky
15 strán návodu
8 strán histórie s fotkami skutočnej lode.

Keďže nemám skúsenosti zo stavbou lodí takých rozmerov, pri mojom tempe stavbu plánujem asi tak na tri roky.

Prácu som začal s tým, že som nalepil na rebrá s obidvoch strán dolnú časť rebra, ktorú som zmenšil o 1% a podlepil 1 mm kartónom. Toto bude držať takzvanú 0-tú obšívku. Ako som už spomínal, skúsenosti nemám, tak som radšej pridal aj takú obšívku, snáď to vadiť nebude. Túto by som chcel vytmeliť, prebrúsiť, a na to pôjde prvá obšívka. Konštrukcia trupu je laserom vyrezaná, všetko sedelo, akurát sem-tam treba prebrúsiť.

Vložil som tiež na spevnenie konštrukcie drevený hranol 5x5mm.

Vrchnú časť rebier som natrel tmavohnedou akrylovou farbou. No a tu vidno, že aj keď toto je už piate vydanie stále nevyriešili problém s rebrami č. 10 a 11

Tak, aby to nebolo také jednoduché zmenil som svoj názor a nainštalujem osvetlenie a zariadim aj admirálsku kabínu a aj tú pod tým. Neviem či sa mi to podarí, ale kabeláž natiahnem. Vývod bude cez keel pomocou injekčnej ihly. Asi takto:

Momentálne pracujem na 0-tej obšívke. Keď bude viditeľný pokrok nafotím to.

Major | 67
Veľký milovník Tatier
Name: Oto

Re: HMS Victory 1765 /Shipyard/ 1:96

Postby Major » 07 Feb 2014 16:17

:still dreaming: :still dreaming:
"Komu není dáno, tomu se nedá dát." J.Werich

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Postby Jano 100 » 08 Feb 2014 14:23

Konečne :victory: Pravdupovediac, klasickú Shipyarďácku Victory ( Dorisinu nerátam, tá ju urobila v inom období ) som v našich luhoch a hájoch ešte postavenú nevidel. Začal ju stavať Otas, ale či ju dokončil, už vie asi len on sám.
Každopádne držím palce a nech ťa stavba len teší :wink:

Jano
Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

Tomáš | 53

Postby Tomáš » 08 Feb 2014 14:49

Dúfam, že ma to neprestane baviť a dokončím to. Videl som už pár dobrých a nedokončených plachetníc. Je to beh na dlhé trate. Nie je to lietadlo, čo spravím za mesiac-dva a robím ďalší. Radosť zo stavby mám, len keby toho času bolo viac.

Miso122 | 28
Name: Michal

Postby Miso122 » 11 Feb 2014 20:39

Držím palce k dokončeneniu, nech ti v polovici stavby nerupnú nervy :haha: Horaciovu plachetnicu môžem :still dreaming:
Na stole: San Salvador
Hotovo: Nautilus, Michalská veža, Kaiten-1,...

slawek | --
Name: slawek

Postby slawek » 15 Feb 2014 18:21

To chyba najczęściej zaczynany , ale niestety żadko kończony model. Wśród polskich modelarzy znane jest powiedzenie że "Victory" skleja pół Polski. Trzymam za Twoją robotę kciuki.

Tomáš | 53

Postby Tomáš » 17 Feb 2014 10:25

Ďakujem, budem sa snažiť to dokončiť.

Tomáš | 53

Postby Tomáš » 11 Mar 2014 16:03

Dokončil som 0-tú obšívku, vlepil som pásiky medzi rebrá. Použil som metódu, ktorú som videl u poliakov, používajú hlavne na bojové lode novšie. Bola to práca naviac, ale vytvoril som pevný spodok trupu. Keby som na to nedával už nič, aj tak by to stačilo. Použil som 0,7 mm hrubý kartón. No a teraz to samozrejme musím vytmeliť, lebo bez toho to nemá zmysel. Na to pôjde potom prvá obšívka. Tie 4 trubky mi budú slúžiť na zapojenie osvetlenia.

Pri práci som urobil chybu, keď som si nevšimol, že kartón, ktorý som použil /už ani neviem kde som našiel/ má vlákna podobne ako drevo a dá sa tvarovať iba jedným smerom tak ako vlnitú lepenku, inak sa trošku nalomí. Tu vidno, že na ľavo sú vodorovné a v strede zvislé.
Nič vážne pôjdu na to ešte 3 vrstvy papiera.

Chcel by som spraviť osvetlenie na jednom okruhu pomocou „optických vlákien“ Je to vlastne obyčajný silon. V skutočnosti má slabšie svetlo, foťák je citlivý.

Potom nasledovalo tmelenie a brúsenie, vlastne šmirglovanie.

No a takto vyzerá po prebúsení. Pri tmelení som urobil tiež jednu chybu, tam kde som dal hrubšiu vrstvu tmelu, papier navlhol a vytvorila sa malá jamka. Nič vážne, ešte jedna vrstva tmelu a je to OK.

Keďže pomaly budem musieť otočiť loď, musel som vyrobiť pracovný stojan s filcom proti poškriabaniu obšívky:

No a na záver aby ste videli aká je to veľká loď.

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Postby Jano 100 » 12 Mar 2014 00:31

No vidíš, ako Ti to ide dobre. Spodok trupu na jednotku :victory:

Jano
Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

DORIS | --
Name: Doris

Postby DORIS » 18 Mar 2014 10:21

Hezky jedeš, Victory je majestátná loď a v tomto měřítko je to pěkný kus nábytku. Budí respekt. Tak hlavně vydržet a dotáhnout stavbu až do cíle. Bude to běh na dlouhou trať, ale model není tak náročný a i přes drobné chyby ve vystřihovánce jde všechno dobře zvládnout. :big smile:
Doris

Return to “Námorná technika // Watercrafts”