TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

MAN TGX /Ohník/ 1:87

Moderator: iconmaster

vinjano | --
Name: Ján

MAN TGX /Ohník/ 1:87

Postby vinjano » 17 Mar 2014 01:05

Medzi toto množstvo zložitých modelov pridávam túto fotoreportáž zo stavby jednoduchého modelu kamióna MAN GTX v mierke 1:87. Model má dve strany A4, mal by vyjsť v jednom z najbližších Ohníkov (pravdepodobne apríl 2014) a jeho autorom je Mgr. Juraj Gonšor. V tomto diskusnom fóre je veľmi málo reportov vystrihovačiek z Fifíka a Ohníka a takto by som chcel nejakou tou radou pomôcť deckám, ktoré si tento model chcú poskladať. Preto bude tento report podrobnejší a skúsení modelári sa budú pri jeho čítaní nudiť.
Kedže som ho staval ako betatest, návod ešte zďaleka nemal svoju podobu (rovnako ako niektoré diely), preto je možné, že finálna verzia môže vyzerať inak – a aj stavebný postup. Priebežne som model pripomienkoval autorovi, sám som zvedavý, čo z pripomienok akceptoval a hlavne stihol do termínu odovzdania aj zapracovať.
Nebudem tu veľmi spomínať ryhovanie a retuš – tú treba vykonať po vytvarovaní každého dielu ešte pred zlepením. Naopak, viac tu budem zdôrazňovať podlepovanie kartónom (hrúbky cca 0,5 – 1 mm, ja som použil kalendárový 0,6 mm) pre spevnenie a rovnosť niektorých dielov. Model som vystužoval aj preto, lebo sa s ním budú hrať moje 3 malé deti (ako s mnohými inými, česť ich pamiatke).
Používať budem Herkules a sekundové lepidlo – gél, kancelárske sponky a okrúhle špáradlá (priemer 2 mm, nie bambusové, tie nie sú plne okrúhle).

Stavať teda idem toto (veľkosť hotového modelu d - 220 mm x š - 30 mm x v - 48 mm):

Kabína
Začal som rebrom 12 – po vystrihnutí a naohýbaní som to neho vlepil kúsok kartónu o rozmeroch vnútorného obdĺžnika zmenšených o cca 0,5 mm na každen strane – to preto, aby kartón v žiadnom prípade nezavadzal chlopniam. Radšej nech je medzi kartónom a chlopňou špára, ako by sa mali dotýkať.
Podobne som ošetril diel 1 (podvozok) na bokoch – teda plochách, kade ide os kolies. Až po tomto spevnení treba vyraziť dierky. Oba diely som skompletizoval a zlepil – pozor na presnosť, aby os nebola vo výslednej kabíne nakrivo. Veľmi presne treba nalepiť natvarované podbehy 6 – zúbkované chlopne treba skrátiť, aby nezavadzali.
Pokračoval som bokmi a zadnou časťou kabíny 13 – ešte pred vystrihnutím som na rub narysoval rysky A–A a B–B, diel som vystrihol, natvaroval a na rysky pozorne nalepil doteraz spracovaný celok. Boky kabíny som prilepil najprv na rebro 12 a potom veľmi pozorne na podbehy. Uzavrel som zadnú časť dna podvozku. Diel 15 som neryhoval, len som natvaroval obliny okolo okrúhleho špáradla a nalepil na boky kabíny. Nasledovala strecha 14 – aj tú som vystužil obdĺžnikmi kartónu, aby lepšie držala tvar.

No a uzavrel som dno dielom 16 – treba ho predtým nasucho priložiť a prípadne pristrihnúť.

Štít na kabíne bol v bete nakreslený naopak, teda bočné trojuholníky boli zle, opačne orientované a aj menšie. Neviem, či Jurai stihne opraviť model v termíne, ja som si ten diel urobil nanovo. Odporúčam použiť strednú časť toho dielu a bočné trojuholníky vyrobiť z tej časti, ktorá mala byť pôvodne na rube. Tým pádom na rub treba dať povedzme modrý alebo sivý farebný papier, aj tak ho nebude vidno. Prvá fotka je teda s chybným dielom, druhá so správnym.

Podvozky
Aj diely podvozkov 2, 3 a 4 som vystužil kartónom – na obrázku je vodorovná výstuha nalepená na chlopňu, zvislé výstuhy sú modré. Stále platí, že výstuhy si nesmú zavadzať. Do dielov 2 a 3 nad miesta, kde budú osi kolies, som na výstuhový kartón vlepil sekundovým lepidlom záťaž z matíc M4 (2 kusy do dielu 2, 3 kusy do dielu 3). Výrazne to zvýšilo stabilitu modelu. V dieloch 4 sú výstuhy na bokoch, cez ktoré idú osi kolies.

Kolesá
Sú 3 druhy kolies – predné s vystupujúcim diskom, zadné vnútorné a zadné vonkajšie. V rámci betatestu som sa snažil ísť do extrému a vonkajšie kolesá som zapustil – hĺbka disku je rovnaká ako behúňa, disk 11 som podlepil kartónom a prirazil dovnútra až na rub dielu 6. Kolesá som robil metódou navinutia pásiku dovnútra behúňa resp. na disk – pekne popísaná na Veldových stránkach: http://veldak.rajce.idnes.cz/Kurz_lepeni_12/#. Medzi zdvojené kolesá som si nachystal krúžky hrúbky cca 0,5 mm (2 zlepené výkresy). Puklice 8 na predných kolesách som podlepil kartónom.

Nástavby
Určite treba zabezpečiť rovné dná oboch nástavb – podlepením kartónom, zaťažením a poriadnym preschnutím. Odporúčam však spevniť všetky 4 strany dielov 18 a 21. Do dielu 18 treba bodcom urobiť dierku na zalepenie tŕňa. Rozhodol som sa spevniť aj predné a zadné čelá, preto som do plášťov vlepil aj dorazy, na ktoré som potom nalepil kartónové a potom aj normálne čelá z dielov 19, 20, 22 a 23. Kto to chce mať naozaj rovné, podobne si vlepí dovnútra aj nejaké zvislé rebro.
Tŕň na pripojenie prívezu som urobil z kancelárskej sponky – prvá verzia bola zahnutá, ale práve to zahnutie robilo páku a tŕň po manipulácii odpadol. Preto som ho napokon urobil bez zahnutia a vlepil sekunďákom do dielu 18.

Bočnice, nárazník, nádrže a blatníky
Bočnice (27 a 28) som síce urobil podľa návodu, ale odporúčam odstrániť tie plochy, ktoré sa nalepujú na diely 18 a 21 (tie plochy majú v sebe čísla 18 a 21, na obrázku jedna z nich je červeným šrafovaná). Po skompletizovaní dielov môžu skúsenejší modelári vyrezať sivé vnútorné plochy (ale potom odporúčam zlepovať tieto diely sekundovým lepidlom a nechať pod záťažou preschnúť, aby držali tvar). Podobne na nárazníku 29 odporúčam odrezať plochu, ktorá sa lepí na diel 21.
Nádrže som ryhoval len pri chlopniach a obliny vytvaroval okolo špáradla. Blatníky sú veľmi jednoduché, po skompletizovaní ich treba z rubu začierniť. Jednoduchá je aj skrinka 32.

Nosič rezervy
To je taký trochu extrémny diel. Najprv som ho naryhoval a naohýbal, vyrezal som „nohy“ (teda štyri Účka) a podlepil som vnútorný štvorec kartónom. Až tak som vyrezal vnútorné hrany štvorca s uhlopriečkami. Retuš. Nacvakal som zo špendlíkov 4 kúsky asi o 2-3 mm dlhšie ako sú čierne „nohy“ a pomocou nich som diel sekunďákom zlepil. Pri kompletizácii som dovnútra rohov na dieli 21 urobil dierky a presahujúce časti špendlíkov do nich zasunul a zalepil.

Oje – diel 26
Keďže som vystužoval a spevňoval a dával záťaž, diel 26 som nepovažoval za dostatočne pevný. Vyrezal som ho aj s presahom, rozrezal pozdĺžne a podlepil obyčajným papierom. Z kancelárskej sponky som vytvaroval vnútro ojí a obkreslil som ho na kartón rovnakej hrúbky a z neho to vnútro vyrezal. Drôt som sekundovým lepidlom nalepil na rub jednej z častí dielu 26, oko na oko, v strede osi. Na to som nalepil kartón a celok som podľa dielu 26 orezal tak, aby plocha na prilepenie ojí do dielu 3 bola dlhšia a široká ako vnútorná šírka dielu 3. Retuš a nalepenie rubovej časti dielu 26.

Kompletizácia v skratke
Oje do podvozku 3. Podvozky 2 a 3 na dná nástavb 18 a 21. Na to diely 4. Kabínu spojiť s nástavbou 18 a podvozkom 3. Nalepiť všetky bočnice, nárazník a blatníky. Do držiaka rezervy nalepiť rezervu a držiak nalepiť na dno prívesu. Prilepiť skrinku 32. Nádrže mi vyšli nakrivo – kvôli schodu vzniknuténo nalepením bočnice (na druhej fotke v červenom krúžku), preto dno treba vyrovnať prúžkom papiera a až tak nádrže nalepiť.
Kolesá treba lepiť len na osi, natesno k podvozku, nemali by trčať a osi sa majú vo svojich nosičoch otáčať. Predné nie sú problém. Kvôli zapusteni zadných kolies som upravil dĺžky osí tak, aby v diskoch trčali cca 2mm - nech to trochu zodpovedá realite. Osi prestrčiť a nalepiť na ne po jednom kolese tak, aby osi trčali rovnomerne. Potom prilepiť vymedzujúce krúžky a potom vonkajšie zapustené kolesá.

A hotovo:

Na záver chcem poďakovať Jurajovi Gonšorovi za dôveru a dúfam, že môj report pomôže nejakému začiatočníkovi a pridá sa k našej komunite.
Last edited by vinjano on 24 Apr 2014 09:58, edited 1 time in total.

jozkin | 41
2K+
Name: Jozef

Re: MAN GTX /Jurai Gonšor, Ohník/ 1:87

Postby jozkin » 17 Mar 2014 12:48

Vyzera to skvele a aj reportaz je perakticky na profesionalnej urovni :) Ostava sa tesit na vydany model :)
Lepim preto, ze ma to bavi, tak ako ma to bavi a to, co sa mi paci.
Normálne je vlastnit (viac) originál(ov).

mirec116 | 41
Kráľ architektúry

Re: MAN TGX /Jurai Gonšor, Ohník/ 1:87

Postby mirec116 » 02 May 2014 13:10

Aj ja som strihol do poslednej vystrihovačky v Ohníku...(snáď sa mýlim!)

Return to “Nákladné automobily a ťahače // Lorries & Trucks”