Kedže som ho staval ako betatest, návod ešte zďaleka nemal svoju podobu (rovnako ako niektoré diely), preto je možné, že finálna verzia môže vyzerať inak – a aj stavebný postup. Priebežne som model pripomienkoval autorovi, sám som zvedavý, čo z pripomienok akceptoval a hlavne stihol do termínu odovzdania aj zapracovať.
Nebudem tu veľmi spomínať ryhovanie a retuš – tú treba vykonať po vytvarovaní každého dielu ešte pred zlepením. Naopak, viac tu budem zdôrazňovať podlepovanie kartónom (hrúbky cca 0,5 – 1 mm, ja som použil kalendárový 0,6 mm) pre spevnenie a rovnosť niektorých dielov. Model som vystužoval aj preto, lebo sa s ním budú hrať moje 3 malé deti (ako s mnohými inými, česť ich pamiatke).
Používať budem Herkules a sekundové lepidlo – gél, kancelárske sponky a okrúhle špáradlá (priemer 2 mm, nie bambusové, tie nie sú plne okrúhle).
Stavať teda idem toto (veľkosť hotového modelu d - 220 mm x š - 30 mm x v - 48 mm):
Kabína
Začal som rebrom 12 – po vystrihnutí a naohýbaní som to neho vlepil kúsok kartónu o rozmeroch vnútorného obdĺžnika zmenšených o cca 0,5 mm na každen strane – to preto, aby kartón v žiadnom prípade nezavadzal chlopniam. Radšej nech je medzi kartónom a chlopňou špára, ako by sa mali dotýkať.
Podobne som ošetril diel 1 (podvozok) na bokoch – teda plochách, kade ide os kolies. Až po tomto spevnení treba vyraziť dierky. Oba diely som skompletizoval a zlepil – pozor na presnosť, aby os nebola vo výslednej kabíne nakrivo. Veľmi presne treba nalepiť natvarované podbehy 6 – zúbkované chlopne treba skrátiť, aby nezavadzali.
Pokračoval som bokmi a zadnou časťou kabíny 13 – ešte pred vystrihnutím som na rub narysoval rysky A–A a B–B, diel som vystrihol, natvaroval a na rysky pozorne nalepil doteraz spracovaný celok. Boky kabíny som prilepil najprv na rebro 12 a potom veľmi pozorne na podbehy. Uzavrel som zadnú časť dna podvozku. Diel 15 som neryhoval, len som natvaroval obliny okolo okrúhleho špáradla a nalepil na boky kabíny. Nasledovala strecha 14 – aj tú som vystužil obdĺžnikmi kartónu, aby lepšie držala tvar.
No a uzavrel som dno dielom 16 – treba ho predtým nasucho priložiť a prípadne pristrihnúť.
Štít na kabíne bol v bete nakreslený naopak, teda bočné trojuholníky boli zle, opačne orientované a aj menšie. Neviem, či Jurai stihne opraviť model v termíne, ja som si ten diel urobil nanovo. Odporúčam použiť strednú časť toho dielu a bočné trojuholníky vyrobiť z tej časti, ktorá mala byť pôvodne na rube. Tým pádom na rub treba dať povedzme modrý alebo sivý farebný papier, aj tak ho nebude vidno. Prvá fotka je teda s chybným dielom, druhá so správnym.
Podvozky
Aj diely podvozkov 2, 3 a 4 som vystužil kartónom – na obrázku je vodorovná výstuha nalepená na chlopňu, zvislé výstuhy sú modré. Stále platí, že výstuhy si nesmú zavadzať. Do dielov 2 a 3 nad miesta, kde budú osi kolies, som na výstuhový kartón vlepil sekundovým lepidlom záťaž z matíc M4 (2 kusy do dielu 2, 3 kusy do dielu 3). Výrazne to zvýšilo stabilitu modelu. V dieloch 4 sú výstuhy na bokoch, cez ktoré idú osi kolies.
Kolesá
Sú 3 druhy kolies – predné s vystupujúcim diskom, zadné vnútorné a zadné vonkajšie. V rámci betatestu som sa snažil ísť do extrému a vonkajšie kolesá som zapustil – hĺbka disku je rovnaká ako behúňa, disk 11 som podlepil kartónom a prirazil dovnútra až na rub dielu 6. Kolesá som robil metódou navinutia pásiku dovnútra behúňa resp. na disk – pekne popísaná na Veldových stránkach: http://veldak.rajce.idnes.cz/Kurz_lepeni_12/#. Medzi zdvojené kolesá som si nachystal krúžky hrúbky cca 0,5 mm (2 zlepené výkresy). Puklice 8 na predných kolesách som podlepil kartónom.
Nástavby
Určite treba zabezpečiť rovné dná oboch nástavb – podlepením kartónom, zaťažením a poriadnym preschnutím. Odporúčam však spevniť všetky 4 strany dielov 18 a 21. Do dielu 18 treba bodcom urobiť dierku na zalepenie tŕňa. Rozhodol som sa spevniť aj predné a zadné čelá, preto som do plášťov vlepil aj dorazy, na ktoré som potom nalepil kartónové a potom aj normálne čelá z dielov 19, 20, 22 a 23. Kto to chce mať naozaj rovné, podobne si vlepí dovnútra aj nejaké zvislé rebro.
Tŕň na pripojenie prívezu som urobil z kancelárskej sponky – prvá verzia bola zahnutá, ale práve to zahnutie robilo páku a tŕň po manipulácii odpadol. Preto som ho napokon urobil bez zahnutia a vlepil sekunďákom do dielu 18.
Bočnice, nárazník, nádrže a blatníky
Bočnice (27 a 28) som síce urobil podľa návodu, ale odporúčam odstrániť tie plochy, ktoré sa nalepujú na diely 18 a 21 (tie plochy majú v sebe čísla 18 a 21, na obrázku jedna z nich je červeným šrafovaná). Po skompletizovaní dielov môžu skúsenejší modelári vyrezať sivé vnútorné plochy (ale potom odporúčam zlepovať tieto diely sekundovým lepidlom a nechať pod záťažou preschnúť, aby držali tvar). Podobne na nárazníku 29 odporúčam odrezať plochu, ktorá sa lepí na diel 21.
Nádrže som ryhoval len pri chlopniach a obliny vytvaroval okolo špáradla. Blatníky sú veľmi jednoduché, po skompletizovaní ich treba z rubu začierniť. Jednoduchá je aj skrinka 32.
Nosič rezervy
To je taký trochu extrémny diel. Najprv som ho naryhoval a naohýbal, vyrezal som „nohy“ (teda štyri Účka) a podlepil som vnútorný štvorec kartónom. Až tak som vyrezal vnútorné hrany štvorca s uhlopriečkami. Retuš. Nacvakal som zo špendlíkov 4 kúsky asi o 2-3 mm dlhšie ako sú čierne „nohy“ a pomocou nich som diel sekunďákom zlepil. Pri kompletizácii som dovnútra rohov na dieli 21 urobil dierky a presahujúce časti špendlíkov do nich zasunul a zalepil.
Oje – diel 26
Keďže som vystužoval a spevňoval a dával záťaž, diel 26 som nepovažoval za dostatočne pevný. Vyrezal som ho aj s presahom, rozrezal pozdĺžne a podlepil obyčajným papierom. Z kancelárskej sponky som vytvaroval vnútro ojí a obkreslil som ho na kartón rovnakej hrúbky a z neho to vnútro vyrezal. Drôt som sekundovým lepidlom nalepil na rub jednej z častí dielu 26, oko na oko, v strede osi. Na to som nalepil kartón a celok som podľa dielu 26 orezal tak, aby plocha na prilepenie ojí do dielu 3 bola dlhšia a široká ako vnútorná šírka dielu 3. Retuš a nalepenie rubovej časti dielu 26.
Kompletizácia v skratke
Oje do podvozku 3. Podvozky 2 a 3 na dná nástavb 18 a 21. Na to diely 4. Kabínu spojiť s nástavbou 18 a podvozkom 3. Nalepiť všetky bočnice, nárazník a blatníky. Do držiaka rezervy nalepiť rezervu a držiak nalepiť na dno prívesu. Prilepiť skrinku 32. Nádrže mi vyšli nakrivo – kvôli schodu vzniknuténo nalepením bočnice (na druhej fotke v červenom krúžku), preto dno treba vyrovnať prúžkom papiera a až tak nádrže nalepiť.
Kolesá treba lepiť len na osi, natesno k podvozku, nemali by trčať a osi sa majú vo svojich nosičoch otáčať. Predné nie sú problém. Kvôli zapusteni zadných kolies som upravil dĺžky osí tak, aby v diskoch trčali cca 2mm - nech to trochu zodpovedá realite. Osi prestrčiť a nalepiť na ne po jednom kolese tak, aby osi trčali rovnomerne. Potom prilepiť vymedzujúce krúžky a potom vonkajšie zapustené kolesá.
A hotovo:
Na záver chcem poďakovať Jurajovi Gonšorovi za dôveru a dúfam, že môj report pomôže nejakému začiatočníkovi a pridá sa k našej komunite.