TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Pomoc

atlon | 48
Pán laserov
Name: attila

Re: Pomoc

Postby atlon » 04 May 2014 09:05

to som bol ja :victory: díky
Armin is the best

Vojta Č. | 48
Name: Vojta Čaban

Postby Vojta Č. » 04 May 2014 21:15

Hele, jděte do toho, já mu na to skočil a je to hodně dobrej projekt! Přitom teda lepení žádná sranda, a docela hezký věci se z toho líhnou (konec reklamy :P )
rýchli tester na lietadielko-minibox 1:100 ????? :wink:
ešte jeden sa nenájde?? :wink:

pet1972 | 53
Name: Peter Kováč

Postby pet1972 » 05 May 2014 19:41

Vejtraska, vejtraska, vejtraska :victory: :sure:

Ing. Spendlik | 44
Name: Tomáš

Postby Ing. Spendlik » 11 May 2014 20:53

Ahojte,
zas mám pár otázok na pánov modelárov. Poďme rovno z kopca:

1.) kúpil som si v Hornbachu priesvitnú farebnú 3mm hrubú dosku s vierou v to, že si ju nechám narezať a vygravírovať laserom podľa mojich predstáv. Žiaľ v copycentre bola moja viera otrasená v základoch po správe, že doska obsahuje PVC a teda nie je možné ju rezať / gravírovať, inak by sa poškodila hlava lasera. Viete mi povedať, či existuje nejaká CNC fréza, ktorá dokáže niečo podobné ako laser? Resp. ak by mal niekto záujem o zelenú a červenú priehľadnú dosku kľudne posuniem na nejakom BA stretku (rozmery cca 250 x 490 x 3mm).
2.) Neviete, kde zohnať priehľadnú farebnú dosku v hrúbke 3mm, ktorá neobsahujú PVC? Ide mi o také žiarivé farby, niečo ako toto - http://www.ulsinc.com/imgs/gallery/plastic/image43.jpg
3.) Aké silné, tuhé môžu byť tieto dosky - http://www.artol.sk/dosky-hladke-cierne/609-ev9515.html ? Chcel by som z nich spraviť krabičky na hracie karty, len sa bojím, aby sa nerozpadli pri prvom chytení do rúk. Nemáte s tým niekto skúsenosti, neviete ako tuhý a pevný môže byť takýto materiál?

Budem rád za akúkoľvek odpoveď.
Ďakujem.
Ing. Spendlik

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 11 May 2014 21:00

Ide rezat aj klasickou gravirovackou (frezka), alebo napr. vodnym lucom - aj ked neviem, kolko firiem ponuka taketo sluzby a ake su tam obmedzenia (napr. max. rozmery dosky).
Co sa tyka PVC - v robote nedavno kupili laserovu gravirovacku a predajca pri zaskolovani vravel, ze PVC sa nemoze rezat kvoli tomu, ze pocas horenia sa odparuje chlor, ktory je jedovaty..

Burton | --

Postby Burton » 12 May 2014 07:29

1. Pojde to aj CNC frezou, len musis ratat s tym, ze rezane hrany resp. gravirovane plochy nebudu priesvitne ale "dorezane, doskrabane" od nastroja. Takisto ak by si graviroval napr. stvorec tak rohy nedostanes ostre, ale zaoblene (podla pouziteho priemeru frezy).
Laserovat PVC ide. Ale nechcu to robit, lebo pri paleni PVC vznika karginogen a chlor. Najma v reklamkach, ktore sidlia v priestoroch, kde je problem s odvetranim. To, ze by sa pri laserovani PVC poskodila hlava lasera je velmi otazne.
2. Ak chces laserovat, jednoznacne plexisklo.
3. Mam doma nieco podobne a su to pomerne pevne, no ohybne dosky. Ale to nemusi platit pre tento material.

Lopo | 47
Name: Palo

Postby Lopo » 13 May 2014 08:17

ja som si kedysi robil bocnicu do kompu ... 2 vrstvy 2mm plexi, kazde zvlast nasvietene pomocou LED + optickych vlaken
graviroval som to sam rucne "dremelom" (nejaka mala rucna vrtacka + zubarska frezka) - podlepil som to papierom so vzorom a potom pekne z druhej strany rucne opatrne graviroval
plochy ktore som chcel zmatovat tak som ich opatrne jemnym smirglom urobil
samozrejme je vidno ze je to rucna robota, ale ak sa clovek neponahla a nema obe ruky lave tak to vyzera dobre ... a v tme ked sa zaplo nasvietenie tak to v podstate ani nebolo poznat

ono hlavne zalezi co tam vlastne chces mat spravene - ci je to mozne spravit rucne alebo ne ... a dalsia moznost je ze miesto laseru by sa teoreticky dala mozno pouzit aj klasicka CNC freza ...
meram bulharskym metrom !
zacata prerabka R2D2
hotovo: Spiderman pos2
rozsmikane: lowQ free R2D2, Jaeger Strike (Pacific Rim)
asi kos: IronMan mk7
plan: USS Patna, BumbleBee, Optimus Prime, Aliens P-5000, rozne SW ...

Ing. Spendlik | 44
Name: Tomáš

Postby Ing. Spendlik » 13 May 2014 12:06

Ahojte,
Ďakujem všetkým za odpovede. Aby som to objasnil - hrávam hru X-Wing miniatures game, v ktorej používate niečo ako pravítka na meranie vzdialenosti a tiež rôzne "tokeny" na označenie úhybného manévra alebo zacielenia torpéd a pod. Problém je ten, že tieto "pravítka" a "tokeny" sú vyrobené z kartónu. Síce z pevného a aj dosť odolného, no je vidieť, že opotrebovanie nezastavíš.
Na internete som si našiel kopec plastových doplnkov do hry a rád by som si niečo také aj sám spravil. Vyzerať by to malo nasledovne:

Prvé sú tie pravítka, druhé jednotlivé tokeny (kocky sú naštastie štandardne v hre dodávané plastové).

V Rhine :) som si nakreslil jednotlivé veci, ktoré by som chcel vyrezať a vygravírovať - hodil do pdf, kúpil priesvitné plasty a veselo som išiel do copycentra. S naozaj veľmi milou a akčnou pani sme sa potom snažili dopátrať na internete a potom aj telefonicky cez Hornbach (v Hornbachu až takí milí neboli a dokopy nevedeli absolútne nič) k zloženiu môjho platu. Dopátrali sme sa k tomu, že obsahuje PVC, takže sa negravírovalo a ani nerezalo.

V tomto prípade asi nebude úplne vhodné použitie CNC frézy - niektoré rohy musia byť presné a ostré, tokeny majú veľkost tak do 2cm max. V podstate som sa asi rozhodol, že potrebujem nový vhodný materiál - z môjho predchádzajúceho príspevku teda bod 2.) :)

Čo sa týka toho čierneho plastu - objednal som si pár kúskov (do nejakých 10€ aj s poštovným), tak potom poviem, či je to vhodné alebo nie.

Ing. Spendlik

Burton | --

Postby Burton » 13 May 2014 12:57

Tie pravitka by si kludne mohol dat vyrezat CNC frezou. Ak hrany vyrobku zvieraju uhol mensi ako 180 stupnov, tam ostry roh dosiahnes. Ak je uhol vacsi ako 180 stupnov, tam uz ostry roh nedosiahnes ale len zaobleny. Z tohto pohladu by boli (mozno) problematicke len tie zubkovane zetony (tokeny). Respektive, keby si pripadne potreboval do pravitka vyrezat/ vygravirovat hranaty otvor. Kazdopadne ako som pisal, hrany budu od nastroja "doskrabane, mliecne".

Co sa tyka plexiskla, pozri napr. sem http://www.plexisklo.sk/plexisklo-liate-plexiglas-gs/ - problemom je dodavany štandardný formát - 3050 x 2030 mm. :)

Skus vsak napisat sem - http://uhaleshop.sk/index.php?id_catego ... r=category, tu ponukaju dosky prijatelnych rozmerov - 305 x 610 mm.

atlon | 48
Pán laserov
Name: attila

Postby atlon » 14 May 2014 12:38

otázka pre skúsenejších - ako na vydanie vlastného modelu? jedná sa mi momentálne hlavne o formu e-book, ale nepohrdnem ani infoškami o papierovom vydávaní. Pre prípad by som založil čisto tému LEN na debatu okolo vydania modelu (aspoň som to zatiaľ nenašiel tu na fóre, ak to tu je ospravedlňujem sa za otravovanie :big smile: )
Jedná sa mi hlavne o to, že či potrebujem nejaké registrácie niekde, a čo ja viem čo všetko okolo toho.
Za odpoveď dopredu ďakujem (prosím CZ užívateľov, aby pokiaľ nepoznajú presné podmienky na SVK nerozoberali túto tému , nie vždy sú podmienky rovnaké v oboch krajinách :victory: )
Armin is the best

Return to “Rest room // Rest Room”