TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

TATRA T2-148 S3 /RipperWorks/ 1:32

Moderator: iconmaster

well_hidden | --

TATRA T2-148 S3 /RipperWorks/ 1:32

Postby well_hidden » 17 Sep 2014 08:02

Ahoj kolegové

Dovolím si i u Vás presentovat pár fotek z průběhu stavby modelu.
Po dlouhé době jsem se zase pustil do lepení. Los tentokráte padl na Tatru 148 od Rippera.

Image

Začal jsem dle návodu podvozkem. Rozhodl jsem se udělat několik drobných úprav. Udělal jsem kyvné nápravy. Dlouho jsem přemýšlel nad mechanismem, až jsem stvořil toto:

Image Image Image

K vytvoření funkčního mechanizmu mě vedly tři důvody. Jednak mi to umožní udělat trošku podseknuté nápravy, jednak mi to zajistí všechna kola na zemi (protože udržet geometrii byl pro mě vždycky problém), a jednak mě to prostě baví.

Pokračoval jsem kompletací centrální roury. Další úpravou bylo zúžení přední nápravy po konuzltaci s Brzdičem o cca 2 mm na každé straně. Přední náprava bez disků přesahovala šířku nárazníku. Podle všech nákresů, co jsem dohledal, se disky vlezly do šířky kabiny. Ubral jsem na délce poloos 2k před uchycením kompletu 2n a 2m. V případě potřeby rozšíření kdyžtak nasílím disky. Dále jsem udělal otočná kola.

Výkyvné nápravy si vynutily úpravu uchycení torzních tyčí a také úpravu zatáčecího mechanizmu.

Image Image Image Image

Image Image

Moje úpravy bohužel potvrdily, že nikdy nebudu dobrý šachista. Po úpravě zatáčecího mechanismu jsem zjistil, že jsem nedomyslel umístění tlumičů. Uchycení tlumičů se nevejde mezi zatáčecí tyč a uchycení páky torzní tyče, kam podle podkladů patří. Tady budu muset ještě udělat nějaký zásah.

Jako další úpravu plánuji ztvárnění brzdových pístů s naznačením rozvodů vzduchu. Dalším krokem pak bude zpracování tlumičů a poté hurá na kola. Trošku se děsím stínování, ale snad to nějak dám.

V souvislosti se stínováním se potýkám s určitou schizofrenií modelu, který na jednu stranu obsahuje spoustu až absurdně malých dílů, a na druhou stranu některé (potenciálně) velké díly neobsahuje, nebo jsou jen "namalované". Tím nemyslím jen brzdové písty nebo zjednodušené zatáčení. Na podvozku jsou to například příruby v čelech centrální roury, které jsou jen namalované a vystínované. Přitom by to konstrukčně bylo jen na určenou tloušťku podlepené kolečko.

Jinak díly na sebe zatím perfektně pasují, případné nepřesnosti vycházejí z mých úprav. U některých dílů je ponechán praktický přesah. Jediný problém se vyskytl u dílů 8gR a 8gL (olemování nosníku nárazníku), kde mi jedna strana vyšla o cca 1mm kratší.

V

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Re: TATRA T2-148 S3 / RW / 1:32

Postby toudi_sk » 17 Sep 2014 17:38

... a jednak mě to prostě baví ...
viac netreba dodávať, nech sa darí :victory:
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

well_hidden | --

Re: TATRA T2-148 S3 /RipperWorks/ 1:32

Postby well_hidden » 21 Oct 2014 22:55

Ahojte,

Toudi_sk: díky za podporu :-)

jsem tu s dalším drobným postupem.

Musel jsem předělat zatáčecí mechanizmus, aby se vešlo uchycení tlumičů na své místo. Prodloužil jsem zatáčecí páky na kolech a zkrátil "zatáčecí páku" na rámu. Dále jsem upravil délku a místo uchycení pák torních tyčí 7a. Nyní se mezi ně vejde uchycení tlumiče. Také jsem zlehka naznačil homokinetický kloub, protože mě trošku rozčilovalo to prázdné místo.

Image Image

Dále jsem musel trošku upravit postup. Abych mohl dotáhnout tlumiče, musel jsem nejdřív umístit motor do rámu, aby se konstrukce zpevnila a tlumiče se měly do čeho zapřít.

Image

Image Image Image Image Image

Na motoru jsem udělal pouze drobné úpravy. Přidal jsem znázornění rozvodů nafty od čerpadla ke vstřikovačům a dále jsem o 90° otočil kompresor - dle fotek vede vyústění kompresoru dopředu. Přívody vzduchu jsem udělal tlustější, než je šablona. Ještě chci naznačit vzduchovou trubku vedoucí od kompresoru, ale to až bude kompletní rám.

Udělat tlumiče tak, aby pružily, byl pro mě trošku oříšek. Nakonec se mi podařilo udělat miniaturní pružinky, které se vejdou do dílů 8s. Pružinky jsou z kytarové e struny, omotané kolem hřebíčku. Ještě budu muset vyztužit horní uchycení tlumičů 8j, aby auto neklesalo, a správně odměřit díly 8z1.

Image Image

Pokračovat budu brzdovými písty a rozvody vzduchu, ale před tím musím udělat kola, abych nemusel brzdy předělávat, jako se mi to stalo u zatáčení.

Jinak díly vysřihovánky na sebe sedí perfektně, v této části jsem nenarazil na žádnou vadu. Jediným problémem byla obšívka bloku motoru, která mi vyšla o fous delší, ale to přikládám nepřesnému vyřezání dílů 9b a 9c.

V

MartinX23 | 36
Name: Martin

Postby MartinX23 » 22 Oct 2014 07:55

pekná stavba :big smile: len malý detail na spojkovom koši má byť ten otvor X vyrezaný myslím a tiež tie palivové trubky sa mi zdajú trochu moc pokrivené. Ale inak fajn páči sa mi mechanizmus výkyvných náprav....
TATRA nezná bratra

well_hidden | --

Postby well_hidden » 22 Oct 2014 08:25

Ahoj Marine, díky za pozitivní ohlas.

Podle fotek z internetu ten otvor X není otvorem, ale víčkem s prolisem ve tvaru X. Nicméně to zakrývá nějaký servisní otvor ke spojce. S těmi palivovými trubkami máš pravdu, mám je tam trošku neskladně. Pokusím se je ještě urovnat, až doplním sání, snad to trošku vylepším.

Mechanizmus výkyvných náprav je vlastní vynález, ale kdybych si dal tu práci, tak tady na fóru jsem našel podle mě elegantnější řešení.

VV

MartinX23 | 36
Name: Martin

Postby MartinX23 » 22 Oct 2014 10:16

Máš pravdu prepáč je to zrejme nejaký kontrolný otvor, mne to pripadalo ako by sa to malo vyrezať...

ten výkyv náprav myslím že ako prvý vytvoril modelex na Tatra Jamal ale každý má na to nejaký svoj systém a pokým funguje správne je to podla mňa ok...
TATRA nezná bratra

ApeX | --
Name: Honza

Postby ApeX » 22 Oct 2014 16:37

Ano tohle je kontrolní otvor,slouží pro přístup ke spojce buď z kabiny nebo při demontovaném motoru
Rozděláno: TATRA 148 S1

well_hidden | --

Postby well_hidden » 16 Nov 2014 00:33

Ahoj,

na ukázku pokus o jedno kolo.

Rozhodl jsem se jít cestou masochismu a zkusit si vzorek vytvořit sám.
Začátek tedy spočíval v obkreslení scanu vzorku ve vektorovém editoru. Po vytisknutí jsem 2x podlepil 120kou papírem na cca 0,3 a začal jsem vyřezávat první kolo. Ani nebudu popisovat, jaká pakárna to byla, hlavně boční figury.

Když jsem polepil celý běhoun, chtěl jsem to zafixovat ředěným herukesem. Jenže jsem ho naředil moc, a ty boční figury se rozvrstvily. Chvilku jsem to chtěl rozšlapat, ale odolal jsem a nakonec to nevypadá tak zle. Až to natřu, nepřesnosti to opticky ještě potlačí (doufám). Kdyžak ho schovám někam dovnitř, aby nebylo tolik vidět :twisted:.

Image

Pro snazší práci budu další kola dělat jen jednou podlepeným vzorkem (něco málo přes 0,2). Bude se to líp vyřezávat a pro prostorový efekt to bude myslím dostačující.

Ještě mě čeká 10 kousků, tak mi držte palce, ať mi nehrábne.

VV

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 17 Nov 2014 21:51

kľudne daj dezén aj tenký a do stratena :P

Image Image
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 17 Nov 2014 22:34

Dobré to bude, si frajer :wink: :victory:

Return to “Nákladné automobily a ťahače // Lorries & Trucks”