TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Elektrická lokomotíva typu Škoda 55E /ABC/ 1:87

Moderators: Fito, Oliver

mirec116 | 41
Kráľ architektúry

Elektrická lokomotíva typu Škoda 55E /ABC/ 1:87

Postby mirec116 » 05 Nov 2014 12:39

Vystrihovačka prvého československého dvojsystémového rušňa vyšla v ABC č. 2 ročník 19, čiže v roku 1974 - v tomto roku práve prebiehali skúšky čerstvo dodaného prototypu skutočného stroja, ktorý ČSD označili ako ES 499.0001. Vystrihovačku s rozsahom 2 strany A4 kreslil Ladislav Müller. Tento relatívne málo známy autor publikoval v rokoch 1971-1981 v ABC celkom 36 modelov. Viac o autorovi je na http://www.papirovaarcheologie.cz/profi ... -ladislav/.
Model je až zarážajúco nepresný, najmä v tvare strechy a kabín rušňovodiča - asi polovicu dielov som musel rozmerovo dopasovávať a keby nešlo o pre mňa cennú vystrihovačku z modelárskeho praveku, tak model ani nedokončím.
Čo sa týka mierky, vo vystrihovačke je uvedená 1:87, no pri porovnaní s inými modelmi v H0 je model o čosi menší (môj odhad - cca 1:100).

No a čo sa týka skutočného stroja, ten pod označením 350.001 v červenobielom nátere dnes brázdi trate v SR a ČR v čele vlakov IC a EC. Model v šedom nátere je rarita, skutočná lokomotíva ho po vyrobení nosila necelý rok a potom ešte v rokoch 1991-1993.

Marosina | 32
Name: Maroš Lesňák

Re: Elektrická lokomotíva typu Škoda 55E /ABC/ 1:87

Postby Marosina » 06 Nov 2014 23:30

Pekné, ja len doplním, že presne táto lokomotíva 350.001 je už v súčastnosti zaradená do projektu "Retro" a pri najblžšej EH (elektrická, hlavná) oprave by mala obdržať práve tento pôvodný sivý náter, takže do tretice všetko dobré.
Inač, za poznámku tiež stojí, že táto lokomotíva nosila na sebe asi najväčší počet rôznych farebných verzií, no všetky v časoch ČSD.
Vlaky - ZSSK, ZS Cargo, ČD - Najviac

Return to “Železničná technika // Railway”