Po dlhej dobe som sa konečne dostal k lepeniu. Zvažoval som na čo prvé sa vrhnem. Viacero vecí mám rozpracovaných, no ani jedna ma nenakopla. Nevravím, že tento model áno. Predpokladám však, že by to mohlo zdarne dôjsť až do konca, keďže pohnútkou k rozhodnutiu, že začnem niečo nové a toto, bola mini inšpirácia z môjho koľajiska.
Privítam od Vás rovnako ako vždy: vaše postrehy, kritiku a nejaké tie podklady. To čo mám je dosť, ale ani zďaleka nie veľa.
Je to dieselelektrický otočný koľajový žeriav na štvornápravovom podvozku. Je vybavený vlastným pohonom pojazdu, ktorý sa využíva len pre pohyb pri práci, posune a krátkom presune na pracovné miesto. Elektrická energia môže byť dodávaná taktiež zo siete (380V 50Hz). Výložník žeriavu je tvorený, zvarovanou trubkovou priehradovou konštrukciou s možnosťou namontovania ďalších medzikusov. Prídavné zariadenia (napr. drapák, elektromagnet) umožňujú veľký počet variant nasadenia. Práca žeriavu vyžaduje demontáž trolejového vedenia. Žeriav má vlastný ochranný vozeň, na ktorom je umiestnené rameno žeriavu.
Dĺžka: 8,54 m
Nosnosť: 20 t
Hmotnosť: cca 60 t
Max. rýchlosť: 65 km/h (s výložníkom vzadu)
Rýchlosť vlastným pohonom: max. 150m/min
EDK 80 boli vyrábané v roku 1963 firmou VIAMONT DSP