TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Kvetinárstvo a holičstvo - Starý Smokovec 1900 /Major/ 1:???

Major | 67
Veľký milovník Tatier
Name: Oto

Kvetinárstvo a holičstvo - Starý Smokovec 1900 /Major/ 1:???

Postby Major » 19 Dec 2014 23:24

Dobrý a príjemný predsviatočný večer!
Neviem, či sa ešte budete na mňa pamätať,...
Nemal by som začínať niečo nové, pokiaľ tu mám jeden nedokončený domček, ale nedá mi, ma nakopol jeden papierák z ďaleka.

Keď som dostal do rúk podklady k tejto stavbe, vedel som, že toto bude to pravé orechové.
Budovu kvetinárstva a holičstva postavili v roku 1897 podľa projektu Quida Hoepfnera staviteľ Henrich Hermann zo Spišskej Novej Vsi.
Možno niektorým z Vás je meno Quido Hoepfner známe, ja autor všetkých tatranských grandhotelov. Toto bola jeho prvá stavba v Tatrách /a asi najkrajšia/.
V neskorších časoch bola známa ako cukráreň a odstránili ju okolo roku 1950.
Stála presne na mieste, kde dnes v Starom Smokovci stojí objekt s takým typickým tatranským pomenovaním, Casa Dolce.

Z tejto budovy je veľmi málo pohľadníc a zatiaľ som na žiadnu privátnu fotografiu zo súkromných albumov na burzách nenarazil
Tu len zlomok z pohľadníc:

Šťastná náhoda ma dala dokopy s jedným mladým šikovným architektom, a ten podľa poskytnutých plánov v Rhine spravil toto:

Plány budovy vyzerajú asi takto:

A keď som sa trochu pohral s fotošopom, dostal som z toho takú malú recesiu:

K samotnej stavbe.

Budova je pre mierku 1:100 veľmi malá, tak som musel prejsť na 1:50.
K tomu som si dal urobiť sklenený prípravok na lepenie 300gr kartónu natupo.
Predpokladal som, že urobím hrazdenie plastické a tak som ho na začiatok navrhol v dvoch vrstvách, odsadených o 0,3mm, všetko pálené laserom.
A tu nastal prvý problém, doslova, laser si robí čo chce /alebo akú fúka?/ ujo Burton k tomu asi niečo povie.

na fotke vidieť, že vrstvy nie sú vypálené súmerne, proste to odsadenie nie je podľa toho, ako je nakreslené.
pri pálení skúsime vypnúť ofukovanie pri rezaní, neviem, či to pomôže

druhý problém, s ktorým som vôbec nepočítal, farba materiálu po vypálení je viditeľne iného odtieňa

kam som zatiaľ dospel, je tu

som si naložil,.... :beat plaster:
Last edited by Major on 13 Apr 2016 21:33, edited 1 time in total.
"Komu není dáno, tomu se nedá dát." J.Werich

group b | --
2K+
Name: Tomáš

Re: Kvetinárstvo a holičstvo zo Starého Smokovca pred rokom

Postby group b » 19 Dec 2014 23:28

to je dobře, že sis naložil, alespoň bude na co koukat. :wink:
moje webové stránky kde naleznete mojí tvorbu - modely nejen automobilů | za obzorem

Štefan Húska | 44
2K+
Name: Štefan Húska

Postby Štefan Húska » 20 Dec 2014 10:09

Yessss krásna predloha a krásny model, škoda toho lasera. Bude to niekde kúpiteľné?
Keď je model hotový, môžete ho postúpať :#)
Musím lepiť kým mám slinu

Tomáš | 53
Name: Tomáš

Postby Tomáš » 20 Dec 2014 11:00

Ty to zvládneš, bude to dobré, držím ti palce.

Burton | --

Postby Burton » 22 Dec 2014 12:24

Neviem, či sa ešte budete na mňa pamätať,...
Aaa, to ste vy, ten vysoky stihly svihak s hustymi vlasmi farby havrana... Vas si pamatam... :P
Predpokladal som, že urobím hrazdenie plastické a tak som ho na začiatok navrhol v dvoch vrstvách, odsadených o 0,3mm, všetko pálené laserom.
A tu nastal prvý problém, doslova, laser si robí čo chce /alebo akú fúka?/ ujo Burton k tomu asi niečo povie.
Tazko nieco rozumne pisat, ked neviem "dna ani hodiny, kedy si to palil".
Aky je to stroj - Cina ci nieco kvalitnejsie? Ma laser krokove motory ci servomotory? A tak by som mohol pokracovat...

Ak je ofukovanie zboku, je mozne, ze prud vzduchu papier nadvihne. Ale to by malo za nasledok, ze miesto rovnych rezov by si mal mierne obluky. V tomto pripade sa mi zda, ze su rezy rovne. Podla mojich skusenosti, ak sa pri paleni papier zacne vlnit, resp. dvihat od rostu, nie je to vplyvom ofukovania, ale skor vplyvom zvysenej vlhkosti papiera.
Mozes skusit vypnut ofukovanie, ale maj na pamati, ze tvoj druhy problem bude este vyraznejsi.

Skor sa mi podla fotky zda, ze jednotlive linie nie su zarovno. A to by uz mohol byt problem vedenia hlavy resp. nastavenia korekcii drah v ovladacom programe (ak to soft ma).
Ale bez znalosti co je to za stroj su toto vsetko len dohady.

Skuste s laseristom jednu vec - kedze ide "skoro" o identicke diely, skus ich palit samostatne - nie na jeden kus kartonu s tym, ze diely budu umiestnene vedla seba / pod sebou, ale palit na 2 kartony s tym, ze poloha obidvoch dielov pri paleni bude identicka - t.j. laser zacne aj skonci pri obidvoch dieloch v rovnakom bode. Uz som zazil aj to, ze cim dalej bola hlava od nuloveho bodu, tym vacsie boli neprenosti pri paleni, resp. tym vacsie boli vibracie laserovej hlavy pri zmene smeru.
A este by som niekde mimo dielu spravil vlicovacie znacky, aby si si presne vedel zarovnat oba archy papiera koli analyze, "kde je pes zakopany".
druhý problém, s ktorým som vôbec nepočítal, farba materiálu po vypálení je viditeľne iného odtieňa
Neda mi nenapisat - pobavil si ma... :big smile:
Na tieto spaleniny dobre zabera kupel v Save. :haha: :haha: :haha:
Last edited by Burton on 25 Jan 2015 23:12, edited 1 time in total.

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 22 Dec 2014 13:13

Toto je aká pekná predloha, veru že by si to zaslúžilo vydať ako vystrihovačku.
Aspoň by konečne Vasik vedel, čo kúpi Petopatovi na vianoce :wink:
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

Laco | --
Name: Ladislav

Postby Laco » 22 Dec 2014 18:06

Ahoj "Majore", "Fito" má asi pravdu. Tie Tvoje tatranské domčeky ma vždy dostanú a bol by v tom čert, aby nedostali aj iných. Určite naplánujem !
Laco - BaJ

sony | 41
2K+
Name: Martin Seemann

Postby sony » 29 Dec 2014 00:20

Oto, opäť raz krásna podívaná :wink:
Papierový člen plastikového klubu

Filip.TO | 39
Name: Filip

Postby Filip.TO » 25 Jan 2015 22:28

Dlho som ten notifikačný mail ignoroval, že na horšie časy a tak tie časy prišli, dnes som nevydržal a je to už v takomto stave parádne. Kiež by som vedel niečo povedať k tomu laseru, ja pracujem na laseri ale nemáme technologické tabuľky na kartón ani nič podobné.
Hotové: BMW M3 GTR /W.M.C./ 1:25 Wirbelwind /GPM 284/ 1:25
Na stole: MPR + scratch 1:140
Pozastavené (do času): Aston Martin DBR-9

Major | 67
Veľký milovník Tatier
Name: Oto

Postby Major » 29 Apr 2015 21:30

Tie prestávky medzi mojimi príspevkami mi už lezú na nervy
Mi nemajte zazlé, že som sa tak dlho neozval, sa fakt nedalo...

Jak som sa nažhavený vrátil z dovolenky, tak som dnes dopoludnia zmastil "kalibračné obrázky" a okolo tretej sme si dali s laseristom rande
Aby som zbytočne neriešil neriešiteľné, som vypustil druhú vrstvu hrazdenia /to nesúmerné pálenie/
Dnes sme sa zamerali na nové nastavenie parametrov pre mnou zamýšľané použité materiály

Sme začali fotokartónom /cca 300gr/

Kalibračný obrazec som vytvoril hlavne pre RASTER, kde som nastavoval percentom čiernej hlbku "rezu"

Ďalší podobný fotokartón asi rovnakej gramáže

Modrý "Majorkartón" /ten som plánoval použiť na Máriu Teréziu, ale ma nepresvedčil/ aspoň som nastavoval hrúbku rezu, na posledných dvoch záberoch je to čiara vľavo

Nejak opatrne som skúsil použiť môj bývalý chlebík, balsu hrúbky 2mm, na moje aj laseristovo prekvapenie, je výsledok viac než dobrý! /zajtra idem kúpiť balsu 3mm/

tvrdá balsa je asi pre laser ideálna, len ešte skúsim aké najmenšie možné rozmery zvládne

Až tak sme začali so samotným modelom, na preglejke 3mm trámy samotnej budovy

Na radu laseristu som vytlačil pálené diely na papier, a tak sme pred každým pálením kontrolovali rozmer či je OK /dnes zazmetkoval asi dvakrát/

Nastavené údaje som si zapisoval do vlastnej tabuľky

Doma som pomaly začal ešte za svetla /mi stále nejde lampa/ dávať dokopy chalúpku...
Trámy stropu

Trámy strechy

Samotná strecha, už sa začalo stmievať, takže fotené už aj bleskom

Sa mi to celkom zapáčilo, tak som si dal jedno motivačné...

Pokračujem

Kým som ešte niečo videl, tak som to zložil. Zajtra za svetla doladím rozmery a upravím výkres

V pokračovaní plánujem:
Okná a dvere /tam sa chcem kúsok pohrať, uvidím/
nápisy na sklách /laser raster/
reklamná tabuľa /laser raster/
snáď by som skúsil aj interiér, ale to len vo výhľade
strecha vežička /ešte neviem ako/
ozdobné kohúty na strechu /toto som zatiaľ premyslel ale musím vyskúšať/

no dúfam, že to zase nebudú 4 mesiace... :P
"Komu není dáno, tomu se nedá dát." J.Werich

Return to “Architektúra // Architecture”