Podľa mňa nevzlietne, a prečo ...
Lietadlo stoji na dráhe, motory dá pilot naplno a lietadlo sa rozbieha dopredu. Kolesa sa otáčajú, ale proti ich pohybu začne pôsobiť pás. Čiže lietadlo voči zemi stojí. Kolesá a pás si môžeme odmyslieť a na dráhu postaviť ekvivalentná lietadlo, ktoré je zabrzdené. Zase dáme motory naplno a teraz ak sú tu piloti, nech odpovedia, čo sa stane s lietadlom , ktoré ma motory naplno ale zabrzdené kolesá proti pohybu? (Samozrejme prúd vzduchu z motorov je rovnobežný s povrchom zeme, nie je naň kolmý, v tom prípade by asi vzlietlo a vzápätí drblo späť na zem).
Podľa mňa je podmienkou vzlietnutia dostatočné prúdenie vzduchu okolo krídel. Vzlietnutím rozumiem, že lietadlo sa udrží vo vzduchu a začne sa pohybovať dopredu. A to v tomto prípade nedosiahneme.
V jednom jedinom prípade by som bol naklonený tomu že vzlietne a to v prípade že by išlo o veľmi ľahké lietadlo a fúkal by dostatočný vietor (proti lietadlu), ktorý by ho dokázal zodvihnúť. Čítal som o prípadoch, keď lietadlo vo vzduchu stálo, resp. cúvalo (Storch), keď protivietor bol tak silný, ž výkon motora nestačil na pohyb vpred, ale zároveň bol vietor dostatočne silný na to aby vytváral vztlak na krídlo.
TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ
LINK NA VLAKNO TOŤ
Lietadlo na beziacom pase :)
Re: Logicke hadanky
Salvor: Zásadní chyba - letadlo se nerozjíždí proto, že se mu točí kola, ale proto, že se motor "opírá" o vzduch. Viz o stránku dřív ten příklad s běhacím pásem, tím je to vysvětlený úplně krásně. Kromě teda že "magic"
& 
- ondreywc40 | --
Salvor: raz nám kolega spomínal ako robili motorovú skúšku na MIG-23, a nemali je pevne ukotvenú k zemi, iba klinmi pod kolesami... sám neveril jak sa rozbehla... a ak si prídavné spaľovanie poradilo s klinmi pod kolesami, tak brzdy zvládne ako nič 
To Vojta Č." Viem, ani som to tam nenapísal.. (iba to že sa finálne roztočia, keď sa lietadlo začne pohybovať, vynechal som fázu, ako sa motor začne "opierať" o vzduch) ak by malo lietadlo lyže, tak sa tiež rozbehne, s trochu väčším odporom, ale rozbehne, tak ako píše ondreywc40 u zabrzdeného Migu.
Najlepšia odpoved by suhob
Najlepšia odpoved by suhob
ještě chybí jeden základní údaj, čí je to letadlo ? Řecké nevzlétne , není na palivo 
moje webové stránky kde naleznete mojí tvorbu - modely nejen automobilů | za obzorem
https://www.facebook.com/video.php?v=706762319396086 ja len takto... 
Papierový člen plastikového klubu
si kompletne zabil 

žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]
T.E.R.E.N.K.O.Z.A. : Těžkotonážní Efektivní Rychlý Elektronický Náhodně Kráčející Obrovský Zabíjecí Automat
Re: Lietadlo na beziacom pase :)
Ak by niekto hľadal túto tému, tak tu je.
Sme to práve rozdiskutovali na Hvezdarni ....
Sme to práve rozdiskutovali na Hvezdarni ....