TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

T-55A /GPM/ 1:25

Moderator: Oliver

Brzdič | 40
2K+
Name: Ondra

Re: T-55A /GPM/ 1:25

Postby Brzdič » 21 Aug 2016 15:05

No já ti to rozmlouvat nebudu :D je to tvůj model a mě je po tom prdlajs v jaké ho chceš barvě. :big smile: Jen sem se těšil na něco zajímavého, každopádně pokud se ti ta zelená povede, bude to taky fajn.

PS: Sledovat budu pořád, neboj. :haha:

kuratkoo | 45

Postby kuratkoo » 23 Aug 2016 08:26

Ahoj
Ci pána, to si sa dal na poriadnu robotu :wink:
Pekne ti to ide, chvilu som tu nebol a ty zatiaľ skoro tank hotový, no pekne...
Drzim palce nech sa ti darí aj naďalej :big smile:

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 26 Aug 2016 22:02

Ahoj
Ci pána, to si sa dal na poriadnu robotu :wink:
Pekne ti to ide, chvilu som tu nebol a ty zatiaľ skoro tank hotový, no pekne...
Drzim palce nech sa ti darí aj naďalej :big smile:
.. a ja už som si myslel, že si Zero zabalil .. Robotka je to teda poriadna, ale baví ma to zatiaľ stále.
Vďaka za pochvaly, čoskoro progres s pojazdovými kolieskami. :victory:
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 28 Aug 2016 17:55

Za posledných 11 dní som sa venoval pojazdovým kolieskam a dnes by som rád zverejnil dosiahnutý progres. Pojazdové kolesá sú dvojité, s pryžovými obručami. Na každej strane tanku je 5 kusov týchto kolies, pričom hmotnosť jedného z nich je 265 kilogramov.
Report
Stavbu som začal výrobou gúm - diely č. 47, 47e, 47f a rebrá T22. Stavba týchto častí bola veľmi jednoduchá, nenáročná a šlo všetko od ruky. Olfa kružítko v tomto prípade bola nevyhnutnosť, ktorá robotu veľmi urýchlila, spresnila a zjednodušila. Prvé dva kusy som spravil podľa návodnej kresby - diel 47d mi ani nevošiel pod diel 47a, pretože ten bol akurátny do otvoru kolesa. Preto som 47a začal lepiť približne v mieste, kde by sa mal (na 47e je linka, ktorá vám hľadanie veľmi uľahčí) - (červený kruh na obrázku). Následne som diel 47d rozrezal a menšiu časť nalepil pred 47a, aby to vypadalo, že sa nachádza aj pod ním. Lenže celá návodná kresba je chybná, pretože ďalších 5 elementov 47b nie je tak úzkych, aby dostatočne pasovali a nevyčnievali nad diel 47d. Prvá séria obrázkov ukazuje ako koleso dopadne, keď modelár bude postupovať podľa návodnej kresby. Medzery, ktoré vznikli medzi 47b a 47d som vyplnil herkulesom a nechal zaschnúť. Tieto dve kolesá použijem ako vnútorné, takže nič zo spomenutého nebude vidieť.

No a keďže mi ostávalo dorobiť ďalších 18 koliesok, bolo potrebné zistiť kde sa stala chyba. Nevedel som sa dopátrať ako model postavili ostatní modelári a pravdupovediac nechcelo sa mi zužovať diel 47a. Preto som sa rozhodol, že ich spravím asi tak "svojsky", ale tak, aby to celé vypadalo ako naozaj. V podstate vyriešil som to tak, že diel 47a som nalepil úplne dozadu a diel 47d som skrátil o hrúbku dielu 47a. Tým pádom to stále vypadá, že 47d sa nachádza pod 47a. Následné nalepené elementy 47b už pasovali a nevyčnievali. Nevýhodou však je, že z vnútorných strán diely 47a vyčnievajú. Čo ale ja osobne nepovažujem za chybu, jednoducho ich spojím a nebudem medzi ne dávať spojové časti 47c (týmto som myslel moje "svojské" prevedenie stavby). V konečnom dôsledku nebude k dispozícii náhľad zpredu alebo zo zadu, tak aby to bolo vidieť, pretože to pásy neumožnia.

Nasledovalo vyrábanie stredných častí koliesok, ich prekrytie, zaoblenie. Ako posledné som si podľa šablóny 47m vyrobil 40 krúžkov, ktorými som obliepal gumy. Na záver mi ostávalo nalepiť matice. Kolieska nemám ešte nalepené k sebe, pravdepodobne ich zlepím až po nafarbení, pretože si zatiaľ neviem predstaviť ako by som ich farbil z vnútornej strany (cháp zo zadnej)..

Obrázky, ktoré som si nafotil na Tankových dňoch Laugarício minulý mesiac. Tieto mi pomohli zo všetkých najviac:
Edit: A pre ilustráciu aj jeden obrázok podvozku:
Last edited by Oliver on 08 Sep 2016 23:19, edited 4 times in total.
Oliver

GALLERY

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 28 Aug 2016 19:31

veľa šikovný chalanisko :victory:
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

Roman | 53
4K+
Name: Roman

Postby Roman » 29 Aug 2016 07:54

ahoj
je to super.
ked si bol na tankovom dni nemas nahodou odfotene vnutro polopasu sdkfz 251/7? ten co mal na bokoch utocne mostiky.nedari sa mi najst poriadne zabery vnutrajsku.

andrew | --
Name: ANDREJ

Postby andrew » 30 Aug 2016 06:26

Ahoj Oliver
Z fotiek kolies mi nie je jasné ako máš zlepené predné a zadné koleso. podľa mňa by mali byť pootočené o 72° (jeden lúč).
Ak sa mýlim prosím o opravu.
Sledujem stavbu a je super

Andrej

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 30 Aug 2016 08:07

ahoj
je to super.
ked si bol na tankovom dni nemas nahodou odfotene vnutro polopasu sdkfz 251/7? ten co mal na bokoch utocne mostiky.nedari sa mi najst poriadne zabery vnutrajsku.
Roman pozriem ti to keď prídem domov, zajtra ti napíšem. Ale myslím si, že skôr nie ako áno ..
Z fotiek kolies mi nie je jasné ako máš zlepené predné a zadné koleso. podľa mňa by mali byť pootočené o 72° (jeden lúč).
Ak sa mýlim prosím o opravu.
Priznám sa, že neviem čo myslíš. Ak máš na mysli ako sú zlepené predné i zadné k sebe, tak zatial nie sú zlepené.
O jeden lúč ... myslíš tým akože nemôže byť vidieť skrz tých 5 dier na druhú stranu, kvôli zadnému kolesu? Alebo ako .. ?
Skúsim zajtra spraviť obrázok ak nevieš čo myslím. :big smile:
Oliver

GALLERY

andrew | --
Name: ANDREJ

Postby andrew » 31 Aug 2016 09:00

Ahoj Oliver
Prepáč, nešiel mi vložiť obrázok.
áno myslím to tak, že by nemalo byť vidieť "skrz" na druhú stranu.
http://legion-afv.narod.ru/T-54_Parola.html
[i mg][/img]

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 31 Aug 2016 18:14

Ked si bol na tankovom dni nemas nahodou odfotene vnutro polopasu sdkfz 251/7?
Roman, pozrel som si svoje fotky i fotky kamaráta čo tam bol so mnou a fotil samostatne, ale žial nemám interiérové fotky toho hakla.. :-(
Áno myslím to tak, že by nemalo byť vidieť "skrz" na druhú stranu.
Andrew, ďakujem za odkaz a nové fotografie! Ale ako som si myslel, mali sme na mysli to isté. Konieckoncov je to zjavné z mojej poslednej fotografie z TDL. No zatial sa nič nemení a ostáva ako som avizoval v príspevku s progresom - kolieska zlepené nie su este. Pokusim sa samozrejme spravit tak, aby cez ne nebolo vidiet. :big smile:
Oliver

GALLERY

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”