TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

T-55A /GPM/ 1:25

Moderator: Oliver

Oliver | 32
2K+

Re: T-55A /GPM/ 1:25

Postby Oliver » 01 Sep 2016 22:37

Dnešný deň som sa venoval finálnemu skompletovaniu držiakov pojazdových koliesok a tu je môj malý pokrok:
Report
Stavbu som začal prípravou potrebných dielov - nebolo ich moc, len práca sa zakaždým 10x opakovala, ináč v pohode. Dal som si dohromady jednotlivé elementy, nalepil som na ne matice. Pri lepení mi podkladom bola návodná kresba (ktorú aj pridávam spolu s fotkou).

Ako ste si určite všetci všimli - niektoré závesy nie sú nalepené na správnych miestach. Môže za to práve chybná návodovka, ktorá ich uvádza do tejto polohy (aspoň približnej). A tak mi neostávalo nič iné, ako ich trošku "vyosiť", pretože mi neostávala medzera medzi kolesami, resp. na strednom kolese neostával vôbec preň priestor. Ľavá strana celkom ujde - tam sú len 2 a mierne. No na pravej strane to už bolo horšie. Takže .. som momentálne silne znechutený a dám si na víkend od modelu pokoj. Najviac ma štve, že keby som ich nalepil do väčšieho uhlu smerom k zemi, tak pravdepodobne sa nič z toho nestane a ako býva u mňa zvykom, napadlo mi to v momente, kedy sekundové lepidlo oschlo .. Ale podľa všetkého by mi ostala veľmi veľká medzera medzi blatníkom a kolesami.
No nevzdávam sa a najbližšie to skúsim napraviť - žiletkovou pilkou odrezať a skúsiť nalepiť tak, ako som spomínal! :scorn:
Tento príspevok by mal slúžiť ako výstraha pre ďalších lepičov, aby dbali na správnosť osadenia závesov a moc nepozerali na návodnú kresbu.
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

Brzdič | 40
2K+
Name: Ondra

Postby Brzdič » 03 Sep 2016 17:20

No pokud to máš lepené vteřiňákem možná půjdou závěsy odlomit bez většího poškození. Vteřiňák nemá rád namáhání v tahu. :)

Jinak já taky výšku dost upravoval, snad až o 1cm, ale na jedné straně jsem šel ještě níž kvůli vyhoření aby model vypadal nakloněný.

Model si něčím podlož a porovnej to s reálnou fotkou a s nasazeným kolem, koly.

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 05 Sep 2016 14:33

Report
Dnes a včera som sa venoval odstraňovaniu závesov a ich opätovnému nasadeniu. Mal som najprv strach a pristupoval som k prácam veľmi opatrne. No spomenul som si na môj kiks na Panzer III a žiletku .. a tak som sa vrhol do práce.
Bol som prekvapený, ale išlo to veľmi jednoducho a navyše sa mi to podarilo s minimálnymi poškodeniami. Jediné čo mi trošku vadí, že na ľavej strane vpredu sa mi nepodarilo spojiť diely č. 10 s dielom 44. Takže tam budem musieť vyrobiť niečo väčšie.
Ináč som zatiaľ spokojný. Hoci sa mi zo začiatku nezdala výška tanku, najmä medzi zemou a spodkom vane .. priložil som k modelu pravítko (modelu aj s vežou) a nameral som presne 11cm výšku. Potom som sa pozrel na obálku, kde som našiel rovnaký údaj, tak to ma utvrdilo v tom, že som pravdepodobne našiel ten vhodný uhol pre držiaky kolies. Tak isto nemám moc dobrý pocit z pozícií dielov č.10, ale tie sa v pohode zakryjú za nasadené kolesá (na fotkách kolesá samozrejme nie sú prilepené ..).

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 07 Sep 2016 18:19

Report
Včera i dnes som sa snažil skompletovať hnacie kolesá. Podľa zdrojov na http://www.forum.valka.cz má každé jedno hnacie koleso 126 kg a 13 zubov na každom venci (model má 14 zubov na venci). Tieto ozubené vence sú v skutočnosti na tanku snímateľné.

K hnacím kolesám som mal vypálené laserové diely, ktoré boli ako bonus k pásom od Atlona. Všetky 4 vence som naimpregnoval ešte v aršíku sekundovým lepidlom. Bola to moja prvá impregnačná skúsenosť s laserovými dielmi. Bol som prekvapený, keď som ma začal ten aršík páliť po aplikácii sekunďáku .. (nevedel som o takej reakcii). :haha: Zbytok, teda samotné pásy a zuby, budem pravdepodobne (po konzultácii s Eduardom) impregnovať zmiešaným herkulesom s vodou. Pravdepodobne ich budem celé namáčať do zmesi a potom počkám kým uschnú..

No ale späť ku kolesám .. počas stavby som postupne a striedavo pozeral na moje fotky z TDL, na fotky postavených kolies i na návodnú kresbu. Musím povedať, že až na vence, ktoré sú zrejme namáhavé z papiera vyrobiť (neviem, mám lasery našťastie :haha: ) .. sú celé hnacie kolesá vyriešené jednoducho. Pokúsil som sa ich spraviť trošku zložitejšie a podľa predlohy reálneho stroja. Na záver som ich skúšal na jednom páse - našťastie sedia. Aspoň zatiaľ ..

Najzreteľnejšie odlišnosti od reality sú asi matice. Na stroji sú z prednej časti kruhové, ale zrovnané z jednej strany. Žiaľ, nemám doma možnosť ich výroby, tak som zvolil 1,2 Ivantovky. Myslím, že je to celkom OK.

Ako si môžete všimnúť z fotiek na konci tohto príspevku, jednotlivé konce článkov pásov sú gulatého tvaru. No lasery sú hranaté, takže to budem musieť ešte nejakým fígľom obrúsiť (efektne a rýchlo - skúsim vŕtačku a šmirgel). Ručne si to totiž zatiaľ neviem predstaviť ..

No a na záver tradične sada mojich fotiek z TDL 2016. Tank T-55 a iné verzie strojov na rovnakom podvozku:
Oliver

GALLERY

Roman | 53
4K+
Name: Roman

Postby Roman » 07 Sep 2016 20:01

ahoj
pasy impregnujem nitrolakom,matnym na drevo.ked chces vyskusaj. aj za vojny sa dali odmontovat vence zo zubami z kolies.je to lacnejsia a jednoduchsia oprava.

Sumec | 33
Name: Adam

Postby Sumec » 07 Sep 2016 20:19

Pekne ideš Oliver, perfektná robota :big smile: Čo chvíľa a príde na radu striekanie.
Na stole: Kamov Ka-29 /Orlik/ 1:33; KV-2 /free/ 1:25
Hotovo: Jak-3; LaGG-3; IL-2M3 Šturmovik; HH-53C Stallion; Tatra 815 NTH 6x6 + SYKO-5M + radlica; 3x Polikarpov I-16 Išak; T-80

"An architect's dream is an engineer's nightmare."

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 07 Sep 2016 21:14

ahoj
pasy impregnujem nitrolakom,matnym na drevo.ked chces vyskusaj. aj za vojny sa dali odmontovat vence zo zubami z kolies.je to lacnejsia a jednoduchsia oprava.
O nitrolaku som už počul od viacerých ľudí. No mylne som si myslel, že ho mám doma, ale žiaľ nemám. Preto by som rád vyskúšal herkulesom, už som si kúpil nový. Keby niečo, skúsim to ako píšeš. A informácia o vencoch bolo len tak pre rozšírenie obzoru aj pre ostatných návštevníkov. :big smile:
Pekne ideš Oliver, perfektná robota :big smile: Čo chvíľa a príde na radu striekanie.
Ďakujem Adam. Sám som zvedavý na tvoj najbližší VT počin. :wink: Presne ako píšeš - tá najťažšia časť pre mňa je stále predomnou. Ale priznám sa, že sa teším. :big smile:
Oliver

GALLERY

Eduard | 31
Name: Eduard

Postby Eduard » 10 Sep 2016 18:41

Úplná paráda kamoš :victory: mal by som prísť k bernardovi na jedno a potom sa ti nenápadne vtrieť do bytu :haha: a inak nitrolak mám ak ho ešte potrebuješ :big smile:
Hotovo: Pzkpfw V Panther, Messerschmitt Bf 109 F-2

vasik1 | 48
Pán učiteľ
Name: Peter Vasaráb

Postby vasik1 » 10 Sep 2016 20:01

Sledujem pozorne a kochám sa každým príspevkom. Tiež sa teším na fázu striekania a patinovania - ak budú na tej úrovni, ako doterajšia stavba, bude z toho neskutočná pecka. Držím palce.

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 11 Sep 2016 19:10

Úplná paráda kamoš :victory: mal by som prísť k bernardovi na jedno a potom sa ti nenápadne vtrieť do bytu :haha: a inak nitrolak mám ak ho ešte potrebuješ :big smile:
Vďaka Edo! Určite si vítaný, dojdi kedykoľvek. A ten nitrolak - dobré vedieť, ja sa ozvem keby niečo. :big smile:
Sledujem pozorne a kochám sa každým príspevkom. Tiež sa teším na fázu striekania a patinovania - ak budú na tej úrovni, ako doterajšia stavba, bude z toho neskutočná pecka. Držím palce.
Ďakujem Vasik. Už som si myslel, že si sa z VT nejak vytratil, keďže som nevidel moc príspevkov od teba. Na tú fázu sa teším aj ja, tak snáď ma tá eufória neprejde po prvých krôčikoch. :haha:
Oliver

GALLERY

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”