TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

T-55A /GPM/ 1:25

Moderator: Oliver

Oliver | 32
2K+

Re: T-55A /GPM/ 1:25

Postby Oliver » 04 Dec 2016 15:15

Ahojte.
Tak dnes je to skoro na deň presne miesiac od posledného progresu. Moc sa mi model nezmenil, nie je totižto dostatok času aby som sa mu venoval.
Report
Čo sa ale zmenilo je náter, T55A už je v šate .. Takže prvé skúsenosti, učím sa s pištoľou, farbami .. pravda je, že som to opäť striekal niekoľkokrát. Problém je môj nedostatočný odhad farby, tiež veľká plocha. Ale v celku som zatiaľ ako so svojím prvým počinom spokojný.
Kolesá mi dali zabrať najviac a pri nich som stratil najviac času. Najprv som ich nastriekal farbou gumy a potom som striekal zbytok. Problém bol ten, že som sa rozhodol použiť bežnú kryciu pásku pre maliarov - takú tú papierovú, aj napriek negatívnej skúsenosti z minulosti. Mal som pocit, že to s ňou dokážem, keďže už mám pištoľ. Ale na mnohých miestach mi ju podfúklo, ostalo lepidlo alebo na asi 3 malinkých miestečkách zobralo aj farbu pod ňou. Bol som sklamaný .. takže nasledovalo pracné maskovanie stredov kolies s pomocou modelárskej 9mm širokej pásky a odstraňovanie lepidla po tej prvej. Práce bolo asi na 3 hodiny a potom pol hodina striekania...

Na veľkých povrchoch ako je určite vidieť nedokážem zachytiť jeden odtieň farby. Ono totižto po nastriekaní je povrch mokrý a potom ťažko odhadnem kde som už striekal a kde nie, aj keď sa snažím povrch si rozdeliť na menšie úseky a tie kvalitne nastriekať všade a všetkými smermi. Samozrejme s tým ide ruka v ruke aj spotreba farby.
Ale aj cez tú nejednotnú kamuflážnu zelenú si myslím, že model má celkom slušný vzhľad a nejednotnosť tomu až tak neprekáža. Pravdepodobne ale vežu najbližšie prejdem farbou ešte raz ..
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

Štefan Húska | 44
2K+
Name: Štefan Húska

Postby Štefan Húska » 04 Dec 2016 15:37

Ty voe :jawbone: to máš už aj opočasované :P ešte wash ktorý zakrije drobné nedostatky a je to :wink:
Keď je model hotový, môžete ho postúpať :#)
Musím lepiť kým mám slinu

Brzdič | 40
2K+
Name: Ondra

Postby Brzdič » 04 Dec 2016 15:51

Já barvím gumové obruče štětcem, podle mě je to jednodušší a rychlejší než pracně vymaskovat kolečka.
Jinak pěkná práce s nástřikem, chválím že jsi použil světlejší odstín zelené. :)

Mirec | --
Name: Miroslav

Postby Mirec » 04 Dec 2016 23:42

Praveze, uplne rovnaky odtien na celom modeli je skor na skodu ako na uzitok. Moj osobny nazor, aj na skutocnom vozidle boli miesta kde bola farba tmavsia inde svetlejsia a pri jednofarebnych kamuflazach je tendencia rozbit tu jednoliatost aby to nevyzeralo tak fadne a hrackovo ale ako skutocny stroj :wink: podla mna velmi dobre, a s tym striekanim, pomaly po tennuckych vrstvach, nezalievat povrch, radsej viac vrstiev,tak poprasit model, ake farby mas? akryly alebo laquery?

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 05 Dec 2016 00:15

Ďakujem pekne za záujem a pochvaly. :big smile:
Ty voe :jawbone: to máš už aj opočasované :P ešte wash ktorý zakrije drobné nedostatky a je to.
Ešte pred tým ale treba nastriekať invázny kríž a ústie z veže.. :P
Já barvím gumové obruče štětcem, podle mě je to jednodušší a rychlejší než pracně vymaskovat kolečka.
Jinak pěkná práce s nástřikem, chválím že jsi použil světlejší odstín zelené. :)
Pre mňa by to zrejme znamenalo viac roboty - najmä opráv. Asi by sa mi to nepodarilo spraviť pekne čisto. Uprednostňujem vykrytie páskou. Je to revell 46 - NATO Oliver. Uvažoval som nad 45ťkou, ale nakoniec som zvolil tmavší odtieň týchto dvoch farieb a vypadá to dobre podľa mňa. :)
Praveze, uplne rovnaky odtien na celom modeli je skor na skodu ako na uzitok. Moj osobny nazor, aj na skutocnom vozidle boli miesta kde bola farba tmavsia inde svetlejsia a pri jednofarebnych kamuflazach je tendencia rozbit tu jednoliatost aby to nevyzeralo tak fadne a hrackovo ale ako skutocny stroj. podla mna velmi dobre, a s tym striekanim, pomaly po tennuckych vrstvach, nezalievat povrch, radsej viac vrstiev,tak poprasit model, ake farby mas? akryly alebo laquery?
Ja toto všetko ovládam. Ale na väčšine modelov sa jednoliaty povrch potom rozbíja ďalšími postupmi a technikami. U mňa sa to nejak podarilo spraviť zároveň s nástrekom.. povrch určite nezalievam, teda snažím sa. Farbený je na viac krát, nanášal som veľmi slabé vrstvy. Farby sú klasické zatiaľ - revell syntetika.
Oliver

GALLERY

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 05 Dec 2016 20:16

Ahoj, mal by som otázku pre fajnšmekrov ohľadom maľovania invázneho kríža.
Vedel by niekto zistiť a oprieť o skutočnosť fakt, či bol kríž namaľovaný aj cez hornú zadnú časť tanku? Mám na mysli od veže smerom dozadu, medzi kryty motoru. Pozeral som totižto veeeeeeľľľmiiii veľľľaaaa fotiek, ale nikde sa mi to nepodarilo preukázateľne nájsť. Robilo sa to tak random? Mám totiž obrázky, kde je kríž namaľovaný spredu maximálne tak po vežu. Ale tiež mám fotky, kde biela farba je vidieť aj vzadu, pod sudmi.. pre lepšie pochopenie som spravil obrázok.

Zelenou som vyznačil miesto na ktoré sa pýtam. Červená šípka upozorňuje na prítomnosť bielej farby z kríža aj vzadu.
Z toho mi nejak logicky vyplýva, že aj vrch by mal byť opatrený bielym pruhom .. ?

Stále viac sa ale prikláňam k možnosti, že kríže boli robené tak nejak "indivindi". Mám fotky, kde je len na prednom pancieri a veži, mám fotky kde je aj vzadu, a mám fotku kde začína už na spodnej časti predného panciera, inde zas začína biela farba až na vrchnej časti panciera..

Oliver

GALLERY

Štefan Húska | 44
2K+
Name: Štefan Húska

Postby Štefan Húska » 06 Dec 2016 02:35

Skúsim ti tak stručne. ČSR napadlo 5 štátov a aby sa nestalo že dojde ku tzv. friendly fire čiže strelba do kamarátov tak vydali rozkaz nakresliť invázne pásy. Stroje na predposlednej fotke sú tuším východonemecké a ako poznám nemcov tak ten pás bude presný ale ak budeš robiť stroje inej armády tak daj pás malovaný ručne ale ho aj patrične označ. Pozri si videá na joutube, tam to je tiež plné dobrých záberov.
Keď je model hotový, môžete ho postúpať :#)
Musím lepiť kým mám slinu

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 06 Dec 2016 08:52

To všetko viem.. tvoj odhad sa mi zdá byť pravdepodobný, no stále mi to nerieši odpoveď na moju otázku. Budem sa musieť poobzerať po ďalších videách.
Oliver

GALLERY

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 16 Dec 2016 18:09

Report
Ahojte.
Veci sa nám malinko posunuli vpred, model má nastriekané invázny kríž. Opäť raz som to robil na 2x. Najprv mi podfúklo pásku a biela bola aj tam kde nemala byť, potom som maskoval dôkladnejšie pruhy a čísla a výsledok bol uspokojivý. Žiaľ mne sa asi nič nepodarí spraviť na prvýkrát, keďže sa mi podarilo odlomiť jeden diel.

Našťastie brúsením pod vodou, následným nalepením a zas prebrúsením, prilepením nového zvaru sa to celkom podarilo opraviť. A výsledok:

Oliver

GALLERY

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 18 Dec 2016 19:02

Report
Ďalej nasledovali drobnosti, ako nafarbená anténa (zatiaľ neprilepená), odmaskovanie zadného reflektoru na veži, a leštenie guľometu..

Myslím, že už mám až na pásy všetko a mal by som pristúpiť k lakovaniu (Tamiya X-21 a X20-A), ktoré najbližšie prevediem. :big smile:
Oliver

GALLERY

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”