tento model je zde na fóru prezentován už víc než dost. Rozepisovat se o něm asi nemá význam. I já bych chtěl přispět svou troškou do mlýna, tentokrát z pohledu čistolepiče. Vím o všech chybách ( tedy doufám, že vím ), které tento model obsahuje a i přes to všechno se chci o to pokusit. Model jsem před pár lety koupil od Fita, rozestavěl, začal přebarvovat jako všichni ostatní a pak vyhodil. Tento rok jsem ho znovu koupil v novém vydání v najivní představě, že autor a nakladatel odstranili chyby, na které upozorňovali modeláři na všech možných fórech. I ve svých 47 letech jsem se přesvědčil, jak jsem najivní. Jediný rozdíl oproti starému vydání je, že díly jsou trochu jinak rozmístěné a některé jsem dokonce ani nenašel i když v původním byly. Tady však nakladateli křivdím, že je to jediný rozdíl. Papír, tisk a hlavně barvy mi příjdou na vyšší úrovni jako u původního vydáni. Na obale se píše, že se jedná o digitální tisk ( fakt netuším, co to je a jaký je rozdíl oproti laserovému ), a na přiloženém upozornění je napsáno, že některé druhy lepidel mohou rozpouštět toner. Proto jsem na model před stavbou aplikoval fixativ a zatím se tento problém neprojevil. Stavbu chci tedy prezentovat jako čistostavbu, protože přebarvovat neumím a to, že model nakonec vypadá jako papírový, se mi svým způsobem i líbí víc. Model stavím tak jak je, jediné, co přidávám jsou ivantovky a od Ivanta při prvním pokuse dodané kryty ložisek u dvojkolí na tendru. Jako zdroj inspirace a hlavně návod jak na to mi slouží především toto fórum a zde prezentované stavby jako Ivantova, Fitova, Palusova a dalších. Hlavně Ivanta asi nejvíc ¨vykrádám¨za co se mu omlouvám.
Stavbu jsem začal před zhruba třemi měsíci tendrem. Zatím v pohodě, pár chyb, se kterými by si nešlo poradit. Problém s brzdovým válcem jsem odstranil jako Ivant, jehož řesení se mi zdálo lepší jako Fitovo. Ještě nevím, jak vyřeším uchycení brzd na rám, ale tady asi použiju řesení navrhované Fitom, protože posouvat otvor v rámu jako Ivant se mi nechtělo.