rád bych zde s dovolením ukázal testovací stavbu parní lokomotivy řady 310.0 ČSD, kterou na českém DFku prezentuje modelář mahdy.
Předpokládaný rozsah vystřihovánky:
Model nebude mít psaný návod, bude se dát postavit v jednodušší nebo složité verzi, ale i ta jednoduchá je dost složitá. Mahdy model lepí jako full verzi čistostavbu, aby ověřil, že je to slepitelné. Zde pár obrázků, jak bude lokomotiva ve výsledku vypadat (zbytek v galerii):

A některé stránky s díly a návodovkami:

Takhle to všechno začínalo ...V únoru 2018 mě oslovil zdejší člen fóra, v té době začínající autor, jestli bych nešel do zkušební stavby jeho modelu. Když mi poslal náhledy stránek s modelem a návodnými kresbami, tak mi málem vypadly oči z důlků a řekl jsem si, že taková výzva se neodmítá.
Model je vytvořený v jednodušší i složitější verzi s obrovským množstvím detailů, které občas hraničí se slepitelností, ale jde to. Když to zvládnu já, tak už to dá každý![]()

... a pokračovalo ...

... a pokračovalo ...

... až bylo hotovo

Mahdy ještě testuje sněžný pluh, který bude také součástí vystřihovánky.V průběhu stavby jsme s Alešem narazili na pár chybiček, které byly odstraněny a mašinka může jít do tisku ...
Za fotky se omlouvám, fotograf ze mě nikdy nebude. Snad se mi podaří domluvit nafocení profíkem, tak bych nahodil fotky lepší.
Jinak ke stavbě. Lepil jsem v pořadí čísel, ale doporučuji drobnosti a menší celky odložit do pracovní krabičky a všechno na model naplácat až po zkompletování velkých částí. Největší hrůzu jsem měl z budky. Tady doporučuji budku uzavřít zadním čelem a nakonec zaklopit střechou. Střecha ač to vypadá složitě sedne na celek krásně. Retušoval jsem černou tuší - padla jedna celá lahvička. Na fotkách to vystupuje, ale v reálu to tak do očí bijící není. ...
... Kreslený návod je tak propracovaný, že není třeba návodu psaného. Podlepování je v návodu také vysvětleno a člověk si vystačí s běžným papírem do tiskárny a čtvrtkou o síle papíru na kterém je model vytištěný.
Zbývá dodat, že vydání modelu vzal na svá bedra Ondra Hejl, takže by to mělo klapnout
Díky za pozornost a hezký večer.