Predloha
No ale je uhádnuté, ide o Staré observatórium (ja ho volám Hvezdárov dom) nachádzajúce sa v komplexe edinburského mestského observatória. Preto staré, lebo ide o najstaršiu budovu komplexu postavenú na konci 18. storočia -- čiže pred tým, než boli na vrchole Calton Hillu dostavané mnohé "nové" (dnes už dávno nepoužívané) observatóriá. Budova bola navrhnutá v pozoruhodnom ornamentálno-romantickom štýle, no nepôsobí gýčovo -- napriek tomu, že má výsostne okrasné cimburie, strieľne, a dokonca okrasné kamenné napodobeniny diel! Dnes je Calton Hill s celým komplexom a pár významnými monumentmi zapísaný v UNESCO a vďaka svojej polohe a výhľadom na centrum Edinburgu obliehaný turistami.Chcete si trochu zahádať? Pre začiatok prezradím, že:
- ide o malú, ale turistami aj pamiatkarmi obľúbenú stavbu z veľkého škótskeho mesta
- stojí na kopci, z ktorého je pekný výhľad
- postavená bola koncom 18. storočia, v 19. storočí prestavaná a rozšírená
- na kamenných parapetoch na streche sa svojho času isto sedávalo a pozerávalo na hviezdy
A tu je celý komplex na obrázku spred 11 rokov:
Model
3D model som urobil, ako zvyčajne, v SketchUp-e. Veľmi mi pomohli výkresy, ktoré boli zhotovené pri príležitosti revitalizovania komplexu minulý rok (krátka správa aj s pár výkresmi je tu na stránke architektov). Bohužiaľ, kopa vecí je vo výkresoch úplne od boka, takže som musel veľa pracovať s fotkami -- pomohli hlavne skvelé letecké zábery škótskych pamiatkarov, napr. tento. Model bude zachytávať budovu v stave pred spomínanou revitalizáciou, aj keď sa zmenilo len málo (pamiatkari nedovolili). Súčasný vzhľad sa datuje hlavne do roku cca 2008, keď bolo nanovo (a možno až prehnane) vyšpárované murivo kruhovej veže.
Model plánujem spracovať v mierke 1:100, aby som si mohol dovoliť detaily, ktoré by v 1:120 (a hlavne v 1:150) už boli trošku príliš. Keby bolo na mne, idem aj do 1:87
Pár obrázkov 3D modelu. Tie hračkárske textúry sú tam len pre farebnosť -- v rámci možností môjho SketchUp-u 2017. Farbenie bude, ako inak, v GIMP-e.