Keďže toto bude asi dlhší príspevok ako zvyčajne, dovolil som si založiť k tomuto modelu osobitné vlákno. Istotne ste viacerí postrehli, že pred časom už stihol vyjsť model hlohoveckého zámku pod záštitou môjho otca (bodie4). Aby model mohol byť vydaný v publikovateľnej verzii, museli byť spravené určité kompromisy čo sa týka detailov a hlavne mierky.
Ak si dobre pamätáte, tak paralelne popri stavbe vznikal alternatívny model od orecha, vo väčšej mierke, s ďalšími detailmi a v pracovnej bielej verzii. Tento projekt bol trocha v úzadí a zdalo sa mi že pomaly upadal do zabudnutia, čo mi prišlo ako nesmierna škoda, keďže orech na ňom strávil od začiatku až do finále skoro 10 rokov(od počiatočného zbierania podkladov až dodnes).
Preto som oslovil orecha či by mi bol ochotný poskytnúť aspoň časti modelu ktoré mal hotové, že by sme sa do toho spolu znova pustili a model dotiahli až do konca. Som rád, že súhlasil a tak som neváhal ani minútu a začal postupne strihať a lepiť. Myslím že sme vytvorili dobrý tandem v zmysle, že orech už iba výhradne kreslil a nemusel sa zdržiavať lepením a skúšaním či to pasuje, a ja som sa zas podujal na praktickú stránku, previesť model z 2D do 3D.
Začal som ešte niekedy v októbri 2020. Model sme dávali dokopy s menšími či väčšími prestávkami, pričom ja som model lepil aj popri iných veľkých modeloch (Točník a Pardubice), a orech podľa svojho voľného času a chuti. Výhodou bieleho modelu samozrejme bolo aj to, že človek vypúšťa fázu retušovania, čo tiež ušetrilo nejaký ten čas naviac. Opravovať ani nebolo veľmi čo, keďže orech všetko kreslí v PC programe progeCAD, čo je obdoba AutoCADu. Takže všetko čo mi poslal, v 99 percentách vždy sedelo na milimeter. Prípadné chyby išli buď na hrúbku papiera alebo moju nepresnosť. Model som tlačil na 160g papier čo bolo úplne ideálne, iba asi s výnimkou komínov ktorých niektoré časti som kvôli ohýbaniu musel tlačiť na klasický 80g kancelársky papier.
Takže toľko asi úvodom, čo sa týka faktov tak rozmer modelu je cca 60 x 55 x 22 cm a počet strán cca 70 – 80 formát A4, z čoho najviac asi zabrali časti podstavy a pôdorys podstavy strechy. Ku koncu som to už nejako nepočítal ale fakt sa to približuje tým 70 stranám. V tejto mierke sa úroveň detailov dá samozrejme ešte dvihnúť ďalej (napr. plastické rámy okien), ale aj v súčasnom stave si myslím že je to už slušná pacientovina
Tu už sú finálne fotky, posúďte sami v komentároch či sa Vám to páči alebo nie, čo Vás z toho najviac oslovilo prípadne kde je priestor na zlepšenie. Model nezodpovedá na 100% skutočnosti, pre lepší modelársky efekt sme sa rozhodli napr. otvoriť arkády na vnútornom nádvorí ktoré sú v súčasnosti presklené, prípadne dať vlastnú dlažbu na obidve vonkajšie terasy. V ďalších fotkách prikladám aj postupný progres.
Záverom iba dodám že som naozaj vďačný orechovi že mi model poskytol, nakopol sa a odhodlal model dokončiť(aj keď v jednej fáze ho postihla katastrofa a odišiel mu notebook), a snáď sa nám podarí vykúzliť aj farebnú verziu tohto modelu. V pláne máme samozrejme aj iné objekty z nášho okolia, tak snáď sa zadarí a objaví sa na svete ďalší min. aspoň biely model.
Finito foto
1. Na začiatok som začal obvodovými stenami, vystužené 0,5mm hrubým kartónom
2. V ďalšom kroku následovala základňa, podlepená na tvrdý 2mm kartón a zvyšok obvodových stien
3. A už to pomaly nastupuje, komíniky, vežička, strecha a jej postupná kompletizácia, zatiaľ bez konštrukčných dielov podstavy
4. Strecha nasucho osadená na vonkajšie steny, všetko zapadlo
5. Prvé 2 steny nádvoria s vežou, ochozom a kaplnkou
6. Od tohto bodu sa orech po prestávke znova vrátil k modelu a začali sme pilne pracovať ďalej. Zostávajúce 2 steny nádvoria s otvorenými arkádami som umiestnil na nádvorie kde sme dali zámkovú dlažbu
7. Pre nádvorie sme vytvorili samostatnú podstavu na ktorú sa nalepilo nádvorie so stenami a tento celok sa vložil do otvoru a všetky steny boli potom v rovnakej horizontálnej úrovni a na takto pripravený celok sme začali pripravovať konštrukčné diely pre podstavu strechy
8. Spravili sme obvody pre vonkajšie aj vnútorné steny, podlepené na 2mm kartón
9. Pokračovali sme bastiónom, ktorý som prilepil k celku. Ako ďalší detail sme pridali ciferníky hodín na vonkajšej veži a vnútornom nádvorí.
10. Pridali sme dlažbu a múr na veľkej terase a ako samostaný celok sme spravili menšiu terasu
11. Celkový pohľad z vtáčej perspektívy, pridaný múr na menšej terasy a 2 malé prístavby pri hlavom vchode
12. Začíname pracovať na vonkajších terénnych úpravách, asi najzložitejšia časť, ktorá simuluje zvažujúci sa svah
13. Dokončujeme terény okolo ostatných strán s výnimkou bastiónu
14. Hotový terén okolo bastiónu + podložka
15. Zábradlia na balkónikoch a na bastióne