TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Ford Mustang GT4 /Tamiya/ 1:24

Moderators: Oliver, sony

Forum rules
Vyhradené pre plastikové modely. Zatiaľ bez triedenia do jednotlivých kategórii.
Oliver | 32
2K+

Re: Ford Mustang GT4 /Tamiya/ 1:24

Postby Oliver » 22 Mar 2022 00:03

Ďakujem vám obom za reakcie, som rád, že sa model páči. Doma mám ďalšie 4 autíčka a v hľadáčiku ďalších 6, ktoré si chcem postupne zadovážiť a raz postaviť. :big smile:
Nech kukám na tie fotky, tie fľaky na sklách nevidím. Možno naživo je to trochu viditeľnejšie, ale nerobil by som z toho tragédiu. Celkový dojem z modelu je naozaj dobrý!
Snažil som sa to na fotkách nedať poznať. Ináč je to vidieť od pohľadu. Pozri tretiu fotku detailu pri pohľade na spojler je vidieť zahmlené zadné okno. Na čelnom je to zas celkom dobre vidieť tu.

Mohol by si niekedy skúsiť autolak - tie spomínané problémy s vrstvou, atď. by to vyriešilo. Je to tvrdšie, takže tak ľahko neprebrúsiš a čo sa týka lesku, podľa mňa tiež nemá konkurenciu medzi modelárskymi lakmi.
Autolak mi už bol odporúčaný a aj som nad ním uvažoval. No v tejto súvislosti mi napadlo, či mi jeho striekanie nemôže znehodnotiť, prípadne nejak poškodiť airbrush (či ju dokážem perfektne vyčistiť). Neriedi sa to acetónovým oným .. ? V každom prípadne najbližšie auto ešte zalakujem GX100, len vo viacerých vrstvách tak, ako som písal vyššie.
Tiež mi napadlo, že to asi bude, ako sa u nás hovorí, riadny kandel (smrad). :haha:
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 22 Mar 2022 13:40

Pozri tretiu fotku detailu pri pohľade na spojler je vidieť zahmlené zadné okno. Na čelnom je to zas celkom dobre vidieť tu.
Aha, dačo už vidím - verím, že modelára to nahnevá, ale keď to človek vyslovene nehľadá, možno ani nezbadá tak ľahko :wink:
No v tejto súvislosti mi napadlo, či mi jeho striekanie nemôže znehodnotiť, prípadne nejak poškodiť airbrush (či ju dokážem perfektne vyčistiť). Neriedi sa to acetónovým oným .. ?
Autolaky nie sú na vodnej báze, to je pravda. Riedia sa väčšinou akrylátovým riedidlom a na čistenie som zvykol použiť C6000-ku. Povedal by som, že agresivitou je to cca. na úrovni modelárskych laquer farieb, číry autolak možno menej (viac agresívne sú tzv. bázy - farebné odtiene, ktoré sa potom lakujú). Ak nechceš pokaziť značkový airbrush, na experimenty sú ideálne čínske pištolky za 10€.

Výhodu 2K autolakov však vidím práve v tej vrstve - v závislosti od riedenia vieš urobiť nástrek požadovanej hrúbky už jednou vrstvou. Jedna vrstva znamená nielen rýchlejšiu robotu, ale predovšetkým dávaš menšiu šancu prachu, špine a takisto, rôznym chybám, ako sú stekance alebo pomarančová kôra (nezaliaty povrch ďalšie vrstvy len zvýraznia). No a keďže sa jedná o dvojzložkové laky, na dotyk sú suché do cca. 15-20 min., k úplnému vytvrdnutiu dôjde v priebehu hodín. Získaný povrch je odolný a menej rizikový na prebrúsenie pri finálnom leštení. Zároveň dobre drží lesk dlhodobo.

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 22 Mar 2022 13:47

Autolaky nie sú na vodnej báze, to je pravda. Riedia sa väčšinou akrylátovým riedidlom a na čistenie som zvykol použiť C6000-ku. Povedal by som, že agresivitou je to cca. na úrovni modelárskych laquer farieb, číry autolak možno menej (viac agresívne sú tzv. bázy - farebné odtiene, ktoré sa potom lakujú). Ak nechceš pokaziť značkový airbrush, na experimenty sú ideálne čínske pištolky za 10€.
Áno, áno .. musel by som to striekať len čínou. Škoda len, že som nedávno jeden taký nepoužitý padělek predal. :haha:
Výhodu 2K autolakov však vidím práve v tej vrstve - v závislosti od riedenia vieš urobiť nástrek požadovanej hrúbky už jednou vrstvou. Jedna vrstva znamená nielen rýchlejšiu robotu, ale predovšetkým dávaš menšiu šancu prachu, špine a takisto, rôznym chybám, ako sú stekance alebo pomarančová kôra (nezaliaty povrch ďalšie vrstvy len zvýraznia). No a keďže sa jedná o dvojzložkové laky, na dotyk sú suché do cca. 15-20 min., k úplnému vytvrdnutiu dôjde v priebehu hodín. Získaný povrch je odolný a menej rizikový na prebrúsenie pri finálnom leštení. Zároveň dobre drží lesk dlhodobo.
A možno trochu blbá otázka, ale .. 2K je vyslovene určený na klasické autá, myslím tie v mierke 1:1? Ja som si to teda nikdy neštudoval, ale myslel som si, že sú to modelárske prostriedky vyslovene určené pre modelárov autičkárov. Aj tie "poháriky", v ktorých sa predávajú mi tomu nasvedčovali. Aspoň čo som videl vo videách na YTB. Možno tomu veru dám šancu ... koniec koncov modelov, na ktorých to budem môcť skúsiť bude dosť.
Oliver

GALLERY

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 22 Mar 2022 14:28

2K je len označenie, že sa jedná o dvojzložkový materiál (z toho označenie 2-Komponenten) - ktoré sa vytvrdzuje chemicky, pôsobením tužidla. Dvojzložkové sú aj rôzne tmely, lepidlá, plniče, základy, živice a pod., teda nie len autolakýrnicky materiál, ale kľudne aj modelársky.

Ale čo bežne voláme "autolaky" tak áno, to sú určené na farbenie 1:1 áut, no sú vhodné aj na ich zmenšeniny. Predávajú sa v litrových (niekedy aj menších) baleniach, ale v autolakýrnickych potrebách z toho zvyčajne odlievajú a predajú aj po deci. Možno si videl tie poháriky, do čoho takto odliali. Ale kľudne je možné, že nejaký modelár s obchodným citom začal predávať autolaky pod svojou značkou v malých fľaštičkách za 5-násobnú cenu :)

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 22 Mar 2022 14:48

Zrejme to bude ten druhý prípad. Mal som totiž na mysli farby ZERO PAINTS .. :beat plaster:
Oliver

GALLERY

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 04 Apr 2022 16:22

Iba doplním odkaz na súhrnné video, ktorým považujem celú stavbu za definitívne ukončenú, kedy sa môžem začať venovať ďalšiemu modelu. :victory:
Oliver

GALLERY

Return to “Plastové modely // Plastic models”