TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Dodge Challenger 3D model

Moderator: iconmaster

Matej | 38
Name: parkourista

Dodge Challenger 3D model

Postby Matej » 19 Oct 2022 14:55

Ahojte..chcem sa skúsiť s Vami poradiť ohladne môjho plánu, ktorý mám v hlave už dlhšie..

Strašne by som si chcel zlepiť model auta Dodge Challenger SRT..ale nakoľko som nenašiel žiadny, ktorý by stál za to (možno som zle hľadaj, neviem), tak som rozmýšlal nejaký si vytvoriť..

Na 3D model nemám čas, aj keď síce nejaké základy na Rhine ovládam..Preto som googlil a za cca 60 dolárov sa dá kúpiť 3D model..

Tu sú nejaké obrázky 3D modelu..

Je tam viacero podporovaných súborov, nedzi nimi aj .OBJ, ktorý by sa dal otvoriť aj v Pepakure, ale je tam aj .FBX, ktorý by mal otvoriť Rhino..

Chcem sa len spýtať, nakoľko to nechcem kupovať dopredu, či by to stálo vôbec za to, či by to malo zmysel, prípadne či ste niekto niečo takéto skúšali..

Ten 3D model z obrázkov vyzerá dosť prepracovane, neviem ako by to rozložila Pepakura..

Za každú radu a prípadné tipy budem rád.. :wink:
Aktuálne: ZIL 131 AC40

Hotovo: BAT-M / A-10 Warthog

Trak-Tor | 54
2K+
Name: Juraj

Re: Dodge Challenger 3D model

Postby Trak-Tor » 19 Oct 2022 15:03

Ahoj,
aj .obj otvoríš v Rhine.
Ale budeš z toho mať mesh s tisíckami štvorčekov a trojuholníčkov.
Takže s tým bude ešte veľa práce, podľa mňa, aby to bolo použiteľné.
Už len to rozložiť na jednotlivé komponenty nebude jednoduché.
Skôr by som to bral ako takú šablónu, podľa ktorej by sa dalo niečo vytvoriť.
Možno niektoré rovnejšie plochy by boli použiteľné...
Ale osobne som také niečo neskúšal.
Ak sa do toho pustíš, rád si prečítam report...
Model je pekný.
:)

Edit: s Pepakurou nemám skúsenosti
Last edited by Trak-Tor on 19 Oct 2022 15:45, edited 1 time in total.
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

spider | 34
Name: Stano

Postby spider » 19 Oct 2022 15:22

Tak tak, toto sme tuším v lete rozoberali na hvezdárni. Je s tým viac roboty, ale určite sa to dá použiť ako podklad. Ja som si takto kúpil nejaké menšie časti modelov (napr. koleso) a to som použil ako podklad do Rhina. Funguje to dobre, ale iba ako podklad na obkreslenie, ale aj to vie pomôcť pri zložitých tvaroch ako napríklad tento Challenger.
Ak však chceš nejako jednoducho "automaticky" vygenerovať model na niekoľko klikov, resp. za hodinku roboty, tak to asi nebude fungovať.

Druhá vec je kvalita samotného modelu, resp. reálnosť s predlohou. Niekedy tie kvalitnejšie modely stoja aj 200€ a nie je nič lepšie, ako keď si kúpiš takýto model a zistíš, že je proporčne úplne mimo. To sa však dá zistiť aj priamo od autora modelu pred kúpou. Ja som takto kontaktoval autora a pýtal sa, či mal nejaké blueprinty a podobné podklady, podľa čoho to modeloval atď a bez problémov komunikuje, dokonca mi poskytol všetky možné podklady na tvorbu celého modelu a to som si od neho kúpil len koleso :haha:. Niektoré modely sú len také kulisy do hier alebo vizualizácií, nemajú interiér ani správne proporcie a niekedy zas natrafíš na premakaný model, ktorý je s reálnou predlohou 1:1.

TLDR; nebude to úplne jednoduché, ale samozrejme sa to dá :big smile:
правда у воді не тоне і в огні не горить
Working on: KrAZ 255b

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 19 Oct 2022 17:50

Súhlasím s chalanmi. Veľmi všeobecne by sa dalo skonštatovať, že čo dobre vyzerá ako render (čo je nepochybne prípad aj tohto auta), tak to nebude ideálny 3D model pre priamu tvorbu papieráku. Plochy by mali byť jednoduchšie, ktoré pôjde dobre rozložiť a teda chelo by to menej prvkov a také, ktoré sú zakrivené iba v jednom smere, prípadne ak plochu sa dá rozdeliť na segmenty zakrivené v jednom smere.

A ako Stano píše, oplatí sa overiť zhodu 3D modelu s realitou. Tiež som sa pokukával po nejakých dostupných 3D modelov nákladiakov a stavebných strojov, ale vždy som narazil na to, že hoci zvonka boli parádne spracované (povedal by som že až, pre tvorbu papierového modelu), avšak "pod kapotou" už boli dosť zjednodušené. Napr. podvozky neboli prepracované a pod kabínou už vôbec nemali detaily..

Každopádne držím palce, až by si sa do toho pustil akýmkoľvek spôsobom :wink:

Matej | 38
Name: parkourista

Postby Matej » 19 Oct 2022 19:45

Vďaka chalani za odpovede .
Samozrejme viem, že také jednoduché na pár klikov to nebude.. :bad smile: Áno na prvý pohľad to vyzerá super, asi aj interiér to má..Veru nenapadlo ma, či je to proporčne dobre..
Kedysi dávno už som skúšal nejaký free 3D model otvoriť a rozložiť v pepakure, ale nič moc..
No uvidíme čo ďalej.. :wink:
Aktuálne: ZIL 131 AC40

Hotovo: BAT-M / A-10 Warthog

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 20 Oct 2022 19:11

Ako, Pepakura je absolútne nevhodný soft na zložitejšie modely, to si povedzme na rovinu. :beat plaster:
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

Ing. Spendlik | 44
Name: Tomáš

Postby Ing. Spendlik » 21 Oct 2022 13:19

Keďže som sa posledné týždne hrajkal práve so stiahnutým 3D modelom, tak pridám aj ja pár viet.

Ako už bolo povedané, v Rhine by si potreboval daný model prerobiť z MESH na NURBS. Spôsobov je veľa, ale ak to skúsiš spraviť "automaticky", tak výsledok nebude možné použiť na papierák. Ak pôjdeš "manuálne", napríklad "obkreslovaním" 3D modelu, tak to fungovať bude, ale zabiješ tým neskutočne veľa času. Ak máš blueprint, troj-pohľad, tak to spravíš rýchlejšie ako tým obkreslovaním.

Za tie posledné týždne som sa snažil vytvoriť si nejaký postup, ako tie modely konvertovať čo najrýchlejšie, ale na nič svetaborné som neprišiel. Jediná pomôcka je, že Rhino má funkciu "contour", ktorá vytvorí NURBS krivky z rezov objektu. Dokumentáciu majú na stránke. Tie krivky následne používam ako nejaké vodítko, prekreslím si ich, zjednoduším a následne sa s tým dá pracovať. Ale stále je to veľmi zdĺhavý proces. Dole je obrázok už NURBS modelu, ktorý bol vytvorený práve týmto spôsobom.

Čiže sumár - rýchlejšie sa naučíš vytvoriť ten model v Rhine sám pomocou blueprint-ov, ako keď si ho kúpiš a budeš sa ho snažiť dostať do takej podoby, aby si z neho vedel vytvoriť papierový model. Model môžeš použiť ako podklad, ale to Ti možno postačia aj fotky toho modelu na stránke, kde ho predávajú. Navyše v Rhino verzii 7 je dostupné tzv. subD modelovanie a to výrazne pomáha pri modelovaní organickejších tvarov, takže aj to by mohla byť cesta.

Return to “3D modelovanie // 3D Modeling”