Tak sa pridám aj ja kuštik.
Používam nasledovné, fotečka aj s pozadím

:
Herkules - legenda lepidiel. ten používam vždy pri klasickom lepení papier-chlopňa, niekedy aj papier-papier. Pri malých dieloch aj na podlpiepanie. Skúšal som aj iné PVA lepidlá, ale ale mačka na bále. Zvyknutý som na Herkules odkedy si pamätám a meniť sa mi nechce. Pri klasickom lepení "špáratko-lepidlo-diel", mám malú onú s krytkou, kde si z flašky vytlačím podľa potreby lepidlo ako potrebujem, a aj keď mi ostane, na noc prikryjem a zajtra možem pokračovať. Ešte nikdy som neriešil, či je lepidlo riedke abo husté... To mi príde ako "sila zvyku". Sto rúk sto spôsobov.
A pre Toudiho - zlatý môj dlhovlasý, kupujem si menšiu flaštičku, 130g, inak mi ju na letisku nepustia, a tá ti má také super zatváranie/aplikátor. Ešte ani raz sa mi nič nezapchalo, nezalepilo. Radosť lepiť
Loctite - sekundové lepidlo. Kyanoacrylátové lepidlo sa hodí na bodové rýchle spoje, na napúšťanie papiera, na spoje papier-hoc čo iné. Ohľadom kvality/značky. Mne sa najviac osvedčilo balenie Loctite Super Glue Precision Max 10g, vydrží dlho a ešte nikdy ma nesklamalo pri lepení. A ešte sa mi nestalo, že mi vyschlo. OK, pár krát sa mi stalo, že mi zachla dierka na nalievanie, ale inak 100 percent. Aj som skúšal lacnejšie sekundové lepidlá, ale nejak nepracovali tak ako Loctite. Buď som musel použiť 2x toľko alebo to bola úplná katastrofa a dotrtúlil som pracovaný celok. Samotné lepidlo si kvapkám do obalu od Modafenu/Detralexu/Paralenu... iba podľa potreby. Niekedy stačí kvapka, niekedy viac. To čo ostane, sa dá stále použiť inokedy, pretože aj zaschnutý sekunďák sa rozpustí, keď sa naň naleje nový. Konzistencia je hrubšia, vláčnejšia, ale aj ta sa dá pracovať celkom v pohode. A tým pádom som vypustil "gélový sekunďák"...
Pritt/tyčinkové lepidlo - kores, pritt, tyčinkové lepidlo... Číslo 1 na podlepovanie. Ľahko sa aplikuje, aj čistí. Tu som si zvykol na značku Pritt... Iné značky mi nelepili ako som chcel (podotýkam, že u mňa nepredávajú Kores). Najlepšie sa mi pracuje s 22g balením, malé, stredné a aj veľké diely nie je problém rýchlo natrieť, pozrieť proti svetlu a nacapiť na kartón. Menšia veľkosť mi príde zbytočne malinká, to radšej Herkules... a ešte väčšie balenie (použil som ich zopár pri GANZ žeriave), je také nemotorné a dosť veľa sa ho strácalo po stranách. Ako sa hovorí, zlatá stredná cesta.
UHU/"Kanagon" - tomuto lepidlo som dlho odolával, ale predsalen som sa podvolil. Mám 2 druhy lepidla UHU, gélový a klasický tekutý. Gélový používam pri lepení papier-fólia, alebo "papier-nepapier, ktorý potrebuje trošku pohyb", napríklad shody z drotikov a papiera. (Takéto spoje držia aj sekunďákom, ale pri väčších rozmeroch a manipulácii majú tendenciu povoliť)...dlhšie schne, ale drží rovnako. Tekutý UHU/kanagon sa dá použiť rovnako ako gélový, ale treba vedieť s ním pracovať. Všetci vieme, že sa rád ťahá, zanecháva vlasy, atď., ale keď zaschne tak drží lepšie ako sekunďák. Skúšal som aj podlepovanie menších dielov a je to super. Väčšie diely sa ešte bojím, lebo som pomalý...
Iné lepidla som na stole nenašiel...
Čus
M.