TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Sturmtiger /Answer/ 1:25

Moderator: Oliver

Oliver | 32
2K+

Sturmtiger /Answer/ 1:25

Postby Oliver » 17 Feb 2023 00:18

Ahoj,

po dlhšej prestávke od papierových modelov som priebežne dostával chuť na papier a po dokončení rozrobeného plastového modelu sa tak môžem s čistým svedomím začať realizovať opäť vo VT. Do úvahy aktuálne pripadali len dva modely, na ktoré som si fakt brúsil skalpel: FURY od Answeru alebo Sturmtiger. Na ktorý nakoniec padla voľba je vidieť z názvu tejto témy. Aby toho ale nebolo málo, rozhodol som sa model posadiť na podložku. No nie hocijakú podložku, ale na ďalší model. Za týmto účelom sme si spontánne začiatkom roku 2022 z nového webu Model Hobby objednal SSyms 80t, ktorý tu kolega z Poľska dávnejšie odprezentoval. Ako prvé sa ale pustím do Sturmtigeru, takže späť k nemu.
Report
[imgpl=https://papermodelers.sk:443/download/imgpl.php?i=76725&p=860_fd2e6d434e8f08b7806bc7e2ed540ef3]https://papermodelers.sk:443/download/imgpl.php?i=76725&p=860_fd2e6d434e8f08b7806bc7e2ed540ef3&t=0[/imgpl] [imgpl=https://papermodelers.sk:443/download/imgpl.php?i=87618&p=860_59ea26e08fef455dd0417c87e016044a]https://papermodelers.sk:443/download/imgpl.php?i=87618&p=860_59ea26e08fef455dd0417c87e016044a&t=0[/imgpl] [imgpl=https://papermodelers.sk:443/download/imgpl.php?i=87619&p=860_a099aa732d4308d35593bbc8a60f79ab]https://papermodelers.sk:443/download/imgpl.php?i=87619&p=860_a099aa732d4308d35593bbc8a60f79ab&t=0[/imgpl]
Snahou bude spraviť model, ktorý sa bude čo možno najviac podobať reálnemu stroju. Nie je cieľom spraviť 100%nú kópiu konkrétneho stroja (nemám podklady a asi ani chuť), ale zopakovať niečo čo sa mi podarilo s [url=https://papermodelers.sk/viewtopic.php?f=25&t=8733]Hetzerom[/url] a hlavne spraviť niektoré veci inak, lepšie. [legend=Základné informácie, zaujímavosti a história:][list][*] Požiadavka na vývoj vznikla ako reakcia na zmenu spôsobu boja na východnom fronte (Stalingrad), kedy dochádzalo k bojom v husto zastavanom mestskom prostredí, kde sovietski vojaci nachádzali úkryty takmer všade. Nemecká armáda dovtedy nemala účinné zbrane, ktorými by dokázala efektívne likvidovať sovietskych obrancov ukrytých v budovách. Vlastnostiam kanónu (veľkosť, hmotnosť a pod.), ktorý mal byť osadený na podvozok niektorých z vtedy existujúcich strojov, vyhovoval (v podstate asi ako jediný) len podvozok ťažkého tanku Tiger, ktorý sa tak stal logickou a jasnou voľbou. Vzhľadom na priebeh vojny si v Nemecku nemohli dovoliť zdržanie a predraženie výroby, tak sa rozhodlo používať podvozky tankov, ktoré prichádzali z frontu na opravy (pôvodný zámer bol inak rozmiestniť prvky v interiéri).[/list] [list][*] Hlavnou zbraňou bol raketomet RW61 s rozsahom pohybu po vertikále od 0 do +85°, na horizontálnej úrovni 10° do každej strany. Dostrel závisel od vonkajšej teploty, ktorá mala fundamentálny dopad na rýchlosť horenia raketového paliva (pri -40°C = 4200 - 4600m, pri +50°C = 6000 - 6650m). Vozidlo disponuje širokým spektrom rôznych názvov, ale v nemeckých dokumentoch bol údajne najčastejšie používaný termín Sturmmörser Tiger, teda nie útočný raketomet, ale útočný "moždíř" (po slovensky Mažiar?? ... bože, to znie hrozne). Používali sa dva druhy rakiet, každá o dĺžke 1,5 metra a o hmotnosti cca 350kg. Tie so silnejším účinkom dokázali prejsť 2,5 metra hrubým železobetónom. Vďaka parametrom rakiet bolo nabíjanie a vôbec ich nakladanie veľmi komplikované. Dopĺňanie munície sa robilo pomocou malého žeriavu na zadnom pravom rohu kabíny. Každá raketa mala na sebe namaľovaný biely pruh, čo bol indikátor umiestnenia "oka lana", aby nedošlo k nakloneniu rakety a jej vykĺznutiu z oka. V interiéri bol na každej strane priestor pre 6 rakiet, na nabíjacej rampe mohla byť umiestnená ďalšia (+1) a teoreticky jedna mohla byť už nabitá v hlavni (+1). Takže vozidlo disponovalo max. 14 kusmi munície. Údajne len naloženie plnej kapacity munície bola pre osádku práca na niekoľko hodín. Ináč celý proces je fakt veľmi zaujímavý (aké nástroje a pomôcky sa pri ňom používali) a dobre opísaný na panzernet.net[/list] [list][*]Celková hmotnosť bola úctyhodných 65 ton, čo je čiastočne výsledkom 150mm hrubého pancierovania čelnej steny kabíny, 80mm hrubého panciera jej bočných stien a zadnej steny a 40mm hrubého stropu kabíny. Samotný trup má čelnú stenu hrubú 100mm a jeho boky so zadnou stenou sú hrubé 80mm. Celková dĺžka 6,28m, šírka 3,57m a čo ma najviac prekvapilo, výška je uvádzaná len na 2,85m (osobne by som čakal asi viac). Rýchlosť mimo terénu sa údajne pohybovala niečo cez 30 km za hodinu, v teréne v rozmedzí od 20-25 km/h. Spotreba paliva bola tiež "pekná". Osádku tvorilo 5 mužov v priestorovo veľmi nekomfortnom prostredí (podľa mňa vďaka uloženej munícii tam muselo byť menej miesta ako v bežných tankoch tej doby). [/list] [list][*] Sériová výroba začala až po apríli 1944. Slovíčko "sériová" je zrejme trochu prehnané, nakoľko ich bolo vyrobených len 18 kusov (niekde sa uvádza 18 + prototyp, inde zas 18 spolu s prototypom). V každom prípade od započatia tejto "sériovej" výroby do konca vojny vznikli len 3 batérie týchto vozidiel (každá z nich mala 2 roty po 3 vozidlá - teda 3*6 čo je v súčte 18). Výroba prišla zrejme príliš neskoro a tak ich nasadenie nemalo zásadnejší vplyv na priebeh a výsledok vojny.[/list] [list][*] Medzi prototypom a ostatnými vozidlami z výroby bolo viacero odlišností. Spomeniem tu tie najzásadnejšie: [/list] [list=1][*]KOLESÁ + PÁSY: Prototyp bol vybavený širším typom pojazdových kolies s gumovými obručami (na každej strane 8 os po 3 disky, teda 24 kolies na každej strane), ktoré boli neskôr vymenené za celoocelové. Neskoršie vyrábané stroje už mali celoocelové kolesá namontované rovno z výroby a na každej osi boli len 2 disky, takže v súčte mali na jednej strane 16 kolies. S podvozkom prebral Sturmtiger aj pásy. Tie sa používali bojové o šírke 725mm a prepravné o šírke 520mm. Užšie sa používali predovšetkým na prepravu po železnici, pretože inak by boli prekračované limity na maximálnu veľkosť nákladu. Avšak existujú fotky, kde aj samotné Tigre sú uložené na vagónoch so širokými pásmi (jasne pretŕčajú okraje vagóna), čo je pre môj zámer veľmi podstatná informácia, nakoľko užšie pásy zatiaľ nemám v pláne robiť. [*]Stroje na starších verziách podvozkov mali pôvodné vzduchové filtre Feifel a vrhače šrapnelov na oboch zadných rohoch trupu. Sériové kusy nič z toho už nemali. [*]Prototyp dostal na čelo trupu prídavný 50mm pancierový plát upevnený 13 robustnými šróbmi. Na sériové kusy nebolo takáto prídavná ochrana aplikovaná, hoci existovali výnimky. Tie sa dajú poznať podľa robustnosti spomínaných šróbov - používali sa menšie, nie tak výrazné šróby. [*]Tvar štítu zbrane pod hlavňou je pri prototype podstatne väčší ako na sériových kusoch. [i][size=85][[url]http://www.panzernet.net[/url]][/size][/i][/list][/legend] [b]Informácie o modely:[/b] [list][*]Počet strán návodných kresieb: 5 [*]Počet strán modelu: 11 [*]Počet strán na podlepenie: 3[/list]
Keď som dokončil Hetzer, spísal som si na záver pár základných postrehov, z ktorých budem vychádzať pri tejto stavbe:
  • Na kamufláž sa nebáť použiť svetlejšie odtiene farieb a ísť do väčšieho kontrastu aj pri ich zosvetlovaní.
    Tamiya vydala nové farby XF-88 Dark Yellow 2, XF-89 Dark Green 2 a XF-90 Red Brown 2, ktoré by mali byť svetlejšie + samozrejme budem ich modulovať a podstatne viac ako keď som farbil Hetzer.
  • Určite bola dobrá voľba ohýbať pásy na kolesá v štádiu pred ich farbením pomocou ich navlhčenia vodou.
    Pásy by som rád posunul o úroveň vyššie, tak som si zaobstaral tie článkové PLUS od Draf Modelu, na ktoré sa veľmi teším (asi budem pri nich nadávať, že na čo som sa to dal).
  • Tiež sa mi páčia kovové časti blatníkov a pancierovania, ktoré ohnuté vyzerajú podstatne lepšie ako z papiera.
    Nejaké blatníky má aj Sturmtiger, takže si to tu pri ňom asi zopakujem. Aj tu by som rád spravil niektoré poohýbané, iné zas chýbajúce.
  • Odreniny robené štetcom vyšli lepšie ako chipping chémiou.
    Odreniny by som chcel na Sturmtiger robiť kombináciou tupovania a ich ručného maľovania štetcom.
  • Chýbajúci stečeniny, ako jedna zo základných techník, mi tam proste chýba a nabudúce ju musím spraviť stoj čo stoj.
    Fading určite spravím, nevynechám ho ako naposledy!
  • Farbenie podložky (vegetácia a potom pôda) mi príde ako cesta na dosiahnutie lepšieho výsledku ako proces v opačnom poradí.
    V pláne je aj jednoduchšia podložka, takže postup jej maľovania je jasný.
  • No a na záver to experimentálne blato na samotnom vozidle, ktoré by som dnes už robil trochu inak a snáď lepšie. Predovšetkým s myšlienkou na budúcu podložku a to najmä v súvislosti s tmavšími odtieňmi pôdy.
    Toto bude zábava, na ktorú sa teším asi najviac. Budem sa snažiť naplno využiť znalostí a skúseností z patinovania Hetzera.
  • Okrem toho by som rád spravil reálnejšie zvary, keďže Sturmtiger ich má čo sa týka znázorniteľnosti podľa mňa jednoduchšie.
    A rád by som po prvýkrát vyskúšal napodobenie zimmeritu (pravdepodobne) a inkasovaných, samozrejme neprerazených zásahov. Tých len pár, nie moc.
Viem, bude to beh na dosť dlhú trať. Čo ešte viem je, že určite nebudem stavať prototyp, ale niektorý zo "sériovo" vyrobených kusov. Čo mi hrá do kariet je to, že model nie je nijak komplikovaný a neobsahuje interiér. Navyše, predloha ako taká nemá moc detailov poukladaných na vonkajšom pancierovaní (snáď s výnimkou vrchného krytu motora a žeriavu na nabíjanie), takže by to snáď mohlo ísť svižne. Asi nikoho neprekvapím keď poviem, že oba modely hodlám prefarbovať. Dokonca už mám aj vybranú kamufláž - vyberal som z návodu plastovej stavebnice RFM (rok vydania 2019). Mne sa tieto zložité kamufláže fest páčia, takže ostáva mi len dúfať, že prácu s papierom dostanem čím skôr späť do rúk a že sa dielo vydarí.

Na webe som tiež našiel pár kúskov zlepených, z ktorých ten Kovářov je môjmu gustu najbližší. Kovář v ňom skombinoval tento model od Answeru s "vnútornosťami" z Tigra od Halinského + jeho vlatných scratch dielov.
Ostatné stavby len formou odkazu:
Report
A teraz k aktuálnemu stavu. Vopred som si všetky strany s dielmi oskenoval, pretože očakávam, že sa mi môžu zísť pri prerábkach alebo tvorbe šablón či masiek na striekanie. Oskenované diely som veľkostne porovnal s originálnymi dielmi (pohľadom oproti svetlu) a keď rozmery súhlasili, všetky diely kostry som doma podlepil na 1mm kartón a nechal poriadne preschnúť pod záťažou zhruba 2 dni. Po ich vyrezaní som opäť skontroloval rozmery porovnaním s originálnymi dielmi a pustil sa do ich lepenia. Niektoré hrany dielov som obrusoval do +/- 45°uhlu, aby prechody z jedného dielu na druhý boli pekne plynulé. Čelné časti kostry som podlepil extra 1mm hrubým kartónom, nakoľko v týchto častiach plánujem napodobniť zásahy, takže budem potrebovať dosiahnuť modelovo adekvátnu hrúbku panciera. Mriežky nad motorom som vyrezal len na hrubo a oblial sekundovým lepidlom. Keď ich budem kompletovať ich ešte malinko vybrúsim.

Spodná časť vane sa lepila fakt parádne, avšak je tu jedno veľké ALE. Poliaci akosi špatne označili bočné diely, vymenili pravý za ľavý, a tak ale že vôbec nesedia otvory v obšívke s otvormi v kostre. Celkovo je v návode na môj vkus dosť málo návodných kresieb a niektoré pohľady mi tam jednoducho chýbajú. A keď aj sú, tak do jedného obrázku zaznačia miesto dielov kostry čísla dielov obšívky. Potom je na staviteľovi, aby takpovediac hádal, ktorý diel má ísť kam. Asi ma tie plastové stavebnice trochu rozmaznali a zabudol som na všetky takéto nástrahy. Kostra ináč viac menej sadla a kde nesadla, prispôsobil som si ju brúsením. Stále držím vrchnú časť oddeliteľnú a to až do momentu inštalácie hlavnej zbrane vozidla. Niektoré diely som preventívne podoprel zbytkami z kartónu, pretože očakávam, že by som ich pri manipulácii preliačil alebo inak zdeformoval.

Obšívka sa skladala z viacerých veľkých dielov. Ja som si všetky rozrezal na menšie časti a už tu som ju začal trochu upravovať. Zvary na nej boli naznačené len formou tmavých linajok, ktoré som z dielov vyrezal a diely obšívky som nalepil bez nich. Do vzniknutých liniek, pravdepodobne po vybrúsení surfaceru, budem robiť zvary spôsobom ako na Hetzerovi. Pri otvoroch nad motorom som sa rozhodol z obšívky vyrezať časti znázorňujúce mriežky a tie nahradím mriežkou od Answeru, ktorú som si objednal pri poslednej Matúšovej objednávke. Zdá sa, že bude úplne ideálna, predovšetkým čo sa týka hrúbky papiera, ktorá by mala akurát zapadnúť do vyrezaného otvoru v obšívke. Následne sa mriežky zakryjú ďalšími dvoma dielmi, takže vo výsledku by to mohlo vyzerať celkom dobre.

Samozrejme som zabudol priestor pod mriežkami vymaľovať na čierno, takže preto som do vrchnej časti korby spravil dieru, cez ktorú bol dodatočne interiér farbený klasickou čiernou vodovkou. Žiaľ, so štetcom som nedosiahol úplne všade, takže sa asi nevyhnem použitiu pištole. Dorobil som tiež tie pretŕčajúce časti bokov, ktoré takto spevnené už nemám šancu nechtiac odtrhnúť a na vrchnú časť korby som dolepil obšívku. Tu som mal najviac práce s prispôsobením dielov, ale pravdepodobne všetko ide na moje triko. Kostru som robil tak nejak z rýchlika, takže niekde sa to muselo odzrkadliť. Tu bolo zvarov zatiaľ najviac (niektoré chýbali) a už pri takejto detailnejšej práci začínam vnímať tú viac ako rok dlhú pauzu od papiera, kedy viem, že som to vedel lepšie. Niekedy mám doslova pocit ako keby som sa učil niektoré veci robiť zas odznovu. Prevŕtal som tiež nové diery na kolesá.

A to je všetko čo zatiaľ mám. Ďalej by som sa chcel zamerať na spracovanie kanóna (fakt výživné tvary dielov), jeho osadenie do čelného panciera a následné prilepenie vrchnej časti korby ku celku. Potom by som chcel celý základ modelu brúsením dostať do správnych tvarov a pomaly sa vrhnúť na detaily. Dúfam, že sa z toho nestane moje celoživotné dielo ako jedného z kolegov odvedla zo železníc. :P
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Re: Sturmtiger /Answer/ 1:25

Postby Fito » 17 Feb 2023 08:20

:jawbone:
Mám rád keď je od prvého príspevku vidieť, že tu sa veru bude na čo pozerať.
Teším sa.
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

sony | 41
2K+
Name: Martin Seemann

Postby sony » 17 Feb 2023 08:37

Fito to skvelo napísal.
Toto bude opäť lahôdka :wink:
Papierový člen plastikového klubu

Matej | 38
Name: parkourista

Postby Matej » 17 Feb 2023 08:49

super..2 modely v jednom..to bude paráda.. :victory:

a report klasika, ako od teba.. :wink:
Aktuálne: ZIL 131 AC40

Hotovo: BAT-M / A-10 Warthog

spider | 34
Name: Stano

Postby spider » 17 Feb 2023 09:45

Super, som zvedavý.
Tam by sa ti zmestili aj dva Sturmtigre, či nie? :wink: :haha:
правда у воді не тоне і в огні не горить
Working on: KrAZ 255b

Saskardin | 52
Name: Martin

Postby Saskardin » 17 Feb 2023 16:01

Super, som zvedavý.
Tam by sa ti zmestili aj dva Sturmtigre, či nie? :wink: :haha:
Veru. Jeden prototyp a jedna "sériovka". :haha:
"Celý problém ľudstva je v tom, že hlupáci a fanatici sú si vždy istí sami sebou, a múdri ľudia plní pochybností." - Bertrand Russell

Na stole: London L.C.C. 106 (Occre), Kafemlejnek (A.Cupák)

martin1807 | 32
2K+
Name: Martin Bilý

Postby martin1807 » 17 Feb 2023 18:07

Po tom čo si predviedol pri poslednom tanku, tak sa teším ako to bude vyzerať tu a rád si to pozriem.:) Nech sa stavba darí :victory:
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

Marmat | 38
Name: Martin

Postby Marmat » 17 Feb 2023 21:20

Vidím, že si si naložil, držím palce a budem sledovať.
Dúfam, že sa inšpiruješ Kovařom a urobíš tú hlaveň drážkovanú, nepochybne to posunie model o level vyššie.

tatra813 | 30
Name: Peter

Postby tatra813 » 18 Feb 2023 12:01

máme sa načo tešiť :)

keď som bol v bovingtone na tiger-day, tak sa som tiež odfotil tento kúsok

Jeden musí robiť vždy,to čo sa páči ostatným .. V suchom doku -> SCHARNHORST 1/150 ..... áno, mám doma laser

Mele | 34
Name: Michal Pidík

Postby Mele » 18 Feb 2023 15:07

Na túto stavbu a celú zostavu som veľmi zvedavý, na tento vozeň chcem aj ja osadiť podobnú "opachu" :) ..ale to je ešte veľmi ďaleká budúcnosť . Takže držím palce a sledujem.

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”