TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

TATRA T815 TA 26 265 8x8.1R / Ripper-works / 1:32

Moderator: iconmaster

developer10 | 41
Name: Peter

Re: TATRA T815 TA 26 265 8x8.1R / Ripper-works / 1:32

Postby developer10 » 28 Jan 2024 15:30

Report
Ahojte papierníci,

dlho som sa so žiadnym postupom alebo modelom nehlásil, lebo som pracoval na niečom o čom ešte nemôžem hovoriť, lebo choroby a sviatky boli proti, ale po mesiaci mi sopeľ konečne prestal tiecť na podložku, tak som okrem iného prisadol aj ku tomuto technikovi. Začal som postupne tvarovať kolečká, lebo toto je asi prvý model, kde som ich nepostavil na začiatku ako prvé, ale neberiem to ako nedostatok, iba im dávam čas a sebe, aby som sa do nich presviedčal :beaten: :shocked:

Popri nich idem ale aj pekne po poradí čísiel a spáchal som ťažné zariadenia. Dva číslované diely, ktoré vôbec nepripadajú, akoby boli bohvieako zložité... Oproti objemu papiera ako odpadu z nich však je veľkosť týchto dvoch dielov nepatrná. Takže postup malý, ale aspoň nejaký, pokračujeme ďalej motorom a malým sparingom, ktorý predstavím onedlho. To nejaké špatné fotky a vidíme sa na budúce! Trimce še

...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

martin1807 | 32
2K+
Name: Martin Bilý

Postby martin1807 » 30 Jan 2024 12:51

Pekne pekne :still dreaming:
Oproti objemu papiera ako odpadu z nich však je veľkosť týchto dvoch dielov nepatrná.
Počkaj na vybavenie :P :haha:
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

developer10 | 41

Postby developer10 » 01 Feb 2024 11:02

Už sa neviem dočkať, Maťo :D
Report
Ahojte, takže len v krátkosti, na scénu nastúpil motor a hlási vybavený.
Oproti 148ke je toto veľmi zjednodušená verzia, dokonca aj remenica je tam iba doplnková výbava a dáva sa iba na spojenie alternátora na kľukový hriadeľ, takže veri ízy na moje počudovanie. Autor zjavne počítal s tým, že pri takej pohľadnej karosérii a veľkej kabíne sa asi tá kabína nebude často otvárať... Trošku ma zarazilo nezalícovanie línií textúry rebrovania krytu s valcovými blokmi, ale to je asi len môj OCD pocit :D

Ďalší večer som venoval pľúcam motora - prívodom a výfukom vzduchu. Hnedý výfuk je zatiaľ navoľno, doladí sa s ostatnými dielmi pri kabíne.

Toľko ku posledným podvozkovým dielom, ešte ma čaká nahodenie všetkých súčastí dokopy, ku tomu nejaké drotáriny a rúrky a oprava toho jedného svetla, ktorú statočne prokrastinujem ďalej a ďalej :D

Ďakujem za pozornosť, vidíme sa čoskoro! Trimce še!
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

developer10 | 41

Postby developer10 » 08 Feb 2024 15:40

Pšátelé, kamarádi!

Ako som avizoval v predošlých príspevkoch, veľký technik, ktorému patrí toto vlákno, dostal svojho malého sparing-partnera, tak som sa popri veľkom pustil aj do malého. Model samotný nepatrí obťažnosťou ku náročným, a keďže predloha nemá vzduchy, ale pérové pruženie, tak o to jednoduchšia bola aj stavba podvozku. Kolesá som sa snažil taktiež trošku dať do plasticity, bombírovačka od toudiho funguje parádne, a tak teda som za pár večerov na rovnakej úrovni ako za mesiac čistého času s veľkým súrodencom.

Postupne teda budú spolu rásť, minipidi si spravil trošku náskok, už má hotovú kabínu, a tak idem na kolesá a kabínu veľkého brášku. Držte prsty aj naďalej, Trimce še!

developer10 | 41

Postby developer10 » 24 Feb 2024 10:50

Ahojte papierníci,

ďalšiu fázu máme za sebou - kolesá.
Report
Kolečká

Musím povedať, že nabudúce už kolieska naneskôr neodložím - musia sa robiť prvé a basta. A tieto mi zabrali teda doooosť veľa času. Ale je to aj tým, že pôvodná verzia neobsahuje príliš veľa detailov, celá je nejaká mdlá a plochá. Rozhodol som sa teda, že jej pridám pár vernejších prvkov a trošku viac plasticity.

Základ kolesa je taká stará dobrá klasika - vykružené kolieska z 1mm kartónu, bombírované bočnice a behúň, všetko na chlp presné, nič netrebalo zrezávať či upravovať. Na to som natiahol dezény od betexy, piplačka na tri noci ale aj to len vďaka tým malým cicíkom naboku, ktorý sa lepil každý zvlášť, čo je ale v tomto prípade lepšie akoby mali byť na dieli behúňa a potom sa len ohýbať. Takto je to lepšie, aj keď prácnejšie. Problém bol ale vo farbe, pôvodná farba je tmavošedá a lasery sú čierne, takže po rôznych pokusoch s tieňovaním som to aj tak dal celé do čiernej.

Disk pôvodne obsahoval iba náboj a samonapúsťací ventil, bol plochý a nevýrazný. Konečne miesto, kde sa môžem trošku developersky vyšantiť! Tak som si teda vykrúžil z čierneho kartónu krúžky akože prednej obruče disku, ktorá v reále vyzerá nejako takto:

Po osadení vnútra diskov už ostali len tie náboje a 180 matíc, kde som dal po skúsenosti s OT-čkom na seba radšej rôzne priemery, dole 1,2 a hore 0,8mm aby to vyzera plastickejšie, aj keď v reáli sa pouzívlai rovnaké dvojmatice. Na OTčku to úplne zaniklo, teraz to vyzerá suprovo.

Okrem toho som už stiahol tie nepodarené obruče z predných svetiel a rozdumujem z akého papiera vyrežem nové, aby som už celý podvozok mohol dať dokopy. Tak sa teda vidíme nabudúce, držte mi prsty! Trimce še

tom | 31

Postby tom » 03 Mar 2024 16:58

Ahoj s kolesami si sa pohral veľmi pekne, hlavne s tuningom diskov vrátane matíc model to pekne oživí. :victory: sledujem ďalej

developer10 | 41

Postby developer10 » 20 Mar 2024 15:39

Ďakujem za pochvalu, Tome ;) Pôvodný návrh sa mi zdá naozaj fádny, dokonca som to ešte chcel vyšperkovať tým takým krúžkom v strede tej bočnice ako je v reáli, ale nevyzeralo to dobre, tak som to tam už nedal nakoniec..
Report
The Kabína
Na veľkom technikovi som pokračoval prácami na kabíne a pakšamentami za ňou, začal som teda saním, ktoré dám na rám až potom keď bude usadená kabína, takže zatiaľ si išlo odležať a jeho čas ešte príde.

Kabína sa skladala sama a až na jednu chybičku spojenú asi mojou nedôslednosťou pri napájaní nemám žiadne pochybenia o presnosti modelu, dokonca konštrukčne je to naozaj dobre riešené a eliminuje možné chyby v geometrii alebo pokrútenia, hoci sa niektoré diely tak možno zdali. Tá chybička sa mi stala na vnútornom tapacírungu stredového tunela, kde mi ušla chlopňa o cca. 0,5mm, na fotke to je vidieť aby ste mi verili, pred zavretím kabíny som na to dal tenučký sivý pásik, ak by na to nejaké pozorné oko chcelo prísť :D
Dokonca prišla na rad aj moja strieborná fixa, keďže vnútri kabíny sú prvé hliníkové skrine, ktorých hrany si žiadali retuš.

Nasledovať budú bočné steny stupačiek a blatníky, takže nabudúce sa vidíme snáď už po kompletácii doterajšej práce na tomto šumnom modelíku. Držte prsty a trimce še!

martin1807 | 32
2K+
Name: Martin Bilý

Postby martin1807 » 21 Mar 2024 12:02

Pekná kabina.:-)

čo som mal výhrady to som ti povedal, ale zaretušuj ešte vnútorný diel na strešnom poklope, trochu to ťahá oči :bad smile: :victory:
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

Brzdič | 40
2K+
Name: Ondra

Postby Brzdič » 23 Mar 2024 21:33

Pěkná práce. :)

developer10 | 41

Postby developer10 » 26 Mar 2024 16:49

Ďakujem chalani, od takých borcov mi pochvala začína dodávať viac sebavedomia, to mi v poslednej dobe nejak chýba, lebo viac menej len opravujem vlastné chyby... Dík ešte raz.
Report
Opravy a dorábky
Ak sme pri tých opravách, tak konečne som prerobil predné svetlá, ktoré neboli vôbec podľa mojich predstáv, a okrem toho, že bola zvolená blbá technika a postup lepenia, tak ani výsledok nekorešpondoval s realitou a mojimi predstavami. Takže pribudli nové predné krúžky rôzneho vonkajšieho priemeru u vonkajších svetlometov ako u vnútorných tak, ako je to v reáli. Tentokrát som už spokojnejší a pred inštaláciou na rám ešte pretiahnem a zaoblím hrany, aby to bolo ťip ťop.

Pribudla spodné zadeklovanie kabíny s blatníkmi, horný dekel (predtým som ešte zatrel hranu ako Maťo odporučil a trošku ho vytvaroval, čo na foto nieje vidieť) a na "chrbát" kabíny prišli dva masívne nasávače vzduchu.

Nasledovať by mali detaily a drobotiny, ale tie si nechám nakoniec, aby sa medzitým neurvali alebo nepoškodili, spravím ich spolu so zadnými svetlami a inými doplnkami na nadstavbe. Takže v podstate máme kabínu nahrubo hotovú a nasledovať bude skladanie doterajších komponentov na rám, dovybavenie hriadeľmi, kardanmi a ostatnými trubkovými prkotinami aby tvorilo jeden celok a mohol som nabehnúť na nadstavbu. Medzitým si musím splniť ešte nejaké povinnosti v testovacej oblasti, tak ostaňte na príjme a držte prsty aj naďalej ;)

Trimce še!

Return to “Automobily verejných služieb // Public Services' Vehicles”