TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

LEOPARD 2A5 / GPM / 1:25

Moderator: Oliver

JozefS | 47
Name: Jozef Sýkora

LEOPARD 2A5 / GPM / 1:25

Postby JozefS » 18 Nov 2023 19:55

Prvý tank 3. generácie Leopard 2 bol vyvinutý začiatkom 70. rokov 20. storočia. Prvýkrát vstúpil do služby v roku 1979 a postupne nahradil starší typ Leopard 1. Jeho rôzne verzie slúžia v nemeckých ozbrojených silách a v armádach 22 rôznych štátov.
Prvé Leopardy 2A5 boli odovzdané Bundeswehru v roku 1995. Najvýraznejším rozdielom medzi Leopard 2A4 a verziou Leopard 2A5 je klinovitý čelný pancier veže.

Posádka 4 (veliteľ, strelec, nabíjač, vodič)
Dĺžka 9,7 m
Šírka 3,74 m
Výška 2,6 m
Hmotnosť 55,1 - 62 ton (podľa verzie)

Tento model som zháňal už dlhšie, bude súčasťou zbierky moderných tankov v mierke 1:25. Mám aj komplet laserové doplnky, vystrihovačka ponúka možnosť zlepiť zjednodušený motor a interiér vodiča, nabíjača a veliteľa.

Začal som kostrou trupu a interiérom vodiča. Chvíľu som myslel, že som stratil diel E-6b ( čalúnenie opierky hlavy), ale je len zle označený. Nenachádza sa pri ostatných dieloch interiéru, ale na strane 7, označený ako B-40j.

Pokračujem motorom, tu je chybička krásy, diely bočných častí sú nakreslené identicky, a nie zrkadlovo ľavý a pravý. Po otvorení motorového priestoru bude vidno len vrch motora, takže to až tak nevadí.

Je tam však iný problém, šírka motora so spojkami presahuje šírku trupu. Našťastie som to premeral ešte pred zlepením, presah bol 2 mm. Jeden zo 4 dielov spojky som zrezal na polovicu 1mm a vošlo to presne.

Pozor ešte na držiaky spojky, musia sa nasunúť do trupu spolu s motorom, ináč už motor dostanete do trupu len veľmi ťažko.

JozefS | 47

Re: LEOPARD 2A5 / GPM / 1:25

Postby JozefS » 31 Dec 2023 21:10

Času bolo pomenej, ale niečo málo som predsa zlepil.
Pokračujem v osadení motora do trupu, ešte pred tým treba priestor motora vymaľovať, podľa návodu nejakou svetlo sivou farbou.

Samotný motor ide dovnútra dosť natesno. Pred nalepením som to vyskúšal nasucho a dobre som urobil, motor je o niečo vyšší a nedosadá kryt motora, nevylučujem moju nepresnosť. Opatrne som odlepil chladiče (??), a zrezal 1,5 mm. Teraz všetko pekne sadlo.

Nasleduje vrchný diel obšívky a kryt motora. Kartónovy kryt z kostry som natrel zvrchu lepidlom, založil do trupu na svoje miesto, priložil obšívku a nechal preschnúť. Potom som vrchný diel odobral, otočil a okolo kartónového krytu z rubu opatrne vyrezal. Lepil som presne, sedelo to aj s kresbou na obšívke. Nasledovali zvyšné diely obšívky.

Ďalšou časťou bol poklop vodiča, tu pozor na umiestnenie. Poklop má byť zapustený do trupu, vrchná strana poklopu má byť zarovno s pancierom.
S postupom stavby pribúda počet zle označených dielov, či už v návode, alebo priamo na stranách s dielmi. Nebudem ich tu vypisovať, bolo by to na samostatný príspevok.

Postupne pribúdali krytky, svetlá, predné blatníky a rôzne drobnosti na korbe. Pristavím sa pri laserových doplnkoch, krížikové diely s laserov som nepoužil, pretože povrch 0,5 kartónu je lesklý a po natretí to bol iný odtieň farby, takže boli použité klasické diely. Pri niektorých viacpočetných dieloch sú v laseroch kusy navyše, pri iných zase kusy chýbajú. Pri mriežkach v zadnej časti som zase rád za lasery, tie by sa vyrezávali len ťažko a vyzerá to veľmi dobre. Použil som kartónovú mriežku a pod ňu aj sieťku z tenkých doplnkov.

Ku dnešnému dňu je stav takýto. Dám si nachvíľu pauzu od tých drobotín, lebo mi prepne a idem na kolesá.

Last edited by JozefS on 29 Feb 2024 19:28, edited 1 time in total.

maaaslo | 45
Name: pavol

Postby maaaslo » 31 Dec 2023 22:58

to je ako keby si povedal: kaslem na tu drobotinu, idem robit pasy,...

juraj_ziacik | 43
Name: Gergej

Postby juraj_ziacik » 02 Jan 2024 18:23

Paráda, modernej techniky je vždy málo. Super. :)
Hey Hou, Let´s Go!

JozefS | 47

Postby JozefS » 05 Jan 2024 19:24

to je ako keby si povedal: kaslem na tu drobotinu, idem robit pasy,...
pásy nebudem robiť z článkov, takže pásy sú v pohode

JozefS | 47

Postby JozefS » 29 Feb 2024 20:54

Podvozok je dosť zložitý a nielen počtom dielov, zavesenie kolies a ramená zaberajú takmer celú jednu stranu. Pri lepení treba dať pozor na pravú a ľavú stranu, nie sú označené.
U kolies padli vhod laserom rezané doplnky z tenkého papiera vo farbe kamufláže. Pre zachovanie roviny som počas lepenia vsunul do kolies pásik kartónu s laserov.

Pásy boli pohodička, všetky diely s laserových doplnkov. Rozmýšľal som, akou farbou ich namaľujem. Zvolil som hnedú, prišla mi najvhodnejšia.

Pokračujem bočným pancierom, so stupačkami a zadnými blatníkmi. Doplnil som hlavy skrutiek.

A ideme na vežu, jednoduchý interiér postačuje, cez otvorený poklop nebude dovnútra veľmi vidieť. Plášť veže sedí perfekne, žiadne úpravy nie sú potrebné.

Doplnky na vrchu veže sú presné, lepili sa dobre, až na vežičku pri poklope veliteľa. Z návodu nebolo celkom jasné, ako zlepiť jednotlivé diely dokopy, zlepil som ich tak, ako som myslel, žeby to malo ísť, podľa mňa sa to celkom podarilo. Poklopy sa dajú nalepiť otvorené, alebo zatvorené. Kto ich chce mať pohyblivé, musí si premyslieť nejaký mechanizmus. Poklop nabíjača sa otvára klasicky dozadu, veliteľov rovno dohora a nabok doprava.

Prídavný šikmý pancier na veži je konštruovaný tak, aby sa dal odobrať, ale ten spoj nie je práve najstabilnejší. Zalepil som ho napevno, aby neodpadával.

Pribudol kanón s kolískou, to vyšlo dosť natesno, ale aspoň nepadá vo zdvihnutej polohe. Ďalšie boli dymové granáty, guľomet, ťažné laná, a hlavy skrutiek na vrchu veže a šikmom pancieri. Po osadení veže na trup a otáčaní zisťujem, že spodná časť veže šúcha o doplnky na kryte motora, tak som vyrezal kruh s 1 mm kartónu a podložil vežu.

Týmto je model hotový. Keďže už pár dní nepršalo a je relatívne sucho, môžem ho nafotiť vonku.

LaBa | 45
Name: Ladislav Bachorec

Postby LaBa » 01 Mar 2024 10:37

Paráda. Krásny model a perfektná práca. Gratulujem

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 01 Mar 2024 10:52

Gratulujem k dokončeniu. Ja by som si pozrel aj nejaké detailnejšie fotky zo stola, nie len fotky z exteriéru. :P :big smile:
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

Paly | 38
Name: Paľo

Postby Paly » 01 Mar 2024 15:07

Páči sa mi to :still dreaming: . Gratulujem k dokončeniu.
Live hard, ride easy.

juraj_ziacik | 43
Name: Gergej

Postby juraj_ziacik » 01 Mar 2024 19:47

Teším sa z hotového modelu. O to viac, že je to kus modernej techniky, veľmi aktuálnej. Tiež by som bol za detailnejšie fotky. :) :dribble:
Parádna práca :jawbone:
Hey Hou, Let´s Go!

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”