TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Motorový vůz M 131 - Hurvínek /balu11/ 1:25 DOKONČENO

Moderators: Fito, Oliver

Brzdič | 40
2K+
Name: Ondra

Re: Motorový vůz M 131 - Hurvínek /balu11/ 1:25

Postby Brzdič » 01 Mar 2024 20:35

Tý jo, rovnou jsi mašince udělal přepravní krabici. :P :)

Fakt pěkný i nápad. :wink:

balu11 | --
Name: Milan Martinec

Postby balu11 » 10 Mar 2024 22:07

Tý jo, rovnou jsi mašince udělal přepravní krabici. :P :)

Fakt pěkný i nápad. :wink:
No. Pěkně pracná krabice. Že já se vždycky uvrtám do nějaké šílenosti. :confuse: :wink:
"O, homo si scires, quantum doctrina valeret, numquam dormires, nocte dieque studeres." (Walter)
( Člověče, kdybys věděl, jak mnoho vědění zmůže, nocí i dnem by ses učil, vůbec bys nechodil spát. )

balu11 | --

Postby balu11 » 10 Mar 2024 22:20

Hezký nedělní večer přátelé a vyznavači ostrých skalpelů a patlání modelů. :big smile: Díky za slova uznání, opravdu mne to žene do předu. Tak jsem se pustil naplno do toho objektu remízy. Jak jsem poznamenal minule, že největší opruz bude soulep dílů, tak to se naplnilo v míře více než vrchovaté. 95% dílů jsou podlepeny milimetrovým kartonem a abych dosáhl alespoň trošku nějaké vize síly zdiva, tak je to soulep dvou a tří dílů, ze kterých se tak složil finálový díl. Některé díly jsem podlepil sololitem, protože vrstvit soulep šesti či sedmi částí kartonu o síle 1mm + síla papíru šmykajdy, to fakt nechcete. Když jsem to dal konečně dohromady, tak jsem to natřel lepidlem a přes sítko na to naklepal polohrubou mouku, je to vidět na jedné fotce. Nakonec to není tak hrubé, protože jsem to nastříkal šlehaným kitem na dřevo, první byl v nějaké barvě omítky z písku, cementu a vápna, je to do hněda, druhý pak byl bílý. Jednalo se o to, dosáhnout nějakého efektu omítky. Pak přišla na řadu barva. Tady bych poznamenal. že drážní budovy se natíraly odstínem žluté, který dostal název císařská žlutá, podle používané barvy, která se používala za CaK Rakouska-Uherska v drtivé většině na všech drážních objektech. Na jedné fotce je vidět, jak jsem honil odstín té žluté. Udělal jsem dva odstíny, světlejší střed budovy, sytější pak šembrány pod střechou a okolo oken. Jsou ty další fotky. Bylo to takové novoučké, což fakt nějak nemusím, tak jsem nakonec ještě udělal patinu omítky poškozené povětrnostními podmínkami. Další opruz byly ty sloupky složené z cihel. Musím vysekat 720 ks cihel a půlek a pak to pomocí pinzety nalepit na předlohu, je to také na jedné fotce. Dělám to, když na to dostanu náladu, by mi jinak asi drblo. :beaten: Ten roh trvá vyřezat a nalepit cca tři hodiny a to nemluvím o barvě. Udělal jsem jeden rohový sloupek a jeden na ploše, abyste si udělali představu, jak to bude vypadat na budově. No, jak dalece se podařilo zatím ten barák vypatlat, to posuďte sami.
"O, homo si scires, quantum doctrina valeret, numquam dormires, nocte dieque studeres." (Walter)
( Člověče, kdybys věděl, jak mnoho vědění zmůže, nocí i dnem by ses učil, vůbec bys nechodil spát. )

Vašek | --

Postby Vašek » 10 Mar 2024 22:30

No vidím, že ti to dalo asi stejně práce, jako mě přestavět náš barák v měřítku 1:1. Neskutečné ...

balu11 | --

Postby balu11 » 11 Mar 2024 11:43

No vidím, že ti to dalo asi stejně práce, jako mě přestavět náš barák v měřítku 1:1. Neskutečné ...
Ahojky Vašku. No, pěkně jsem se u toho vztekal, protože jsem to stříkal temperama a to pak dělalo pěknou neplechu při lepení klempířiny, jsou to ty okapnicové plechy na horní hraně soklu, nakonec jsem musel ty lepené hrany oškrábat a zabrousit a použít kanagom k slepení. Už nikdy takto tempery nepoužiju, tohle mne hodně vyučilo. :scorn:

Tomasz | --
Name: Tomáš Wolanszký

Postby Tomasz » 11 Mar 2024 16:11

Takže dočkal som sa :big smile: Čakal som ako dopadne ta budova keďže niečo podobné v mierke 1:25 sa len tak nevidí ale ozaj klobúk dole. Pekne to s tým celým ladí. Aj detaily sú naozaj dobre na to že to je papier. Mozno by bolo na čase spraviť aj v rámci papierových modelov kategóriu dioramy. Toto kľudne môže konkurovať plastom

balu11 | --

Postby balu11 » 11 Mar 2024 21:25

Takže dočkal som sa :big smile: Čakal som ako dopadne ta budova keďže niečo podobné v mierke 1:25 sa len tak nevidí ale ozaj klobúk dole. Pekne to s tým celým ladí. Aj detaily sú naozaj dobre na to že to je papier. Mozno by bolo na čase spraviť aj v rámci papierových modelov kategóriu dioramy. Toto kľudne môže konkurovať plastom
Ahojky Tome. Ty detaily mne teprve čekají. Tohle byly velké díly, protože ta remíza je 56 cm dlouhá a 28 cm vysoká a 24 cm široká. Takže se to řezalo docela dobře, problém byl dělat soulepy ve vrstvení kartonu. Někde jsem použil centimetrové pásky ze sololaku o tloušce 4 mm. Ta síla ve štítové stěně je pod střechou 17 mm. Ta šmykajda remízy mi zatím zabrala 34 kancelářských papírů 200 mg formátu A4. Je to prostě bitka. Jen si myslím, že když jsem se s tím modelem motoráčku tak mazlil, že si prostě zaslouží i důstojnou podložku. :wink:

Jene | 59
Name: Jano

Postby Jene » 11 Mar 2024 23:14

Murárčina ti ide rovnako dobre ako modelárčina.... :) U teba by ma neprekvapilo ani to, keby si tú remízu vymuroval z minitehál, malo by to už aj svoju váhu... :P

balu11 | --

Postby balu11 » 17 Mar 2024 09:51

Murárčina ti ide rovnako dobre ako modelárčina.... :) U teba by ma neprekvapilo ani to, keby si tú remízu vymuroval z minitehál, malo by to už aj svoju váhu... :P
Jedééš čerte. :big smile: Ahojky Jano. Mňo, ono to by to také šlo. Ale u vědomí toho, že na stavbu rodinného domku potřebuješ cca 45 000 až 50 000 klasických cihel, tak u této remízy to odhaduji taky tak. Už se vidím, jak ty cihle mastím z kartonu v tomto množství. Tak tohle bych asi fakt nedal. :haha:

balu11 | --

Postby balu11 » 25 Mar 2024 21:54

Hezký pondělní večer vyznavači patlání a ostrých skalpelů. :big smile: Tak jsem zase kousek pokročil ve stavbě remízy pro Hurvínka. Dodělal jsem ty cihlové sloupky, docela drbačka, obnášelo to vyřezat a nalepit 720 cihel. :shocked: No a pak jsem se pustil do oken. Protože těch oken je osm, tak bylo lepší si udělat šablonu okna a lepit je podle šablony. Obvodní rám okna je z papíru, ty vnitřní příčky jsou ze styrenového profilu. Folie na zasklení. Zkusil jsem vyrobit pavučiny, mňo……. :red: Je to vidět na fotkách. Pak přišly na řadu vrata. Protože jsem truhlařín, tak jsem použil dřevěné hranolky, které jsem si nařezal. A opět radši udělal šablonu, protože honit pravý úhel se mi moc nechtělo. Na pobití vrat prkny jsem použil teplou hranu nažehlenou na papír a poté rozřezanou na jednotlivá prkna. Pak jsem si vytiskl rastr dřeva a použil to na polepení pláště vrat zevnitř. Kování vrat a vstupních dveří je opět kombinace papíru a styrenových profilů. Co se týče venkovní patiny, snažil jsem se docílit omšelosti nátěru, v podstatě oprýskaného až na dřevo díky počasí. Chtěl jsem, aby to bylo souladu s tou omítkou budovy. Jak dalece se mi to podařilo, posuďte sami. Teď mne čeká konstrukce střechy, tedy tesařina – krovy apod. a klempířina – háky na žlaby a žlaby jako takové. Jsem zvědav, jak se zadaří je vyrobit. Jsou v délce téměř 60 centimetrů. Zkusím použít způsob patlání, který jsem použil u výroby okapničky na Hurvínkovi, tak to snad klapne. No a teď už fotky.

Return to “Železničná technika // Railway”