TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Motorový vůz M 131 - Hurvínek /balu11/ 1:25 DOKONČENO

Moderators: Fito, Oliver

paluso | 50
Name: Pavol

Re: Motorový vůz M 131 - Hurvínek /balu11/ 1:25

Postby paluso » 05 Apr 2024 08:06

Nádhera, ako skutočné.

balu11 | --
Name: Milan Martinec

Postby balu11 » 13 Apr 2024 21:36

Hezký sobotní večer přátelé papírového patlaní a ostrých skalpelů. :big smile:
To Michail a Paluso : Kluci dík za pochvalu, potěšilo. Michaile do majstra je ještě daleko, je pořád se co učit. :wink:

Tak jsem se pustil do další etapy stavby remízy a tou bylo zastřešení objektu. No co k tomu napsat. Neskutečně monotónní práce. Takže jsem napřed zmákl ty větrací světlíky. Je to opět teplá dřevěná hrana nažehlená na dvoustovce papíru a nařezaná na pásky. Je to obdobné jako u těch vrat. Musel jsem je udělat jako první, protože jsem k nim pak pasoval ty eternitové šablony. Pak jsem se přemluvil a pustil se do vysekávání těch eternitových pasků. Cákryš, tři dny práce. Pak jsem se ještě pustil do klempířských prvků jako okapnice, závětrné lišty a hřebenáče. Toho bylo také něurekom, protože to není jen hlavní střecha, ale i zastřešení těch světlíků, pak jsem pro změnu práskl bitumelový šindel, způsob provedení jako u toho eternitu. To byly další čtyři dny práce. Prostě džihád na modelářovu trpělivost. :beaten: No a pak jsem to začal celé lepit a opět fůra času. No nakonec se snad přeci jen zadařilo. Jenže to bych asi nebyl já, kdybych si nevymyslel další šílenost. Řekl jsem si, ta fasáda je taková omšelá, bylo by dobré při patinování tam na tu střech prásknout chmerek, to je ten mech na střechách. Jenže jak na to? :-( Tak jsem vzal houbu s velkýma pórama, nakrájel na kostky, namočil vodou a práskl to do mrazáku. Když byla zmrzlá, tak jsem to prohnal mixerem, který to rozsekal na poměrně jemnou drť. Tu jsem po uschnutí prosel přes čajové sítko a obarvil v tempeře a mech byl na světě. No co budu psát, fotky řeknou více. Jsou tam na porovnání fotky s tím chmerkem před a po napatinování. Jen jsem ze zoufalství nachvíli přerušil tu práci na střeše, abych si trochu od ní odpočinul a vypatlal jsem tabulku, která přijde na rám podložky, viz poslední dvě fotky. Střecha i konstrukce krovů jsou položené na sucho, tedy snímatelné, protože teď přichází na řadu předposlední etapa stavby a to je vnitřní zařízení a výbava remízy. Až to vypatlám a umístím do remízy, tak ty krovy a střechu nalepím na tvrdo. Blbě by se do té remízy šahalo při vlepování komponentů zařízení a vybavení. Poslední etapou bude kompletace podložky a modelu motoráčku a doladit celou kompozici podložky a modelu. Už aby to bylo……
"O, homo si scires, quantum doctrina valeret, numquam dormires, nocte dieque studeres." (Walter)
( Člověče, kdybys věděl, jak mnoho vědění zmůže, nocí i dnem by ses učil, vůbec bys nechodil spát. )

Brzdič | 40
2K+
Name: Ondra

Postby Brzdič » 14 Apr 2024 10:00

Úžasný Balu. :jawbone:

Kurt Tank | 44

Postby Kurt Tank » 14 Apr 2024 16:46

Ešte vajgle pri dverách a poviem, že si nafotil reálnu budovu :big smile:
Parááádna praca :jawbone:

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 14 Apr 2024 20:27

Tak toto je super, úplne ako origál.
A ďakujem aj za podrobný popis tvojich postupov.
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

balu11 | --

Postby balu11 » 14 Apr 2024 20:54

Úžasný Balu. :jawbone:
Díky Ondro. Ale na rovinu, právě Ty a další kamarádi vynikající modeláři jste tím motorem, který mne žene dopředu. Někdy to ženu na samou hranici limitů papíru jako stavebního materiálu. A když to neklapne, tak jsem to alespoň zkusil. :big smile:
"O, homo si scires, quantum doctrina valeret, numquam dormires, nocte dieque studeres." (Walter)
( Člověče, kdybys věděl, jak mnoho vědění zmůže, nocí i dnem by ses učil, vůbec bys nechodil spát. )

balu11 | --

Postby balu11 » 14 Apr 2024 20:57

Tak toto je super, úplne ako origál.
A ďakujem aj za podrobný popis tvojich postupov.
Díky Fito. Ty postupy mohou někomu pomoci, a nebo se stát nějakou inspirací pro detailování svého modelu. Takže se rád podělím o ten nejaký nápad. Model Hurvínka mne fakt vyškolil. :wink:

balu11 | --

Postby balu11 » 14 Apr 2024 21:02

Ešte vajgle pri dverách a poviem, že si nafotil reálnu budovu :big smile:
Parááádna praca :jawbone:
Díky Kurte. Řekl bych:"Jedééš čerte." :haha: Ale on to zase až tak špatný nápad není. Akorát bych to nepohodil na podlahu u vrat, to by asi nikdo nepoznal vzhledem k průměru cigarety a tedy vajgla. Ale když vypatlám popelník plný típnutých vajglů a dám to na stůl, kde bude i nějaký ten hrnek s kafem, tak by to mohl být docela parádní detail. :wink:

balu11 | --

Postby balu11 » 14 May 2024 22:56

Hezký úterní večer přátelé papírového patlaní a ostrých skalpelů. :big smile: Tak jsem se pustil do předposlední etapy stavby remízy a fakt jsem se neflákal. Vnitřní zařízení jsou nějaké stroje jako stojanová vrtačka, kompresor, stojanová bruska, svářecí aparát s ochrannou sférou - CO2, svářecí kuklu, švajc aparát (acetylen a kyslík) ani nevím, jestli se dneska ještě používá, ponk, regál, sudy, ty ještě nějak zapatinovat, nějaké další palety, čuby, paleťák, dvě bedny, které budou uloženy venku, koncovou zarážku, ruční vrtačka, úhlové brusky, prodlužováky, plechovky s barvou štětce, plastové úložné boxy - červené a modré, taky je musím ještě nějak zašpinit, papírové krabice, dva RHP práškové. Aby měli kde sedět, tak židle a k tomu samozřejmě stůl, varnou konvici, aby si bylo možno uvařit kafe, ledničku na vychlazení piva, knihovničku na papíry a literaturu, magnetickou nástěnku, rádio a další a další drobnosti jako třeba dvouzásuvky. V podstatě jsem původně nezamýšlel takový rozsah těch komponentů, ale znáte to, děláte jednu věc a pak vás napadne, že by tam mohlo být ještě tohle a tohle a na konec je to taková palba, že se sami ani nestačíte divit, co toho je. A to nemluvím o té nanomodelařině, té jsem si užil až hanba mluvit. Takže více méně zbývají jen nějaké drobnosti jako polepy tě plechovek s barvou, nějaké popisky a názvy těch mašin, přívodní el. kabely nářadí jsem zatím netvaroval, to musím udělat podle situace až to budu lepit na místo. Ještě mne napadlo, že vypatlám rudl, docela dobrý pomocník. A mohu se směle vrhnout na poslední etapu a to je promyslet celou kompozici podložky, včetně vnitřku remízy a modelu a dát to celé do kupy. Asi ta nejhezčí etapa, když to začne získávat finální podobu. A dost už keců a dávám fotky. :wink:

spider | 34
Name: Stano

Postby spider » 15 May 2024 07:15

:jawbone:
правда у воді не тоне і в огні не горить
Working on: KrAZ 255b

Return to “Železničná technika // Railway”