TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Avia A31/ Attimon (základ) / 1:24

Moderator: iconmaster

wot99 | 33
Name: Ján

Avia A31/ Attimon (základ) / 1:24

Postby wot99 » 22 Apr 2024 08:10

Ahoj,
začal som so stavbou Avie A31 od vydavateľa Attimon, znova zväčšený do mierky 1:24. Po stavbe Tatry mi príde jednoduchší (nemyslím len vydavateľstvo), všetkého je menej :) . Nadstavba bude pravdepodobne SPO - "bednobus" po GO. Ak by náhodou mal niekto rozmery/ foto tejto nadstavby, veľmi by to pomohlo.

Foto originálu:

Začal som podvozkom s menšími úpravami a nasledovať bude motor s prevodovkou, ktorý si bude vyžadovať väčší zásah:

StanoL | 41
Name: Stanislav Lelko

Re: Avia A31/ Attimon (základ) / 1:24

Postby StanoL » 22 Apr 2024 11:15

Wau,

pekná klasika, držim palce :victory:

wot99 | 33

Postby wot99 » 23 Apr 2024 13:20

Pokračovanie - predný nárazník + nástrek rámu, pokračujem motorom

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 23 Apr 2024 16:55

Vidím, že sa ti na viacerých miestach objavili chĺpky. Dá sa tomu predísť, ak pred farbením diely naimpregnuješ nitrolakom. Zároveň nemusíš potom striekať také množstvo surfaceru alebo farby na papier. V tomto vlákne je o tom popísané celkom dosť, vrátane môjho osvedčeného postupu impregnácie.

Každopádne držím palce do nového projektu a rád sa pozriem, ako sa vyhráš s Aviou!

Pre tie rozmery nadstavby, tu je inzerát na prospekt, ale žiaľ nemá to dosť vysoké rozlíšenie, aby sa dali rozmery odčítať:
https://aukro.sk/avia-a-21-a-31-prospek ... 7006232056
V tomto prípsevku sú uvedené celkové rozmery auta:
https://www.vyzbrojna.cz/cz/3114/1659/d ... a-a31.html
Alebo keď sa tu zaregistruješ, môžeš stiahnuť príručky, kde by sa mohol nachádať aj ten rozmerový náčrt:
https://www.avia-club.com/manuals.php?ddlb_model=5
A ešte walkaround na inšpiráciu: https://www.veacom.cz/sk/vehicle/detail/8483

wot99 | 33

Postby wot99 » 24 Apr 2024 06:54

Ahoj,
áno viem, to mám napozerané tieto vlákna, len zatiaľ som nemal možnosť to vyskúšať. Ale asi mi nič iné neostáva.
Ďakujem za všetky odkazy, presne týmto spôsobom som postuloval na začiatku stavby- prospekt z bazošu som stiahol, sú tam ostrejšie foto. Stránku veacom využívam asi najviac zo všetkých a rovnako sťahujem všetky prospekty z Avia fóra (2 za deň sa dajú), takže materiálu sa mi podarilo získať dosť, už to len správne použiť. A

wot99 | 33

Postby wot99 » 26 Apr 2024 11:02

Pokračovanie na nadstavbe SPO/M, tam to pribúda samo, nakoniec sa mi podarilo zohnať dosť zdrojov a fotiek, takže myslím, že to bude aj proporčne sedieť. Základom je tá druhá verzia vo vystrihovačke, tie vonkajšie rozmery sú viacmenej rovnaké. Vrátil som sa k peru a ceruzke :)

Nadstavba by mala mať odnímateľnú strechu a možno aj otváracie dvere.

No a tu je ešte ten pomer k Tatrovke, ktorý ma zneistil, pretože tá Avia je oproti Tatre fakt malinká a na nete som našiel iba dve foto, ktoré neboli dostačujúce, preto som si pomohol aj na FB.
Nakoniec som zistil, že modely sú v mierke cca 1:28 oproti rozmerom predlohy, pritom som scany zväčšoval 133% (1:24/1:32 = 1,33)
A čo sa týka tej impregnácie, nebolo by možné to prejsť riedeným akrylátovým lakom ? Neskúšal niekto ? Nie som fanúšik syntetiky a hlavne nemám to kde robiť.

Roman | 52
4K+
Name: Roman

Postby Roman » 26 Apr 2024 15:43

ahoj
na impregnaciu modelov pouzivam zriedeny matny bezfarebny nitrocelulozovy lak na drevo. velmi rychlo uschne.

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 26 Apr 2024 16:37

A čo sa týka tej impregnácie, nebolo by možné to prejsť riedeným akrylátovým lakom ? Neskúšal niekto ? Nie som fanúšik syntetiky a hlavne nemám to kde robiť.
Ak pod "akrylátovým" myslíš vodou riediteľný lak, tak ten by som moc neodporúčal. A vlastne nič, čo je na báze vody, kvôli skrúteniu papiera v dôsledku vlhkosti.. Akrylátové farby sú aj napr. tie v sprejoch, čo už nie je vodná báza, a smrdí to rovnako, ako syntetika - tento by už bol vhodnejší.

Síce nitrolak smrdí, ale schne to naozaj rýchlo, tak to môžeš robiť aj na balkóne alebo niekde vonku keď už ide tá jar. Ja tiež najradšej robím so smradľavými farbami vonku alebo v garáži.

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 07 May 2024 20:33

Return to “Nákladné automobily a ťahače // Lorries & Trucks”