TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

MPR I / R. Vyškovský / 1:140

juraj | 47

MPR I / R. Vyškovský / 1:140

Postby juraj » 01 Dec 2024 14:36

Zdravím,

začiatkom roka sa mi podarilo kúpiť zbierku 14tich kompletných ročníkov ABCčiek (21-34). Vďaka tomu môžem začať so stavbou originálnej MPR I, keďže prevažná čast bola publikovaná v ročníkoch 32-34. Zvyšné časti mám samostatne, resp. plánujem dokúpiť. MPR samozrejme netreba nijako špeciálne predstavovať. Dúfam, že sa mi, aspoň prvú čast podari niekedy dokončiť.

Začal som dvojdomom č.p. 3 a 5. Stavbu pred nedávnom postoval @mineraly takže sa nemusím extra rozpisovať. Všetko čo napísal sedí.
Iba doplním malé vylepšenie komínov v mojom podaní (mám na mysli vyrezanie dier na čiapkach, nie prilepenie nakrivo na dome 3)

Trochu postaveného: výstavka

LuPa | 50
Name: Lubo

Re: MPR I / R. Vyškovský / 1:140

Postby LuPa » 01 Dec 2024 19:01

Tak toto som zvedavy a drzim palce :big smile: . Papier povodny je v poriadku? Chystas aj nejake krajinarske doplnky k celku?

juraj | 47

Postby juraj » 02 Dec 2024 22:02

Tak toto som zvedavy a drzim palce :big smile: . Papier povodny je v poriadku? Chystas aj nejake krajinarske doplnky k celku?
Díky. Bude to trochu ako noty na bubon, ale snáď to niekedy dokončím. Staviam z kópie :red: , lebo si chcem zachovať kompletné časopisy, takže papier je ok :wink:
O krajinke zatiaľ nerozmýšľam (dávam tomu minimálne rok, možno aj dva...), plán je postaviť domy, pospájať to na sucho a nejako to rozumne rozdeliť, aby sa to dalo aj transportovať a potom eventuálne riešiť aj nejakú záhradnú architektúru.

Roman | 53
4K+
Name: Roman

Postby Roman » 04 Dec 2024 16:58

ahoj
napadlo ma co keby si vyrezaval modre plochy okien, zozadu nalepil priesvitnu laminovaciu foliu a za nu vlozil farebny papier.
okna by vyzerali ako skutocne

mineraly | 50
Name: Rastislav

Postby mineraly » 04 Dec 2024 21:42

Zdravím ďalšieho staviteľa MPR. Prajem veľa zdaru.

juraj | 47

Postby juraj » 15 Mar 2025 12:43

Cez Vianoce som dokončil dom čp. 4. A až teraz konečne dokopal k výslednej fotografickej dokumentácii. K modelu netreba veľa dodávať. Stavba relatívne jednoduchá, plastické okna a dvere pridali trochu prace, inač by to bola len stena a strecha.Všetko pasovalo ako má, steny a strechu som na spevnenie podlepil 1mm kartónom. Na čiapkach komínov som znovu vyrezal diery, malý detail, ktorý dodá pekný efekt do výsledku. No a komíny ako celok sú už tradične nakrivo, aj keď som sa tentokrát sústredil na to, aby boli rovno :confuse: .

Ďalej budem pokračovať domom čp 1.

juraj | 47

Postby juraj » 25 Jun 2025 14:39

Pokračoval som domom cp 2. Dom v klasicistickom štýle.
So stavbou a výsledkom nie som celkom spokojný. Dosť som sa natrápil. V prvom rade som zvolil na skúšku papier s gramážou 160. Mal som s tým problémy, takže najbližšie zase späť na 140.
Ďalej mi nepasovali vikiere na streche, striešky boli väčšie ako stena/štít vikierov, ťažko sa potom presne lepili dohromady a nakoniec som skoro všetky prilepil nakrivo. Dvojitá strecha so "zalomenou" hranou tiež nedopadla najlepšie, no a piliere podlubia mi tiež trochu ušli.

Fotky hotovej stavby:

Ešte provizórne spojenie už hotových časti.

juraj | 47

Postby juraj » 09 Jul 2025 15:47

Pokračujem ďalej. Na rade bol dom cp1. Stavba v pohode bez problémov. Pozor bolo treba dať pri lepení stien s výčnelkom, aby zostali rovne a neskrútili sa. Tu som sa snažil všetko, čo sa dalo podlepovať kartónom. Štítok v strede rozdelenej strechy som tiež podlepil a obe strechy v tejto časti zlepil bez chlopní.
Tu je výsledok

Nakoniec som dom zapojil do hotového celku. Všetko zatiaľ provizórne pospajané magnetmi. Pomaly sa začína rysovať niečo ako ulička :haha: :victory:

Return to “Architektúra // Architecture”