Po modely elektrickej lokomotívy 163.104 od Angrafu som začal nový projekt, tentokrát však vlastnoručne nakreslený od základu. Pri tvorbe toho predchádzajúceho sa mi sprvoti (kvôli veľkosti) mierka 1:25 nepáčila, ale nakoniec, po výsledku, som jej prišiel na chuť a tak pokračujem. Predstavujem vám teda model elektrickej lokomotívy E499.0 (v súčasnosti rad 140) - konkrétne E499.062.
Dôvod, prečo som sa do tohto modelu pustil je veľmi jednoduchý. V roku 2019 sme spolu s partiou kamošov založili Železničný klub Tatran v Liptovskom Mikuláši a práve táto lokomotíva sa stala naším prvým vozidlom. Ďalší rok a pol sme venovali jej dôkladnej oprave do historického vzhľadu. Mám k dispozícii množstvo dokumentácie z ktorej vychádzam, oi. veľa fotiek z jej opráv a vlastne samotný rušeň si viem kedykoľvek pomerať. Takže voľba bola jasná. Tieto rušne boli vôbec prvým typom elektrických rušňov používaných na Slovensku. Viac info na tomto odkaze:
https://prototypy.cz/?rada=140
Späť k modelu. Všetko si teda rysujem a modelujem sám, bez PC programu (nechcelo sa mi študovať rôzne manuály a pod.
Aktuálne som dokončil rám rušňa. Meria 580 mm (bez nárazníkov). Pokračovať budem podvozkami.
Na záver snímky: