TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

DAF FAV 3600 4x4 TurboTwin II / Spidamodels / 1:25

Moderator: iconmaster

Paly | 38
Name: Paľo

DAF FAV 3600 4x4 TurboTwin II / Spidamodels / 1:25

Postby Paly » 16 Oct 2024 13:43

Ahojte,
Už skoro pred rokom som mal vyhliadnutý model, ktorý budem lepiť po dokončení Tatry. Usilovne som zháňal oba Dafy od Spidu a v merku som mal skôr DAF 95 X1, no nakoniec voľba padla na TurboTwin II z Dakaru 1987, vzhľadovo sa mi páči viac (a jeho predchodca z roku 1986 zo všetkých TurboTwinov úplne najviac, rád by som sa takého modelu dožil). Navyše, keď holandský pilot Jan DeRooy 30. januára tohto roka navždy opustil tento svet, ešte viac ma to utvrdilo vo voľbe modelu. Kto sa o Dakar zaujíma, netreba mu tento kamión ani jazdca predstavovať a kto nie, ľahko si dohľadá ďalšie informácie. Ja preto v tomto úvodnom príspevku použijem len pár vlastných slov :big smile: .

Jan DeRooy experimentoval s dvojmotorovými DAFmi už od roku 1984, no až v roku 1986 vznikol prvý čistokrvný TurboTwin, dovtedy to boli viac menej kamióny klasickej konštrukcie. Koncepcia dvoch motorov, kde každý poháňa osobitne jednu nápravu bol jeho nápad a pri TurboTwinoch ako základ vozidla vznikol hliníkový priehradový rám, alebo ako to nazvať, ktorý odľahčil vozidlo ale hlavne umožnil umiestniť oba motory pozdĺžne vedľa seba do stredu vozidla, odkiaľ pravý motor poháňal prednú nápravu a ľavý zadnú. Každý motor bol spojený s prevodovkou. Tie boli prvý krát elektronicky synchronizované práve v roku 1987 (ak si to správne pamätám). Dovtedy boli v kabíne dve prevodové páky a jazdec musel pri radení držať zošliapnutú spojku a preradiť potrebnú rýchlosť zhodne na oboch prevodovkách. Práve s týmto sa spája jedna veselá príhoda, keď pri vyprosťovaní zapadnutého špeciálu z kategórie osobných vozidiel DeRooy omylom zaradil na prednej náprave jednotku a na zadnej spiatočku. Po pustení 1000 koní výkonu do záberu sa tak kamión začal noriť do piesku ako vrtná súprava :bad smile: .

Na fotografii DeRooy počas testov vozidla. Chýba napríklad vonkajší ochranný rám a nárazník má ešte vystupujúce svetlá ako predošlý TurboTwin.

TurboTwin II bol poháňaný dvoma motormi DAF DKZ 1150, každý s obsahom 11,6 litra a výkonom 368 kW/500k. Každý z motorov mal dve turbá (následný TurboTwin 1988 mal na každom motore pre tieto dve turbá ešte tretie, väčšie "pomocné" turbo, teda dokopy 6 a výkon 1220 koní). Kua, to musel byť zvuk! :victory: . Točivý moment dosahoval celkových 3600Nm. Aj keď sa niekomu konštrukcia týchto špeciálov môže zdať komplikovaná, ani raz som pri čítaní kníh/internetov nenarazil na zmienku nejakých vážnejších technických problémov. Tieto motory a prevodovky vynikali dobrou spoľahlivosťou. Pneumatiky mali väčší rozmer a boli nasadené na špeciálne vyvinuté hliníkové disky R24. Vozidlo dosahovalo maximálnu rýchlosť 210 km/h. Dnes je vystavené v DAF Museum v Eindhovene, je v skvelom stave a občas ho aj prevetrajú spoločne s jeho nasledovníkom z roku 1988. Ako skončil prvý TurboTwin bohužiaľ neviem.

Rok 1987 bol prvým a jediným Dakarským víťažstvom Jana DeRooya, čo je škoda, určite by si tých úspechov zaslúžil viac. Pri tomto víťazstve naložil v poradí druhému Lopraisovi neskutočných 14 hodín. Bol to ale taký "dakarský Colin McRae", teda síce pokojná povaha, avšak s poriadnym zápalom pre pretekanie a neustále tlačenie na pílu....a na plynový pedál. Počas svojich účastí buď atakoval popredné miesta, alebo pretek nedokončil, nič medzi tým. Havária a prevrátenie kamióna, havária a zlomená náprava, havária a zlomená ruka, opäť havária a zlomená náprava....
Od modelu mám očakávania, že ma bude hlavne baviť :haha: . Papier perfektný s ideálnou gramážou, Spidova kvalita modelu, nie je o čom. Už to len nepokaziť. Z úprav to opäť budú otváracie dvere kabíny-tie majú u 3600-vky vonkajšie pánty, čo je úplne super a veľmi to uľahčí robotu. Podklady som nazbieral aké som len mohol, no nejaké výraznejšie zmeny modelu nebudú potrebné, skôr len popridávam nejaké drobnosti. Model má pekne spracované kotúčové brzy, no po nasadení kolies ich takmer vôbec nebude vidno, tak sa pohrávam s myšlienkou spraviť jedno koleso odoberateľné, no netuším ako to spraviť tak, aby to dávalo logiku - hlavne vzhľadom na matice kolies. Obavy mám z bočných laminátových panelov, ktoré sú snímateľné. Budem to musieť zlepiť s maximálnou presnosťou, aby sa neskrútili. Najradšej by som ich podlepil, no potom by viac bili do očí hrany členitej konštrukcie. Vyriešim to nejako za pochodu. Mám dva výtlačky, snáď ten druhý nebudem potrebovať :haha: . Nerád lepím motory a tu sú hneď dva, no pravdupovediac sa mi ich konštrukcia páči a nehrozí žiadne brúsenie oblých krytov ventilov. Drotárčiny tam bude neúrekom, je to poriadna spleť potrubí a hadíc medzi motormi, chladičmi, saním... Model pozostáva z 9 listov A3 s dielmi.

Zopár náhľadov na model - diely a návodné kresby:

No a na začiatok malá lastovička, základ hliníkového rámu. Lepilo sa to dobre a nebolo problémom zlepiť jednotlivé časti do roviny. Rám budem prefarbovať, nech má pekný nádych farby hliníka. Budem to musieť ale robiť postupne, pretože na ňom je kopec vyznačených miest na prilepenie ďalších dielov a rozhodne sa mi nechce každé z nich obchádzať štetcom.

Live hard, ride easy.

Paly | 38

Re: DAF FAV 3600 4x4 TurboTwin II / Spidamodels / 1:25

Postby Paly » 06 Jan 2025 14:35

Dostal som chuť zlepiť motory, tak som sa do toho pustil. Všetko pekne sedelo a lepilo sa to veľmi dobre napriek pár komplikovaným tvarom a prechodom, ale pri troche trpezlivosti to šlo. Zvýraznil som na nich prelisy a nápisy, matice a nity. Taktiež som dorobil rebrovanie na spodnej časti prevodoviek, ktoré som následne k motorom taktiež prilepil. Nasleduje doplnenie všakovakých trubičiek a hadičiek naviac. Ak sa na to budem cítiť, rovno doplním aj turbá.

Pár fotiek hotových motorov, tak ako sú plánované v modeli:
Live hard, ride easy.

tom | 31

Postby tom » 06 Jan 2025 17:38

Som zvedavý na stavbu v tvojom podaní, kvalitu očakávam ako pri Liazke a Tatre a ešte vyššiu. Držim palce :victory:

johnny7 | 42
Wykonawca
Name: Jano

Postby johnny7 » 09 Jan 2025 13:25

Dokonale zaretušované. Teším sa na ďalší postup
Hotovo: M4A3 Sherman GPM, Brabham BT26 Forum Team
Na Stole: Dragon Wagon GPM
Pod stolom: SdKfz 251, Mordin Solus (Mass Effect 2)
Zrusene: Skoda Roomster

sony | 41
2K+
Name: Martin Seemann

Postby sony » 09 Jan 2025 13:33

krásna čistá prácička :victory:
Papierový člen plastikového klubu

LuPa | 50
Name: Lubo

Postby LuPa » 14 Jan 2025 23:30

Krasne motory a aj tie rebra im dost pridali :wink:

Paly | 38

Postby Paly » 04 Feb 2025 17:22

Vďaka chlapi :)
Práca na motoroch pokračovala turbami. Už pri Tatre som mal nápad, ako ich vylepšiť, no vtedy ma tlačil čas a musel som ju stihnúť do výstavy v Poľsku, kde som mal rezervovaný hotel a tak som sa na to vykašlal. Na turbách z modelu mi vždy vadila ich hranatosť a mne vždy pripadali ako vzhľadovo najslabší článok na inak fajnovo spracovaných motoroch od Spidu. Ale - mal autor pri papierovej konštrukcii dielov na výber? Veru nemal a aj v mojom prípade teda základom turba musel byť iný materiál, samozrejme čo iné ako drôt.

Pôvodné diely na turbá vyzerajú takto:

Ja som použil drôty dvoch rôznych priemerov, keďže každé z celkovo štyroch túrb sa skladá z jedného väčšieho a jedného menšieho "slimáka". Slimáky som následne doplnil dielmi z papiera, aby napasovanie výfukov, sania atď bolo neskôr čo najjednoduchšie. Potom som pár miest upravil pomocou tmelu a celky prefarbil. Výsledok ma potešil a určite to už budem robiť len takto:

Turbá som nalepil na motory a potom som sa pustil do kadejakých potrubí. Na hotovom modeli by to malo byť celkom dobre vidieť, tak uvidíme, či to stálo za to :) . Riadil som sa podkladmi a cennými fotografiami priamo z múzea v Eindhovene - rôzne hadice, vedenie od filtrov, mazanie každého turba a prepad oleja z turba... Motory sú v stave, v akom budú umiestnené do rámu a až následne sa budú prepájať so všetkým ostatným, takže ich na dlhšiu dobu odložím do skrine.

Fotky hotových motorov:
Live hard, ride easy.

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 04 Feb 2025 18:28

Krásna práca, takéto detaily robia model tým čim ho chceme mať :victory: :wink:
Zrejme sa tu autor trochu sekol, lebo tie motory sú šesťvalce a zberové výfukové potrubie by malo byť na každé turbo trojrúrové ale zbiera len z dvoch valcov, ale nemyslím si, že by to nejako zvlášť znižovalo tvoj výkon... :wink:

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 04 Feb 2025 18:49

Petopato - Paly to bude mať správne, je to síce nezvyčajné riešenie, ale naozaj vyzerá, že aj sériové motory mali štyri zvody, hoci je to 6-valcový motor (to potvdzuje počet trubiek zo vstrekovacieho čerpadla). Rovnako je riešené aj nasávanie (plnenie) vzduchu:

A Paly - motory vyzerajú super, najviac sa mi páčia turbá! To niekedy vyskúšam tvoj recept na ne :) A aj trubky a hadice sú veľmi efektné! Práve ma to čaká aj na mojom DAFe, takže dík za inšpiráciu!

Paly | 38

Postby Paly » 04 Feb 2025 19:02

Tie potrubia som si samozrejme všimol hneď keď som začal so stavbou motorov a tiež ma napadlo, že to môže byť chyba v modeli, avšak po prejdení podkladov a googlení sériových motorov som zistil, že autor to má správne. Zaujímalo by ma, ako je to vlastne technicky riešené, že sú tam 4 zvody a nie 6 :)
Live hard, ride easy.

Return to “Športové vozidlá // Racing Cars”