Už skoro pred rokom som mal vyhliadnutý model, ktorý budem lepiť po dokončení Tatry. Usilovne som zháňal oba Dafy od Spidu a v merku som mal skôr DAF 95 X1, no nakoniec voľba padla na TurboTwin II z Dakaru 1987, vzhľadovo sa mi páči viac (a jeho predchodca z roku 1986 zo všetkých TurboTwinov úplne najviac, rád by som sa takého modelu dožil). Navyše, keď holandský pilot Jan DeRooy 30. januára tohto roka navždy opustil tento svet, ešte viac ma to utvrdilo vo voľbe modelu. Kto sa o Dakar zaujíma, netreba mu tento kamión ani jazdca predstavovať a kto nie, ľahko si dohľadá ďalšie informácie. Ja preto v tomto úvodnom príspevku použijem len pár vlastných slov
Jan DeRooy experimentoval s dvojmotorovými DAFmi už od roku 1984, no až v roku 1986 vznikol prvý čistokrvný TurboTwin, dovtedy to boli viac menej kamióny klasickej konštrukcie. Koncepcia dvoch motorov, kde každý poháňa osobitne jednu nápravu bol jeho nápad a pri TurboTwinoch ako základ vozidla vznikol hliníkový priehradový rám, alebo ako to nazvať, ktorý odľahčil vozidlo ale hlavne umožnil umiestniť oba motory pozdĺžne vedľa seba do stredu vozidla, odkiaľ pravý motor poháňal prednú nápravu a ľavý zadnú. Každý motor bol spojený s prevodovkou. Tie boli prvý krát elektronicky synchronizované práve v roku 1987 (ak si to správne pamätám). Dovtedy boli v kabíne dve prevodové páky a jazdec musel pri radení držať zošliapnutú spojku a preradiť potrebnú rýchlosť zhodne na oboch prevodovkách. Práve s týmto sa spája jedna veselá príhoda, keď pri vyprosťovaní zapadnutého špeciálu z kategórie osobných vozidiel DeRooy omylom zaradil na prednej náprave jednotku a na zadnej spiatočku. Po pustení 1000 koní výkonu do záberu sa tak kamión začal noriť do piesku ako vrtná súprava
Na fotografii DeRooy počas testov vozidla. Chýba napríklad vonkajší ochranný rám a nárazník má ešte vystupujúce svetlá ako predošlý TurboTwin.
TurboTwin II bol poháňaný dvoma motormi DAF DKZ 1150, každý s obsahom 11,6 litra a výkonom 368 kW/500k. Každý z motorov mal dve turbá (následný TurboTwin 1988 mal na každom motore pre tieto dve turbá ešte tretie, väčšie "pomocné" turbo, teda dokopy 6 a výkon 1220 koní). Kua, to musel byť zvuk!
Rok 1987 bol prvým a jediným Dakarským víťažstvom Jana DeRooya, čo je škoda, určite by si tých úspechov zaslúžil viac. Pri tomto víťazstve naložil v poradí druhému Lopraisovi neskutočných 14 hodín. Bol to ale taký "dakarský Colin McRae", teda síce pokojná povaha, avšak s poriadnym zápalom pre pretekanie a neustále tlačenie na pílu....a na plynový pedál. Počas svojich účastí buď atakoval popredné miesta, alebo pretek nedokončil, nič medzi tým. Havária a prevrátenie kamióna, havária a zlomená náprava, havária a zlomená ruka, opäť havária a zlomená náprava....
No a na začiatok malá lastovička, základ hliníkového rámu. Lepilo sa to dobre a nebolo problémom zlepiť jednotlivé časti do roviny. Rám budem prefarbovať, nech má pekný nádych farby hliníka. Budem to musieť ale robiť postupne, pretože na ňom je kopec vyznačených miest na prilepenie ďalších dielov a rozhodne sa mi nechce každé z nich obchádzať štetcom.