Ja už nejakú dobu používam spôsob číslovania asi najviac podobný poľským modelom.
- Číslami označujem jednotlivé diely modelu (často sú to špecifické diely aj samotnej predlohy) čo je prvá úroveň.
- Nižšia úroveň sú časti toho dielca, ktoré potom označujem malými písmenami a-z.
- Pokiaľ by abeceda nebola dostatočne dlhá, alebo sú to veľmi podobné dieliky, zvyknem si pomôcť ešte dodatočným čislom (napr. 123a1, 123a2,..) - ale používam to iba zriedka, v nevyhnutných prípadoch.
- Zároveň poradie čísiel a písmen udáva logické poriadie lepenia (aspoň ako si to predstavujem ja).
Okrem toho používam doplňujúce značky:
- Podliepanie označujem poľským spôsobom - * znamená podlepiť 1x papierom 160 g/m2, ** znamená podlepiť 0,5 mm kartónom, *** podlepiť 1 mm kartónom, **** podlepiť 2 mm kartónom.
- Ak sa jedná o zrkadlové diely na pravú a ľavú stranu, po označení dielu pridávam veľké píslemo L alebo R (Left / Right - tu dávam prednosť angličtine).
- Pre diely, ktoré sa majú navíjať na tyčku alebo valec označujem symbolom @ a priemerom tŕňa. Ešte zvyknem dopĺňať šípku, pre smer natáčania. Ale valcové obšívky orientujem vždy na ležato, kolmo na smer vlákien papiera, aby sa ľahšie tvarovali.
- Ak je tam iba symbol @, tak je to valcová obšívka, ktorá sa po zakrúžení spája na tupo.
- Pre šablóny pridávam značku S pred číslo dielu (S ako Šablóna bez mäkčeňa, či Stencil po anglicky) - šablóna môže slúžiť na výrobu nepapierového dielu (drôt, fólia, tyčka, ..) či ako doplňujúci pohľad v mierke (používam ako dodatočnú pomôcku pre zložitešie ohyby do profilu a pod.).
- Ak sa jedná o šablónu pre diely z drôtu alebo tyčí, označenie doplním o konkrétny rozmer polotovaru na jej výrobu (Ø x dĺžka).
- Ešte som zaviedol zkačku L pred číslo dielu pre nálepky (L ako Lepky či Labels) - môžu to byť vodolepky alebo farebne tlačené štítky, ŠPZ, a podobné.
Na ukážku hore popísaného nejaké diely z návesu Benalu a pohľad na návodovky:
Pri návrhu DAFu som riešil rôzne diely auta naraz a nemal som dopredu jasnú predstavu koľko dielov budú mať určité celky. A vždy ešte niečo pripbudlo a stále ostávajú nejaké detaily, ktoré doplním až po zostavení hotových celkov. Potom mám problém, ak nasledujúce diely sú už očíslované, lebo ak by som chcel vopchať diel do poradia, musel by som všetky nasledovné prečíslovať... Zároveň mi vŕtalo hlavou aj možné "recyklovanie" niektorých častí aj do iných projektov, kde číslovanie by som musel prekopať, aby nevznikli duplikácie.
Tak ma napadlo takéto riešenie: čo ak prestanem číslovať celý model v poradí, alebo presnejšie povedané čo sa stane, ak sa vynechajú niektoré čísla? Rozhodol som sa pre sytém, keď každý hlavný celok auta sa začne číslovať od nejakého okrúhleho čísla. Takto ostanú voľné čísla pre prípad potreby, ktoré ale nemusia byť úplne využité. V prípade úpravy modelu pre iný variant, zas tieto voľné čísla ponúknu možnosť doplnenia ďalších dielov. Pritom stále platí, že čísla označujú postupnosť stavby, na tom sa nič nemení.
Zvolil som teda nasledovný systém pre číslovanie dielov:
0-99 Podvozok
...90-99 kolesá
100-199 Pohonný agregát
...100-149 motor
...150-159 prevodovka
...160 kardan
200-299 Kabína
...200-249 exteriér
...250-299 interiér
300 Nadstavba
...300-349 skriňa
...350-399 chladiaci agregát
...400 zdvíhacie čelo
Pre mňa to prináša veľkú výhodu, že diely môžem očíslovať hneď pri kreslení a je malá šanca, že niečo bude potrebné dodatočne prečíslovať. Zároveň ak napr. ten chladiaci agregát chcem použiť pri inom projekte, tak budú rezervované čísla 400-450 pre zostavu a nemusím na tom nič upravovať..
Moja prvá otázka na obecenstvo, či je takéto číslovanie prijateľné?
Ako možnú nevýhodu spomeniem, že napr. zlepíte diel číslo 361 a už nenájdete žiadny diel s číslom 362, ale rovno pokračujete pri 400-ke. Návody samozrejme budú k dispozícii a odkazovať na príslušné diely.