TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Číslovanie dielov

Moderator: iconmaster

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Číslovanie dielov

Postby iconmaster » 23 Feb 2025 14:33

Keďže pri kreslení modelov z času na čas riešim dilemu okolo číslovania a označovania dielov, rozhodol som sa založiť túto tému. Hoci je to sekcia o tvorbe modelov, samozrejme každý názor a postreh je vítaný od všetkých - ale hlavne od skúsených lepčov! So Serpensom sme to diskutovali ešte minulý rok, ale som zvedavý na názory širšieho publika.

Ja už nejakú dobu používam spôsob číslovania asi najviac podobný poľským modelom.
- Číslami označujem jednotlivé diely modelu (často sú to špecifické diely aj samotnej predlohy) čo je prvá úroveň.
- Nižšia úroveň sú časti toho dielca, ktoré potom označujem malými písmenami a-z.
- Pokiaľ by abeceda nebola dostatočne dlhá, alebo sú to veľmi podobné dieliky, zvyknem si pomôcť ešte dodatočným čislom (napr. 123a1, 123a2,..) - ale používam to iba zriedka, v nevyhnutných prípadoch.
- Zároveň poradie čísiel a písmen udáva logické poriadie lepenia (aspoň ako si to predstavujem ja).

Okrem toho používam doplňujúce značky:
- Podliepanie označujem poľským spôsobom - * znamená podlepiť 1x papierom 160 g/m2, ** znamená podlepiť 0,5 mm kartónom, *** podlepiť 1 mm kartónom, **** podlepiť 2 mm kartónom.
- Ak sa jedná o zrkadlové diely na pravú a ľavú stranu, po označení dielu pridávam veľké píslemo L alebo R (Left / Right - tu dávam prednosť angličtine).
- Pre diely, ktoré sa majú navíjať na tyčku alebo valec označujem symbolom @ a priemerom tŕňa. Ešte zvyknem dopĺňať šípku, pre smer natáčania. Ale valcové obšívky orientujem vždy na ležato, kolmo na smer vlákien papiera, aby sa ľahšie tvarovali.
- Ak je tam iba symbol @, tak je to valcová obšívka, ktorá sa po zakrúžení spája na tupo.
- Pre šablóny pridávam značku S pred číslo dielu (S ako Šablóna bez mäkčeňa, či Stencil po anglicky) - šablóna môže slúžiť na výrobu nepapierového dielu (drôt, fólia, tyčka, ..) či ako doplňujúci pohľad v mierke (používam ako dodatočnú pomôcku pre zložitešie ohyby do profilu a pod.).
- Ak sa jedná o šablónu pre diely z drôtu alebo tyčí, označenie doplním o konkrétny rozmer polotovaru na jej výrobu (Ø x dĺžka).
- Ešte som zaviedol zkačku L pred číslo dielu pre nálepky (L ako Lepky či Labels) - môžu to byť vodolepky alebo farebne tlačené štítky, ŠPZ, a podobné.

Na ukážku hore popísaného nejaké diely z návesu Benalu a pohľad na návodovky:

Pri návrhu DAFu som riešil rôzne diely auta naraz a nemal som dopredu jasnú predstavu koľko dielov budú mať určité celky. A vždy ešte niečo pripbudlo a stále ostávajú nejaké detaily, ktoré doplním až po zostavení hotových celkov. Potom mám problém, ak nasledujúce diely sú už očíslované, lebo ak by som chcel vopchať diel do poradia, musel by som všetky nasledovné prečíslovať... Zároveň mi vŕtalo hlavou aj možné "recyklovanie" niektorých častí aj do iných projektov, kde číslovanie by som musel prekopať, aby nevznikli duplikácie.
Tak ma napadlo takéto riešenie: čo ak prestanem číslovať celý model v poradí, alebo presnejšie povedané čo sa stane, ak sa vynechajú niektoré čísla? Rozhodol som sa pre sytém, keď každý hlavný celok auta sa začne číslovať od nejakého okrúhleho čísla. Takto ostanú voľné čísla pre prípad potreby, ktoré ale nemusia byť úplne využité. V prípade úpravy modelu pre iný variant, zas tieto voľné čísla ponúknu možnosť doplnenia ďalších dielov. Pritom stále platí, že čísla označujú postupnosť stavby, na tom sa nič nemení.
Zvolil som teda nasledovný systém pre číslovanie dielov:
0-99 Podvozok
...90-99 kolesá
100-199 Pohonný agregát
...100-149 motor
...150-159 prevodovka
...160 kardan
200-299 Kabína
...200-249 exteriér
...250-299 interiér
300 Nadstavba
...300-349 skriňa
...350-399 chladiaci agregát
...400 zdvíhacie čelo

Pre mňa to prináša veľkú výhodu, že diely môžem očíslovať hneď pri kreslení a je malá šanca, že niečo bude potrebné dodatočne prečíslovať. Zároveň ak napr. ten chladiaci agregát chcem použiť pri inom projekte, tak budú rezervované čísla 400-450 pre zostavu a nemusím na tom nič upravovať..

Moja prvá otázka na obecenstvo, či je takéto číslovanie prijateľné?
Ako možnú nevýhodu spomeniem, že napr. zlepíte diel číslo 361 a už nenájdete žiadny diel s číslom 362, ale rovno pokračujete pri 400-ke. Návody samozrejme budú k dispozícii a odkazovať na príslušné diely.

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Re: Číslovanie dielov

Postby petopato » 23 Feb 2025 16:45

Ak som to dobre pochopil tak za mňa je to v pohode. Všimol som si inak aj pri niektorých vydaných modeloch, že chýbajú nejaké čísla, alebo písmená. Možno aj tam bol zámer autora nechať si rezervu na dodatočné vkladanie dielov.

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 23 Feb 2025 19:25

Výborná téma, pridám pohľad z druhej strany.

To čo popisuješ hore, to je taká Poľská škola na ktorú sme viacmenej zvyknutý.
1a,b,c,d, ... 2 a,b,c,d.. ...
Logiku to má.

To čo popisuješ nižšie, z pohľadu konštruktéra chápem, už na začiatku si určíš hlavné čísla ( stovky napríklad) a tie potom rozbíjaš na detaily. Máš dosť priestoru na "dopĺňanie " detailov a asi sa ti nestane že ak niečo dorábaš, tak zistíš že nemáš čísla a potom by ti vzniklo niečo čo bežne u poliakov, že sa ti stretávajú diely z úplne nelogickým číslovaním ( typický je v tomto Angraf - trebárs teraz čo lepím tú lokotívu, lepím rám kde sú čísla od 1-50, a tu zrazu sa tam pomedzi lepia ešte diely 169-180, lebo autor si asi na záver spomenul, že ešte nejaké diely do rámu pridá, ale čísla 51 a viac už medzitým použil na iné celky.)

Toto sa pri tvojom systéme nestane. ALE. Vznikne ale niečo čo naozaj nemám rád a to sú medzery v číslovaní.
Ja si zvyknem väčšinou ( ak je veľký model) diely rozhádzať do euroobalov po 50tkach ( 1-50, 51-100,. ...) a s tým potom pracujem. Ak tam niečo v číslovaní chýba tak to samozrejme hľadám v návodovkách. A vždy je dobré na začiatku vedieť, či mám všetky diely a či autor nezabudol na nejaké diely ( prípadne tlačiareň nezabudla vložiť celú stránku ( true story = Angraf vagon platforma - chýbajú mi dve strany a jednu mám 2x))

Ako úplne najlepšie číslovanie sa mi páči číslovanie celkov ( videl som to tak asi zatiaľ iba v jednej Bete) , a má to výhodu v tom, že hneď vieš ktorý diel kam patrí ( možno sa tu autor rozpíše detailnejšie) ale teda príklad:
podvozok 1
diel 1.1
diel 1.2
...
diel.. 1.99

zadná náprava 2
bubon 2.1L (P)
2.2
...
2.99
predná náprava 3
3.1
3.2
....
3.99

motor 4
4.1
4.2
....
4.99

prevodovka 5
5.1
5.2
....
5.99

A úplne ideálny stav je, keď čísla celkov korešpondujú s číslami návodoviek )
Samozrejme delenie môže byť aj jemnejšie na ďalšie podcelky.

Označovanie šablon a strán - tu som určite za anglické pomenovanie - jednak nevieš kde tvoj model skončí a druhak používanie diakritiky v popisoch a všeobecne v modeloch zaváňa prúserom.
Čiže L Left, R right, S stencil ....
Označovanie podlepu by chcelo zjednotiť tiež, ale čo model ( autor) to vlastný systém, takže tu mi je to jedno, dôležité je aby to naozaj pasovalo podla legendy v modeli( aj tu sa stávajú posuny kadejakém hlavne ak sa autor rozhodne že chce diel podlepiť na 1mm, ale nie na 1mm kartón ale tak, aby výsledný podlep mal aj s dielom 1mm ...)
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 23 Feb 2025 19:43

Vďaka za reakcie Petopato aj Fito!

Aby som trochu upresnil moju situáciu - pýtam sa skôr ako samo-domo kreslič, nič nechystám do komerčnej podoby a tlačiarne, skôr free/VIP pdf model. Tam za tlačové chyby už zodpovedá "tlačiar" :P

Spomenuté číslovanie spôsobom 1.23 je mi tiež známy a dáva to logiku, o tom žiadne pochybnosti. S istým zjednodušením môj návrh nie je tak ďaleko od toho, akurát stačí doplniť bodku po prvej číslici :)
Ale zároveň aj pri tomto spôsobe číslovania bude rovnako obtiažne zistiť, či niečo chýba alebo nie. Na toto ponúkam jednoduchú pomôcku - buď pozrieť návodové kresby a zistiť, kde sú tie "medzery" (trebárs: posledný diel podvozku má číslo 64 a potom už nasledujú kolesá od 90, čiže čísla 65-89 tam netreba hľadať). Prípadne nevidím problém doplniť do návodu zhrnutie čísiel dielov.

Ja návodové kresby nečíslujem nijako zvlášť, ale číslom daného dielu, resp. zostavy číslujem rozsahom, ktoré diely obsahuje tá zostava (napr. že 1-20 je zostava z dielov od 1 po 20) - ako vidieť aj na príklade hore.
Dokonca aj jednotlivé nálepky (Labels) som naschvál označoval číslom konkrétneho dielu, na ktorý sa to má nalepiť:

OrasM | --
Name: Mirec

Postby OrasM » 24 Feb 2025 10:39

Napíšem aj svoj skromný pohľad. Mne sa to páči tak ako napísal fito t.j. 1.12, 1.13,... no namiesto celku označeného číslom je možnosť použiť aj písmeno K1, K2, K3 - kabína dielč.1, 2, 3 N1, N2 - náves diel č.1,2... Písmeno mi príde lepšie ako celok, číslo je také nič nehovoriace. Teda je to len mierne zmenený spôsob ako napísal fito. Pre prípady zistiť koľko dielov je na niektorí celok je možné vždy na záver uviesť pre každý celok K1-64, N1-87, P1-124 podobne. Hlavné ale vždy je aby boli všetky diely označené, sedeli čísla s návodovkami a vo výsledku aby autor s tým nemal zbytočne veľa práce. Ešte doplním zbytočne vymýšľať niečo lepšie ak už teraz sú číslovania vymyslené, fungujú a ako modelári sme na to zvyknutý :wink:
Všetko je raz po prvý raz.

Helikoptéry nelietajú. Sú také škaredé, že ich zem sama odpudzuje.

Ing. Spendlik | 44
Name: Tomáš

Postby Ing. Spendlik » 24 Feb 2025 10:49

Ja už som stráááášne dlho nič nedal dokopy, ale za mojich mladých čias som používal hlavne čísla bez písmen. Nakoniec som ale aj tak prešiel na kombináciu písmen a čisel. Párkrát sa mi stala spomínaná situácia, že som potreboval dohodiť nejaký diel. To najjednoduchšie riešenie je, že to človek nerieši a jednoducho hodí číslo dielu také, aké by práve malo ísť v rade aj keď to logicky vo vystrihovačke nebude dávať zmysel. Toto som ale asi nikdy neurobil, vždy ma to štvalo, že to číslovanie nie je dokonalé (asi OCD), takže som to ručne prečíslovával. Ale keď sa vám to stane pri modely, ktorý má stovky dielov a potrebujete dohodiť niečo na začiatok, tak sa nas...e ("naštvete") a začnete rozmýšlať ako to urobiť jednoduchšie. Pre mňa to jednoduchšie riešenie bolo vytvorenie si skriptu v Rhinoceros 3D (kde som okrem vytvorenia samotného modelu, robil aj číslovanie), ktorý mi od mnou zvoleného čísla, zvýšil všetky nasledujúce čísla o jedno. Vrátane tých, ktoré mali za sebou písmeno alebo iný znak, napríklad hviezdičky určujúce diely, ktoré majú byť podlepené. Predpokladám ale, že toto nie je možnosť len Rhina, ale aj väčšiny programov, ktoré sa používajú na tvorbu modelov.

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 24 Feb 2025 11:05

....ešte doplním zbytočne vymýšľať niečo lepšie ak už teraz sú číslovania vymyslené, fungujú a ako modelári sme na to zvyknutý....
Toto si nemyslím. Teda zvyknutý možno sme, ale ak sa to dá vylepšiť, tak prečo nad tým nepodumať.
To že sa to číslovanie používa 30 rokov, to predsa neznamená, že je to dobré...
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

Trak-Tor | 54
2K+
Name: Juraj

Postby Trak-Tor » 24 Feb 2025 12:29

Ja teda na označenie dielov pozerám málokedy...
Ale si myslím, že dobré označenie je dobré.
Na precvičenie mozgových závitov, napríklad.
Čo s pribúdajúcim vekom nie je na škodu.
Ba priam je to až odporúčané.
Určite vám prospeje, ak popri zlepení modelu vylúštite aj zo dve krížovky a šesť sudoku rôznej obtiažnosti.
Preto sa pýtam, prečo neskúsiť napríklad rímske čísla?
Sú tam zahrnuté zároveň aj písmená. A vyzeralo by to pekne, tak klasicky.
:P
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

OrasM | --
Name: Mirec

Postby OrasM » 24 Feb 2025 13:05

Ešte doplním že namiesto začiatočného čísla alebo písmena je tu možnosť očíslovanie dielikov riešiť vo farbách. Horšie to ale bude pre farboslepých a výber kontrastných farieb nie je veľký, no napríklad modré čísla sú jedna časť, zelené druhá, červené tretia a je to opticky hneď jasné.
Všetko je raz po prvý raz.

Helikoptéry nelietajú. Sú také škaredé, že ich zem sama odpudzuje.

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 24 Feb 2025 20:41

Wow, ani som nečakal že dostanem toľko reakcií. Už je to tu živšie, ako bývalo v témach mesiaca! Každopádne vďaka za ďašli várku odpovedí!

Na začiatok len jeden postreh: ako nič na svete, ani táto téma nie je len čierna a biela. V prípade jednoduchších modelov a´la ABC také obyčajné číslovanie úplne stačí a nie je ani potrebné nič navyše. Zložitejšie modely s množstvom dielov, kde sa používajú okrem rôznych hrúbok aj nepapierové doplnky a pod., už dávajú dôvod na nejaké sofistikovanejšie číslovanie..
no namiesto celku označeného číslom je možnosť použiť aj písmeno K1, K2, K3 - kabína dielč.1, 2, 3 N1, N2 - náves diel č.1,2... Písmeno mi príde lepšie ako celok, číslo je také nič nehovoriace. Teda je to len mierne zmenený spôsob ako napísal fito. Pre prípady zistiť koľko dielov je na niektorí celok je možné vždy na záver uviesť pre každý celok K1-64, N1-87, P1-124 podobne.
S písmenami mám ten problém, že ich už používam na "špeciálne" diely - teda ako šablóny či doplnkové nálepky a pod., ako som hore popísal. Preto nevidím ako moc šťastné riešenie miešať do toho písmená označujúce celok.. S tým súpisom dielov v návode presne tak som si predstavoval aj ja, ako navrhuješ.
Pre mňa to jednoduchšie riešenie bolo vytvorenie si skriptu v Rhinoceros 3D (kde som okrem vytvorenia samotného modelu, robil aj číslovanie), ktorý mi od mnou zvoleného čísla, zvýšil všetky nasledujúce čísla o jedno. Vrátane tých, ktoré mali za sebou písmeno alebo iný znak, napríklad hviezdičky určujúce diely, ktoré majú byť podlepené. Predpokladám ale, že toto nie je možnosť len Rhina, ale aj väčšiny programov, ktoré sa používajú na tvorbu modelov.
Toto je určite že najprofesionálnejšie riešenie. A zrejme pôjde napísať makro aj v CAD programoch či nejak previazať tie anotácie. Chce to ale IT-čkársku povahu a vedomosti. Mne osobne by v tomto bode už končila zábava, ktorú prináša tvorba modelu a prechádzala chuť jej pokračovania :haha:
To že sa to číslovanie používa 30 rokov, to predsa neznamená, že je to dobré...
Reči ako Elon :haha: Ale z časti súhlasím, z druhej časti nie: ak niečo funguje a nie sú s tým zásadné problémy a ľudia si to zvykli, načo zmeniť? To len softvérové firmy myslia, že prekopať ikonky a menučka tak, že nikto sa v tom nevysomári, je inovácia. Rozumné podľa mňa je, vylepšiť alebo rozšítiť najviac používaný/obľúbnený systém, čo má dobrú logiku.
Preto sa pýtam, prečo neskúsiť napríklad rímske čísla?
Sú tam zahrnuté zároveň aj písmená. A vyzeralo by to pekne, tak klasicky.
:P
Uff. To ma nenapadlo. Bojím sa, že potom by niekto prišiel aj s čínskymi znakmi :haha:
Ešte doplním že namiesto začiatočného čísla alebo písmena je tu možnosť očíslovanie dielikov riešiť vo farbách. Horšie to ale bude pre farboslepých a výber kontrastných farieb nie je veľký, no napríklad modré čísla sú jedna časť, zelené druhá, červené tretia a je to opticky hneď jasné.
Pre farebne tlačené modely to dáva zmysel. U mňa určite nie. Svoje modely kreslím "biele", teda určené na prefarbenie (alebo tlač na farebný kartón) a chcem zachovať jednofarebnosť tlače dielov, aby na to stačila aj obyčajná ČB laserová tlačiareň.

A na koniec len všeobecný názor, že určite nemá význam to celé byrokratizovať a tlačiť na silu nejaký systém číslovania - samozrejme to nebolo ani úmyslom tejto témy. Skôr spraviť prieskum mienky a možno aj dobrých praktík a postrehov z praxe. Čiže tu odznelé úvahy neberte ako zajtrajší štandard alebo povinnosť. :)

Return to “3D modelovanie // 3D Modeling”