TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Synagóga Hlohovec / M.Brezovský - bodie4 / 1:150

Steve | --
Name: Štefan

Postby Steve » 26 Feb 2025 21:55

Zdravým všetkých pri mojom novom projekte.

Moja vzácna polovička mi raz zo školského výletu po Hlohovci priniesla úžasný suvenír.
Od prekvapenia som skoro "okoktavel".

Hneď po drevených kostolíkoch toto dostalo absolútnu prioritu.
Tááák ideme k veci.
Edit: Synagóga Hlohovec

Lokalita: Slovensko, kr.Trnava , okr.Hlohovec, reg.Dolné Považie.
Hlohovec sa nachádza na ľavom brehu rieky Váh, na pomädzí Podunajskej nížiny a Považského Inovca.
Rovnako ako v iných slovenských mestách, tak aj obyvateľstvo Hlohovca sa v rôznych dobách skladalo z rôznych národností.
Medzi ne patrila aj židovská komunita, a jej zvyklosti.
Ich neoddeliteľnou súčasťou sú modlitebne/synagógy.
Prvé zmienky o židovskej synagóge v Hlohovci sa datujú okolo r.1750.
Táto "nová" bola postavená v r.1891 podľa projektu viedenského architekta, moravského pôvodu - Jakob Gartner.
Synagóga bola postavená v charakteristickom "maursko-orientálnom" štýle, a svojou dispozíciou vychádzala zo "staršej" modlitebne na tom istom mieste.
Na hlavnom priečelí sa nachádzali dva stredové piliere ukončené orientálnymi kupolami s Dávidovými hviezdamy na špičke.
Nad okennou mozaikovou rozetou sa nachádzal nápis v hebrejčine "Očisť naše srdcia, aby ti slúžili v pravde".
Na zadnej strane sa nachádzali tri vchody, centrálny a dva bočné vedúce na galériu pre ženy.
Nad centrálnym oknom bola umiestnená Dávidová hviezda, a nad ňou sa nachádzali dosky s "Desatoro"

Synagóga ktorú reprezentuje aj naša vystrihovánka, dnes už neexistuje.
Je paradox, že objekt prežil také apokalypsy ako WWI a WWII, ale "dobu modernú" (komunistickú) už nezvládol.
Projekt výstavby nového príjazdového mosta do Hlohovca (1960) spečatil osud tohto architektonického klenotu.
(zdroj: opis vo vystrihovánke - Miloslav Brezovský, Jozef Urminský)
Pod našu vystrihovánku sa podpísal ako manažér projektu p. Miloslav Brezovský, nám veľmi dobre známi ako bodie4.
Model je spracovaný v mierke 1:150 je na 5xA4.

Na stavbu sa veľmi teším.

Pozdravujem
Steve
Modelujeme pre radosť.

S pozdravom
Steve

Steve | --

Postby Steve » 27 Feb 2025 11:49

Zdravím Vás.

Púšťame sa do prípravy:
... vytvorenie rezervnej kópie,
... konzervačný nástrek listov,
... kým to schne, preštudovanie návodov,
... na druhý deň naryhovanie lomových čiar.

Písaný návod je veľmi stručný, ale s užitočnými pripomienkami, diely sa lepia postupne od 1, 2, 3, ....
Kreslený návod je veľmi pekný, a je veľkým pomocníkom.
Report
Tak začneme pekne podľa návodu - Hlavné priečelie.

Ak by mal niekto pocit, že je tu priveľa fotiek, tak verte, toto bola takááá minipidi hodinárska robota, že po prilepení každého dieliku som si musel dávať motivačnú pauzu.
( a pritom urobil "cvak").

celá táto srandička meria 22x33 mm.
Toto bola zatiaľ asi tá najzložitejšia časť. :haha: (veď som len na začiatku) :P

Pozdravujem
Steve
Modelujeme pre radosť.

S pozdravom
Steve

Steve | --

Postby Steve » 27 Feb 2025 20:58

Zdravím Vás.
Report
Tak dnes skúsim dokončiť tú prednú časť.

Ten vrch, to bola riadna magorina.
Spodok išiel ako po másle. Chvíľku som špekuloval ako a či vôbec robiť tie ostenia zapustených okien. Ale dilema našťastie netrvala dlho - rozhodnutie bolo jednoduché a rýchle.
Však väčšie diely aj tak podlepujem, tak prečo to nepodlepiť poriadne. Lepenka hrúbky 1,2mm to istila.

Pokračovať idem dominantnou časťou hlavného priečelia - stredové piliere.
Sú identické, ale pri montáži treba dávať majzla ktorý je pravý a ktorý ľavý.

... a montáž ...

Túto časť ukončím soklom s hebrejským nápisom.
Neviem kde sa stala chyba, ale aby mi horné ukončenie zapasovalo do výšky označenej na tých osembokých vežičkách, musel som základ sokla navýšiť asi o 1mm.

Riešenie veľmi jednoduché a rýchle, ak by som nič nenapísal, určite by si nikto nič nevšimol. :victory:
Pozdravujem
Steve
Modelujeme pre radosť.

S pozdravom
Steve

Steve | --

Postby Steve » 28 Feb 2025 15:48

Zdravím Vás.
Report
Včera to nevyšlo, tak dnes dokončíme tú prednú stranu.
Piliere s hlavným priečelím sú spojené, a ja sa púšťam do okrajov čelnej strany synagógy.

Tu je dobre vidieť to podliepanie. Vyrezaním okenných otvorov som vlastne vyrobil aj ostenia okien a dverí.
Tie malé spodné dvojokná som vyrezával so zošikmeným ostením.

Priznám sa, že retušovanie a domalovávanie ostenia mi zabralo rovnako veľa času a úsilia ako samotná montáž.

Moja drahá polovička sa nado mnou zľutovala, a požičala mi svoj umelecký vercajch.
Tie pásiky farebného papieru používam na výrobu soklov a iných drobností ktoré som chcel zvýrazniť. Zo začiatku som používal obyčajný výkres, a s týmito farbami ich zamaľoval. Aj napriek tomu, že sú to dobré farby a majú perfektnú kryciu schopnosť, ostalo to fľakaté. Tak som vytiahol farebné výkresy, a na moje prekvapenie - žltá aj okrová úplne perfektne sedela s farbami na modeli.

Pár drobností som tam ešte poopravoval a niečo dorobil.
Týmto je predná strana synagógy hotová
Vyrobil som aj tie guľaté cibuľky na vrcholy stredových pilierov, ale zatiaľ ich odkladám do saveboxu.
Pozdravujem
Steve
Modelujeme pre radosť.

S pozdravom
Steve

Steve | --

Postby Steve » 02 Mar 2025 21:38

Cawte.

Dnes to bude iba také krátke.
Report
Predná strana je hotová a ja sa môžem pomaličky presunúť na výrobu bočných stien.

Tu ani nebolo čo viac fotiť.
Celá táto stena je tiež podlepená hrubou lepenkou, vyrezané okenné otvory a zozadu prilepené okná.
Tie žlté "onéé" rovnako podlepené a vyrezané, a zaretušované.
A celé sa mi to poprehýbalo.
Na tomto diely už je vidieť ten rozdiel napr. na sokloch - diely farbené oproti týmto z farebného papiera.
Je to pozitívny progres, tak som to prerobil aj na čelnej strane.
Pozdravujem
Steve
Modelujeme pre radosť.

S pozdravom
Steve

Steve | --

Postby Steve » 13 Mar 2025 10:10

Zdravím Vás.
Report
Dnes sa idem pohrať s výrobou rohových častí.
Tieto diely sú súčasne dokončením bokov synagógy, aj rohové časti zadnej vchodovej strany.

Tu bol postup v podstate rovnaký ako pri predchádzajúcich stenách : stĺpiky podlepené na asi 1mm, hrany zaretušované.
Steny podlepené aby mi vzniklo zapustenie okien, a zárubňa podlepená dvakrát aby bola zapustená hlbšie.
Na to aby som dosiahol presný pravý uhol mám pomocníka. Je to hliníkový vinkel 4x4cm, odrezal som si z neho 30cm.
Je to super pomocník, dajú sa s ním robiť vnútorné aj vonkajšie uhly (ale samozrejme iba pravé 90°), a už mi poslúžil pri veľmi veľa modeloch.
Pozdravujem
Steve
Modelujeme pre radosť.

S pozdravom
Steve

Steve | --

Postby Steve » 16 Mar 2025 11:32

Zdravím všetkých.
Report
Púšťam sa do dokončenia posledného kúska zo série steny - stredná zadná/vchodová časť.

Aj tu je postup ten istý.
Nahrubo podlepené, vyrezané - zaretušované otvory, prirobený sokel.

A na záver prirobené dosky s "Desatoro", odložené do saveboxu.
Ahojte.
Steve
Modelujeme pre radosť.

S pozdravom
Steve

Steve | --

Postby Steve » 22 Mar 2025 23:33

Ahojte.
Report
Po dokončených stenách prichádza na rad posledný väčší celok - strecha.

Až na malé výrezy v dvoch rohoch bola stavba celkom jednoduchá.
Samozrejme všetky veľké diely sú poriadne podlepené a dovnútra som prirobil kostru na spevnenie.

Pozdravujem
Steve
Modelujeme pre radosť.

S pozdravom
Steve

serpens | 42
a.k.a. hado
Name: Miro

Re: Synagóga Hlohovec / M.Brezovský - bodie4 / 1:150

Postby serpens » 23 Mar 2025 00:33

Pekne ti to ide. Kedze som z Hlohovca, tak sledujem...
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Steve | --

Postby Steve » 29 Mar 2025 21:56

Zdravím Všetkých.
Report
Konečne prišiel čas začať montovať dokopy pripravené prefabrikáty.
Začnem zadnou stredovou časťou ku ktorej prilepím obidva rohy.

Dať to dokopy bola úplná parádička, ale zdalo sa mi to trošku labilné, tak som to zvnútra vystužil drevenými hranolčekmi (bambusové paličky na ražničí).

Idem pridať veľké bočné steny.

Nalepenie tiež bez problémov. Hlavne vďaka tomu, že steny sú poriadne podlepené/pevné, a nemusím sa obávať diely pevne chytiť alebo silnejšie pritlačiť.
Ale tu už som urobil drobnú chybičku. Tie bočné steny som k rožným dielom prilepil o 1mm pôdorysne smerom dovnútra budovy.
Žiadna dráma sa nekoná, - je to neviditeľné. BTW prišiel som na to až pri lepení celku na terén.

Stavba ide zatiaľ fantasticky a veľmi ma to baví.
Pozdravujem
Steve
Modelujeme pre radosť.

S pozdravom
Steve

Return to “Architektúra // Architecture”