TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

K-Wagen / Orlik/ 1:25

Moderator: Oliver

OrasM | --
Name: Mirec

Re: K-Wagen / Orlik/ 1:25

Postby OrasM » 17 Mar 2025 08:07

Ahojte. Cez víkend nebolo veľa času modelovať, no aspoň som si rozdelil diely podľa hrúbky papiera na podliepanie a keďže mám rád štatistické údaje tak som všetky diely spočítal a prinášam menšiu štatistiku :wink:
  • Počet dielov:
  • bez podliepania kartónom: 120 ks
  • na podlepenie 0,5mm kartónom: 75 ks
  • na podlepenie 1mm kartónom: 401 ks
  • na podlepenie 2mm kartónom: 63 ks
  • 2 časťové* na podlepenie 2mm kartónom: 12ks
  • Celkový počet dielov modelu: 671 ks
*dvojčasťové znamená že diely sú rozdelené na dva časti preto lebo sa nevmestia na formát A3. Jedná sa o diely hlavnej konštrukcie, takže tam to vôbec nevadí. To len pre predstavu rozmerov stroja. Najdlhší diel mal 52cm.

Keď si to celé zhrnieme, tak model obsahuje 551 dielov na podliepanie a 120 dielov bez podliepania. Takže to bude zábava :big smile:

??? Študoval som návod a pri popise značenia som sa stretol s pojmom:
Podkleić brystolem
Netušíte čo to znanená?
Všetko je raz po prvý raz.

Helikoptéry nelietajú. Sú také škaredé, že ich zem sama odpudzuje.

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 17 Mar 2025 08:17

Brystol - autor tak väčšinou označuje podlep na rovnaký papier, na akom je vytlačená vystrihovačka.
Čiže niečo ako výkres 0,2mm, 160g -220g, ideálne ak máš mikrometer a zmeriaš si hrúbku strán vystrihovačky.

Ale myslím si, že vzhľadom na veľkosť tohto modelu, na nejakých mikrometroch záležať nebude :wink:
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 17 Mar 2025 08:36

Ja pravidelne ako brystol používam výkres.
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

OrasM | --

Postby OrasM » 17 Mar 2025 10:31

Vďaka chlapi. Potom asi upravím štatistiku a na podliepanie bude o niečo viac dielov :)

OrasM | --

Postby OrasM » 28 Mar 2025 09:39

Práce postupne a pomaličky pokračujú. Momentálne som podlepil 12 veľkých dielov konštrukcie z 13 a zabrali mi celý kartón formátu B1. Lepil som to nakoniec lepidlom v spreji a aj keď lepenie bolo rýchle a jednoduché má aj svoje nevýhody. Hlavným je zápach ktorý je potrebné odvetrať a čo je podstatnejšie že sa diely odliepajú. Najskôr to bude zlou technikov lepenia nakoľko pri tak veľkom formáte som to uponáhľal a najskôr som naniesol málo lepidla. Podstatné je ale to, že sú to vnútorné diely konštrukcie, takže keď sa odlepia nebude to nikomu vadiť a nebude to vôbec vidieť.
Diely som zhruba obrezal aby sa mi lepšie skladovali a práca s nimi bola jednoduchšia. Plne vyrezaný mám zatiaľ iba jeden diel č.1 ale pomaličky a pokoje pokračujem ďalej ;)

Zatiaľ iba jedna fotka:

OrasM | --

Postby OrasM » 24 Apr 2025 08:37

Práce postupne pokračujú.

Momentálny stav je podlepených 100% dielov a odniesli si to 2x B1 kartón 2mm, 2x A4 kartón 1mm, 4x A4 kartón 0,5mm. Minul som jedno lepidlo v spreji (nie som s ním spokojný ale prácu odviedlo) a 3 veľké tuby tyčinkového lepidla značky UHU. O spotrebe lámacích nožov a hrotov skalpelov nebudem radšej ani písať a to mám vyrezaných iba 50% podlepených dielov. Pri vyrezávaní z kartónu 2mm som pochopil ako veľmi je ptorebná nie len presnosť ale aj kolmosť rezu. Nezdá sa to na prvý pohľad ale vie to spôsobiť nie jednu komplikáciu. Našťastie dá sa to ľahko vyriešiť.

Po vyrezávaní stredovej časti som si dal pauzu a prešiel na menšie diely pravej časti pripojenej konštrukcie a kostru mám vyrezanú. Zatiaľ som diely iba na sucho poskladal na seba a lepiť ich budem neskôr. Zistil som aj chybu dielu 11fP nakoľko je plocha na zasunutie posunutá o cca 4mm. Dá sa to rýchlo opraviť, ale pred odrezaním prečnievajúcej časti si to ešte 3x prekontrolujem. Okrem toho všetko sedí.

Objavila sa jedna "drobnosť", nad ktorou teraz rozmýšľam a to ako mám vyrezať otvor v diely 11iP (obrázok nižšie). Značka W znamená že mám otvor vyrezať, ale tým odpadne bočná časť dielu. Nechápem prečo je ten obdĺžnik súčasťou dielu 11iP. Rovnako je to aj na ľavej časti modelu. Pokúsim sa to ešte vylúskať, zatiaľ sa však budem venovať iným častiam modelu. Práce je predsa ešte dosť :). Najskôr diel rozdelím na 2 časti a nalepím ich samostatne.

Ďalší report bude hádam v kratšom časovom intervale :)
Last edited by OrasM on 24 Apr 2025 15:42, edited 1 time in total.

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 24 Apr 2025 09:48

Keď vidím hrúbku dielov a ich počet, poriadne si si musel precvičiť zápästie. :haha:
Lepšie by možno boli lasery, ale ani tie nie sú zárukou, že si prácu uľahčíš - niekedy sa použiť nedajú lebo nesedia.
V každom prípade pokračuj, som zvedavý ako to celé bude sedieť ďalej keď už budeš robiť obšívku a ostatné diely na nej.
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

OrasM | --

Postby OrasM » 24 Apr 2025 12:35

Tak pri obšívke mám obavy či sadne. Na druhej strane je tu celkom dosť rezervných "zápasov koloru". No uvidíme.
Zápästie som trochu cítil no jeden deň som vyrezával dokopy 5 hodín a cítil som aj rameno :haha:
Teraz keď už sa nejedná len o ploché diely ale už vzniká tvar tak mám väčšiu a väčšiu chuť pokračovať. Ako vždy brzdí to čas, ale nevzdávam to ;-)

krtek | 49
Name: Ján

Postby krtek » 27 Apr 2025 12:26

Zaujímavá predloha.
Tieto prototypy majú niečo v sebe ,čo ma fascinuje :still dreaming: .Jednoznačne sledujem a držím palce nech sa dielo vydarí. :victory:
Vyzerá to na poriadny kus a podla množstva podlepovania aj poriadne tažký stroj. :haha:
Určite to nevzdávaj :victory:

OrasM | --

Postby OrasM » 27 Apr 2025 17:54

Určite je to veľký kúsok. Dĺžka modelu bude 52cm. Už len ten pravý sponson čo mám hotovú konštrukciu má slušnú váhu. Na konci môžem odvážiť celý model, sám som zvedavý aká bude výsedná hmotnosť. No vďaka toľkej konštrukcii a hrúbke podliepania sa neobávam slabej pevnosti :victory:
Ešte prezradím, že plánujem pridať ostnatý drôt na vrch K-Wagenu ako je na titulnom obrázku od Modeliku. Malo by to model oživiť. Čím viac na ňom pracujem tým väčšiu mám chuť pokračovať :still dreaming:

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”