TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Výber tlačiarne

Moderator: iconmaster

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Re: Výber tlačiarne

Postby iconmaster » 04 Feb 2024 14:14

Priznám sa, nemám veľmi prehľad o aktuálnych technológiach pri atramentovej tlači. Ale pamätám si, že napr. tlačiarne Canon mávali lacnejšie náplne, lebo sa tam nevymieňala tlačová hlava spolu s cartridge. Predpokladám, že tento princíp je zachovaný aj dnes pri spomínaných tankových náplniach. Potom ako je na tom so životnosťou tá tlačová hlava? Lebo je pekné mať zásobu farby na tisíce strán, ak kvalita tlače sa bude postupne zhoršovať, nemusí to byť až taká výhra. Zo strednej školy si napr. pamätám, že na A3-kovej Canonke sa nejako poškodila tlačová hlava a jej oprava stála polovicu ceny tlačiarne.

Ja som kúpil svoju - zatiaľ jedinú - tlačiareň ešte ku prvému PC, možno aj 20 rokov dozadu a tú mám dodnes, hoci už na ňu len sadá prach a nepoužívam. Je to multifunkcia HP 1315. Ako klasická nevýhoda tohto typu bola v náplniach (cartridge) - keďže tie obsahovali aj tlačovú hlavu, ich cena bola relatívne vysoká. Ale neskôr sa dali kúpiť už aj rôzne kompatibilné náplne a dokonca čiernu som aj nejaký čas doplňoval striekačkou, keď som toho tlačil viac, hlavne zadania počas strednej školy a VŠ. Samozrejme Murphyho zákony platia aj pri tlačiarniach, a vždy vtedy došiel atrament alebo zaschol, keď som potreboval tlačiť alebo kopírovať niečo dôležité a súrne..
Viem, že môj prípad možno nie je taký typický. Ale u mňa bol neskôr problém vždy v tom, že tlačiareň som používal iba veľmi zriedka a medzi tlačmi stihli náplne zaschnúť. V lepšom prípade to šlo spojazdniť spustením čistenia, resp. vyčistiť manuálne (najviac sa mi oscedčilo jemne utierať uchošťúrom namočeným do vlažnej destilovanej vody, kým sa nezačne presakovať farba), inokedy náplň putovala do koša.
V poslednom období toho tlačím stále veľmi málo, na modely pri mojom tempe lepení a kreslení je to tak do 20 ČB strán za rok. To radšej zoberiem pár listov 160g papiera do práce a vytlačím to tam.
Ak by som kupoval novú tlačiareň dnes, bola by to najskôr čiernobiela laserovka. Keďže čistostavby nerobím, postačí mi tlač čiernou (vrátane prípadnej tlače/kopírovania dokumentov). A keď raz za rok by som potreboval vytlačiť niečo farebne, tak buď niekoho poprosím alebo zájdem niekde a zaplatím za tých pár strán.

Ak niekto tlačí podobne nízky počet strán do roka, hoci aj farebne, je to podľa mňa stále na zváženie, či sa vôbec oplatí tlačiareň kupovať a vlastniť. Možno "outsourcing" do copycentra je tiež opcia na zváženie, ak predelíte cenu tlačiarne+spotrebáku počtom strán, čo by ste vytlačili. Niekde som dokonca zachytil, že už aj tlačiarne sa ponúkajú na prenájom aj pre bežných užívateľov, no neviem, či nákladovo to má význam..

Len taká odbočka na odľahčenie: asi poznáte vtip, že ktoré auto je najlepšie do terénu? No predsa služobné! A ktorá tlačiareň je najlepšia? Predsa tá v robote! :P

developer10 | 41
Name: Peter

Postby developer10 » 05 Feb 2024 10:13

Len taká odbočka na odľahčenie: asi poznáte vtip, že ktoré auto je najlepšie do terénu? No predsa služobné! A ktorá tlačiareň je najlepšia? Predsa tá v robote! :P
Ja len doplním, že nielen tá v robote, ale aj v reklamkách a kopicentrách... To som si len tak uvedomil pri tejto debate, že v podstate ako často a na čo vlastne tú svoju doma využívam. Ide totiž o to, že väčšina minimodelov je tlačená na laserovke s NeoVision funkciou v jednom celoslovensky známom kopicentre tu u nás, na svojej doma tlačím iba doplňujúce testovačky ak niečo nesedí a sa to opravuje, alebo sa to alfatestuje a nebude to vo finále na stavbe. Alebo tam tlačím malé modelíky, kde chýbajúci lesk až tak nevadí.

Čo tým chcem povedať, že ak by nebolo kopy tlačenia pre manželku do práce, tak tá tlačiareň iba stojí a schne, a pritom za smiešny peniaz si viem modely v oveľa lepšej tlači (berte to subjektívne) zadovážiť bez toho, aby som sa musel furt nasr*ť kým vyčistím hlavu na tlačiarni, lebo ju zase niekto nechal dlho zapnutú alebo netlačil vôbec a podobne...

Ďalšia vec je, že ak sa ideme baviť o väčšej sérii, ktorú by ste chceli tlačiť ofsetom, tak aj tam už moderná doba našla riešenie a doviedla na trh funkciu Indigo, ktorá nepotrebuje predprodukčné náklady ako klasický ofset, ale tlačí napriamo ako to je u laseru. My sme dávali jeden firemný náklad tlačiť do https://www.typografiaplus.sk/sk/hp-indigo a boli všetci prekvapení kvalitou tlače. (aby som si zase nekoledoval o spŕšku antiHP-čkárov, tak toto nie je reklama, bavíme sa o technike tlače)

A samozrejme ďalšia výhoda tlače "inde" je, že v cene máte okrem ceny práce aj lepší papier, viete si ho nastaviť podľa svojich prianí (teda ak ich poznáte alebo sa spoliehate na skúsenosti iných) a ak to je vytlačené nafigu, tak to viete reklamovať a vrátiť... A nemusím je dodatočne impregnovať nitrolakom aby sa pri lepení nerozpila ako na domácej tlači. Čiže nech počítam ako počítam, tlačiareň doma (nebyť potriebn manželky) by bola pre mňa neefektívny žrút peňazí a nervov...

Toľko ku bodu 7 otázky výberu tlačiarne z pohľadu modelára, ostatné body som spomenul vyššie a verím, že rozprúdim ďalšiu diskusnú nálož :beat plaster: :jawbone:
Trimce še!
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 07 Feb 2024 21:58

A tu čosi napíšem, pretože som sa v tejto problematike hrabal pomerne dlho, tak to mám trošku naštudované.

Na začiatok je celkom dobré vedieť, či vlastne tú tlačiareň naozaj potrebujete, resp. koľko strán tak za mesiac plánujete vytlačiť. Ak je Vaša odpoveď niekde do čísla 20, tak to rovno choďte do toho spomínaného kopy-centra.
Článkov o tejto problematike je celom dosť, treba sa tomu trošku venovať. Napríklad tuto.
Ak chcete tlačiť farebne, tak asi aj tak skončíte pri multifunkčnej ( scaner, kopirka, tlačiareň)
Tu sú v zásade dve možnosti ( je ich viac, ale zase je to o tom pomere cena/počet strán):
  • a) Tlačiareň s tlačovými kartridžmi
    b) Tanková tlačiareň
Ako to už v živote býva, B je správne. Jednak preto, že kartidže sú v prepočte na stranu fakt drahé, a druhak preto, že už pomaly vychádzajú z módy, prípadne sa ich výrobcovia snažia o to, aby ste origo náplne nemohli nahradiť lacnejšími, viď, napríklad aktuálna kauza HP

Takže máte jasného víťaza, tankové tlačiarne, kde pekne v priehľadných okienkach vidíte obsahy všetkých štyroch nádobiek, v ktorých máte naliaty atrament.
V základnom balení tlačiarne dostanete spolu s tlačiarňou plné 4 flašky atramentu (C,M,Y,K) , každá s objemom 120ml.
Toľko atramentu, že Vám to bude stačiť na 20 rokov...
Alebo nebude?
No nebude, očakávať na dnešnom trhu také niečo je proste nezmysel, výrobca Vám v tejto cenovej kategórii nedodá ( a ani nechce dodať) produkt, ktorý vydrží tak dlho.

Takže. Ako to už v takýchto príbehoch býva, niekde je zrada.
Tanková tlačiareň funguje tak, že sa z nádob privádzajú hadičkami jednotlivé farby do hlavy, a tam sa atrament dostáva na papier.
Keď dotlačíte, tak tlačiareň ide do standby režimu, a ak potom netlačíte nejaký čas, tak tlačiareň, aby sa ochránila pred zaschnutím hlavy, spustí samočistiaci proces, a atrament z hlavy vytlačí do odpadnej nádoby, ktorá je súčasťou tlačiarne. Tu si treba vyberať také tlačiarne, kde viete vymeniť odpadovú nádobu sami doma.
Už si nepamätám tie čísla, ale vychádza to tak nejak, že ak tlačíte menej často ako denne, tak oveľa viac atramentu z tých 120ml skončí v odpadnej nádobe, ako na papieri.

Asi toľko, v skratke. Ale aj tak som rád, že ju mám doma.
  • Aký druh, typ, značku tlačiarne preferujete a používate?
    Canon Pixma G3420
  • Aké sú výhody voči iným typom?
    Neviem, je to moja prvá domáca tlačiareň. Ale super vychytávka je tlač cez wifi, tlačiareň je na wifi ( prípadne môže mať aj vlastnú wifi sieť) a môže na ňu tlačiť ktokoľvek v mojej sieti. Prekvapivo často využívam napríklad tlač priamo z mobilu, nemusím zapínať PC...
  • Aký typ a výrobcu náplní odporúčate?
    Canon, a nielen preto že je to náš partner na výstave v Nitre. Ak budem dokupovať náplne, tak asi od nich.
  • S akou značkou alebo typom máte naopak, zlé skúsenosti?
    Celkovo, ako som čítal diskusie k vývoju tlačiarní v poslednej dobe, určite by som nešiel do HP, a ani do katridžových modelov akejkoľvek značky.
  • Používate nejaké zvláštne režimy alebo nastavenia pre tlač papierových modelov?
    Áno, s týmto sa treba fakt pohrať, na dobrom nastavení záleží veľa.
  • Udržiavate nejako svoju tlačiareň a náplne?
    Je to ako zo ženou - každý večer jej spievam úspávanky a občas ju pohladkám. A občas ma naserie.
  • Využívate nejaké alternatívne spôsoby tlače (copycentrum, prenajatá tlačiareň, a pod.)?
    Alternatívna = firemná, aj keď odkedy mám tú svoju doma, tak som v robote netlačil.
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

preacher | --
Name: Pavel Kotík

Postby preacher » 14 Feb 2024 11:01

Ahoj, samozřejmě nejlepší tiskárna je tu, kterou nemusíte platit. Bohužel v práci používáme pouze výkonné laserové tiskárny Konica Minolta. Ty jsou vhodné na černobílý tisk a používám je na klasický tisk žeber, a nebo návodů ke stavbě.
Pro tisk modelů používám EPSON EcoTank L 15150. Tiskárna je formátu A3. Podle mě je velkou výhodou komfortní nastavení kvality a kalibrace barev jak při tisku, tak při skenování. Nicméně je to jen jedna část dobrého výsledku. Druhou podmínkou je kvalitní papír. Zkoušel jsem několik značek i povrchových úprav a skončil jsem u papíru XEROX Premier. Nejčastěji používám gramáž 160 a jsem nadmíru spokojen.
Protože tiskárnu používáme v domácnosti nepřetržitě, žádnou velkou údržbu nepotřebuje.

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 14 Feb 2024 21:36

ešte jedna vec, testovali ste niekto, ako presne tlačí tá ktorá tlačiareň rozmery?

napadlo ma to keď spomenul, že "nejlepší tiskárna je ta, kterou nemusíte platit"

mali sme jednu (lacnú) laserovú OKIPAGE a tá tlačila fakt príšerne nepresne, na A4 bol rozdiel hore a dole niekoľko milimetrov, keď som tlačil
z pepakury rozložené diely väčšie ako A4, tak sa dali na okraj stránky vytlačiť krížiky, aby sa dali stránky zlepiť a to proste vôbec nesedelo

:beat plaster:
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 02 Mar 2024 18:24

Rozmery som si samozrejme kontroloval ( v rámci betatestu OA3 V3S ).
Quasi mal na každej stránke mierku, a tá po vytlačení sedela presne, v oboch smeroch.
Takže Canon je v tomto OK
:wink:
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

googie | --

Postby googie » 21 Apr 2025 10:51

Ahojte,

mam funglovku DeskJet 2822e a mam problem s tym, ze pokial dam tlacit hociaky model v 100 percentnej mierke PDFka, tak odsekne ciastocne - nevytlaci spodok PDFka. Ano, riesenie je dat volbu prisposobit na stranu, cim pridem o mierku modelu, alebo otocit PDF o 180 stupnov a vytlacit znova, cim odsekne zase vrch a mam kopu dielov dva krat. Toto ale nefunguje pokial je na stranke diel od vrchu po spodok. Ano za 40 EUR som necakal zazraky, ale toto ma prekvapilo, predpokladam, ze to bude tech. issue tlaciarne.

Poprosil by som Vas o vyber tlacky, s ktorou taketo problemy nemate, atramentku, znacka hociaka, tato pojde synovi do sveta.

Dakujem

skromny | 52

Postby skromny » 21 Apr 2025 14:17

spodok papiera byva najcastejsi "problem" - prosto povedane - tlaciaren si drzi papier do poslednej chvile :)

tu som si vsimol ze s tymto byva najmenej starosti ak tlaciaren o sebe prehlasuje ze poskytuje "bezokrajovu tlac"...

osobne som si vzdy pred vyuzitim papiera na danej tlaciarni "naplno" skusil nejake rastre/mierky az po okraj, nieco ako PDF ktore prikladam - tam sa da pekne pozriet ake ma realne tlacove okraje dany model/kus tlaciarne - dal som tam milimetrovnik na okraje, pravitko horizontalne, zvisle, plus som tam pridal hrubku ciary co som tam mal nech vidim "ako vytlaci tie tenke" :)
A4-borders-rulers-lines.pdf
(1.32 MiB) Downloaded 41 times
podpis

OrasM | --
Name: Mirec

Postby OrasM » 23 Apr 2025 07:02

Odseknutie tlače je pri tlačiarňach bežný jav. Dôvod je ten že tlačiareň nevie vytlačiť na celý formát papiera a tak má netlačiteľné časti papiera. Existujú aj tlačiarne s celoplošnou tlačou, napríklad moja Canon Pixma MP280 má bezokrajovú tlač, ale aj tak som nedokázal vytlačiť až po hranu papiera. Možno je to vec nastavení, ale nepotreboval som to zisťovať nakoľko biely okraj je veľmi tenký a teda stále mi vytlačilo všetko čo som potreboval.
Malá rada: ak by si už chcel tlačiť v upravenej mierke, tak pri modeloch nikdy nedávaj prispôsobiť šírku tlače obsahu. Každá strana bude vytlačená v rozdielnej mierke. Môžeš to tak zapnúť iba preto aby si zistil aká mierka je dostačujúca a potom ju zadaj na pevno. Stalo sa mi že mi jednu stranu vytlačilo v mierke 100% a druhú v mierke 97% a teda dieliky nemali šancu sadnúť.
Všetko je raz po prvý raz.

Helikoptéry nelietajú. Sú také škaredé, že ich zem sama odpudzuje.

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 24 Apr 2025 16:00

bezokrajová tlač (aspoň na Mojej Canon Pixma MP160, čo už je dnes v podstate veterán) úplne prdí na nejakú mierku, buď zadám veľkosť v %, alebo to natiahne na celú stranu a šlus

osobne tlačím podľa DPI obrázku cez Irfanview, otázkou zostáva, či to je origo .pdf určené na tlač na tlačiarni, alebo to bol len sken, taký ripper je tlačený origo na B4, čo sa na A4 nezmestí, má to tak schválne, aby sa čo najviac sťažil warez
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

Return to “Tipy a triky - Diskusia // Tips & Tricks - Discusion”