Ja som kúpil svoju - zatiaľ jedinú - tlačiareň ešte ku prvému PC, možno aj 20 rokov dozadu a tú mám dodnes, hoci už na ňu len sadá prach a nepoužívam. Je to multifunkcia HP 1315. Ako klasická nevýhoda tohto typu bola v náplniach (cartridge) - keďže tie obsahovali aj tlačovú hlavu, ich cena bola relatívne vysoká. Ale neskôr sa dali kúpiť už aj rôzne kompatibilné náplne a dokonca čiernu som aj nejaký čas doplňoval striekačkou, keď som toho tlačil viac, hlavne zadania počas strednej školy a VŠ. Samozrejme Murphyho zákony platia aj pri tlačiarniach, a vždy vtedy došiel atrament alebo zaschol, keď som potreboval tlačiť alebo kopírovať niečo dôležité a súrne..
Viem, že môj prípad možno nie je taký typický. Ale u mňa bol neskôr problém vždy v tom, že tlačiareň som používal iba veľmi zriedka a medzi tlačmi stihli náplne zaschnúť. V lepšom prípade to šlo spojazdniť spustením čistenia, resp. vyčistiť manuálne (najviac sa mi oscedčilo jemne utierať uchošťúrom namočeným do vlažnej destilovanej vody, kým sa nezačne presakovať farba), inokedy náplň putovala do koša.
V poslednom období toho tlačím stále veľmi málo, na modely pri mojom tempe lepení a kreslení je to tak do 20 ČB strán za rok. To radšej zoberiem pár listov 160g papiera do práce a vytlačím to tam.
Ak by som kupoval novú tlačiareň dnes, bola by to najskôr čiernobiela laserovka. Keďže čistostavby nerobím, postačí mi tlač čiernou (vrátane prípadnej tlače/kopírovania dokumentov). A keď raz za rok by som potreboval vytlačiť niečo farebne, tak buď niekoho poprosím alebo zájdem niekde a zaplatím za tých pár strán.
Ak niekto tlačí podobne nízky počet strán do roka, hoci aj farebne, je to podľa mňa stále na zváženie, či sa vôbec oplatí tlačiareň kupovať a vlastniť. Možno "outsourcing" do copycentra je tiež opcia na zváženie, ak predelíte cenu tlačiarne+spotrebáku počtom strán, čo by ste vytlačili. Niekde som dokonca zachytil, že už aj tlačiarne sa ponúkajú na prenájom aj pre bežných užívateľov, no neviem, či nákladovo to má význam..
Len taká odbočka na odľahčenie: asi poznáte vtip, že ktoré auto je najlepšie do terénu? No predsa služobné! A ktorá tlačiareň je najlepšia? Predsa tá v robote!