Bohouš-minibox verzia
Mierka : ? (1:87)
Autor : Milan Weiner
Vydavateľ : ABC 5/2025
Pár slov o predlohe:
Bohouš je závodný špeciál z firmy MM Technology (motor Iveco, výkon 1050 k), ktorá sa špecializuje na vývoj, konštrukciu a prevádzku dakarských kamiónov. Tohtoročná špecifikácia nesie označenie EVO4. Posádka Martin Macík Jr., František Tomášek a David Švanda s týmto autom vyhrala v tomto roku na Dakare kategóriu kamiónov.
Moje úpravy:
Táto "krabička" vyšla v poslednom ABC, postavil som ju takmer bez úprav akurát diel kabíny som skrátil po dvere, korbu po zadný blatník a zo zadného voliteľného dielu som nechal len oblúčiky pneumatík. Kto tomu nechce venovať veľa času aj v tomto stave je to celkom pekný výsledok.
Bohouš-modelová verzia
Mierka : ? (1:87)
Autor : Milan Weiner
Vydavateľ : ABC 5/2025
V tomto prípade som sa pokúsil Bohouša trochu vylepšiť. Vystrihol a zasklil som všetky okná, z prednej kapoty som prerezal vetranie motora, hlavne tie bočné prierezy dali zabrať...Z podvozkovej časti som vyrezal svetlá, ktoré som zapustil a lemy blatníkov , ktoré vystupujú z karosérie, kolesá, ktoré boli nahradené podvozkom a modelovými kolesami, z nástavby vyrezané rezervné kolesá, ktoré boli nahradené modelovou verziou a vyrezaný vzduch popri lankach, ktoré držia hornú plachtu.
Každé koleso sa skladá zo 7 dielov, pridal a naryhoval som dezén a aspoň symbolicky bombíroval bok pneumatiky a na koniec zaprášil...
Pridal som interiér kabíny a posádku, figúrky som natrel akrylovými farbami, kabínu som vyrámoval a pridal pár doplnkov...
Podvozok som urobil len na základe pár fotiek, kde som niečo videl, takže to moc presné asi nebude...pridal som ešte nádrže a tiež aj tlmiče, ktoré mali byť pôvodne aj trochu vidieť, nakoniec keď som urobil vystupujúce blatníky nie je vidieť takmer nič, ale sú tam...
Na koniec som pridal povrchové detaily: strešné okno, spoilery na nástavbu, rámy pri dverách, sp. zrkadlá, stierače, zásterky...trochu som vytiahol do priestoru slnečnú clonu s LED, zadné svetlá a značky...
Pri tvorbe podložky som vychádzal z fotky z rallye Maroco (ktorú Bohouš tiež vyhral) pri ktorej auto preskakuje staré koľaje, trochu mi to pripomenulo staré časy keď takto lietali na Dakare špeciály DAF. Nakoniec pár finálnych fotiek: