TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

MPR - Mestský kostol / R. Vyškovský / 1:140

mineraly | 50
Name: Rastislav

MPR - Mestský kostol / R. Vyškovský / 1:140

Postby mineraly » 05 Jun 2025 20:36

Zdravím priatelia modelári. Predstavujem vám jednu z najkrajších stavieb mestskej pamiatkovej rezervácie a to kostol. Táto dominanta je mixom dvoch významných architektonických slohov. A to románskeho slohu a gotického.

Románsky sloh predstavujú žlté časti, to jest veža a vzadu polkruhovitá apsida. Loď kostola je postavená štýle gotickam. Richard Vyškovský použil túto kombináciu ako pekný doklad a názorné rozlíšenie týchto slohov. Je pravdou že loď kostola je pomerne malá, ale zjavne sa musel zmestiť do priestoru námestia MPR, ktoré tiež muselo pojať radnicu a veľkú fontánu či teda “kašnu”.

Mestský kostol sa staval veľmi dobre, diely pekne sedia a výhodou je veľmi jednoduchá veža a zvlášť strecha. Okienok na veži je pomerne veľa, bol to príjemný relax. Zostavenie modelu mi trvalo päť dní, teda večerov. Teším sa že sa mi podarilo zvládnuť aj takúto veľkú stavbu, som zvedavý ako budem postupovať ďalej s barbakanom a radnicou.

mineraly | 50

Re: MPR - Mestský kostol / R. Vyškovský / 1:140

Postby mineraly » 05 Jun 2025 20:37

Zo stavby.

mineraly | 50

Postby mineraly » 05 Jun 2025 20:38

Hotový model.

slimák | --
Name: Jano

Postby slimák » 05 Jun 2025 21:03

Keď som bol mladý, tak som MPR v ABeCéčku neznášal. Furt nejaká časť čohosi, čo som nechápal, ktorá zaberala dvojstránku nejakému poriadnemu autu. Teraz to už má takú jemne nostalgickú príchuť a príbeh v pozadí.
Čistá prácička, rád uvidím ako to bude pribúdať.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jano

Hotové modely: Phoenix DIIa, Z5, T40

sony | 41
2K+
Name: Martin Seemann

Postby sony » 10 Jun 2025 08:44

pekne ideš
:victory:
Papierový člen plastikového klubu

Return to “Architektúra // Architecture”