TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Zaxova galeria

Zax | 55
Name: Miro

Re: Zaxova galeria

Postby Zax » 08 Jun 2025 21:42

Subaru Impreza S8 WRC 02

Mierka : 1:100
Autor : PaHa Veterans
Betatest

Pár slov o predlohe:

Toto auto je z 34.Rallye Matador Tatry 2003 (posádka Jozef Béreš Jun./Petr Starý), v tejto rallye táto posádka skončila na 3. mieste.

Model:

Je to moja prvá skúsenosť s modelmi PaHa Veterans. Musím oceniť podrobné návodové kresby, čo nebýva pri minimodeloch vždy pravidlom. Samotný model je síce v miniboxovej mierke, ale už ide o pomerne podrobný model. Ak mám zhodnotiť model, tak všetko sedelo. Najnáročnejšie je natvarovanie a zlepenie prednej kapoty, nárazníkov a rozšírených blatníkov, diely podvozku mi sadli presne. Model som schválne moc neupravoval aby som vyskúšal ako sa dá zlepiť v originálnej podobe. Ako vidíte aj bez úprav je to atraktívny model. Jediné moje úpravy sú upravené kolesá, stierače, anténka na streche a jednoduchá podložka.

Link na stavbu:

https://papermodelers.sk/viewtopic.php? ... 00#p220100

Nakoniec pridám finálne fotky:

Zax | 55

Postby Zax » 18 Jun 2025 22:08

Irbis horský
(Najohrozenejšie zvieratá sveta)

Mierka : 1:?
Autor : Michal Dudáš
Vydavateľ : ABC

Pár slov o predlohe:

Leopard snežný, nazývaný aj Irbis horský je mačkovitá šelma s dlhou vlnitou srsťou. Preferuje horské oblasti a hornaté stepi, skalnaté krovinaté planiny a otvorené ihličnaté lesy vo výškach do 5 000 m nad morom. Má podobne širokú škálu potravy ako leopard škvrnitý. Dokáže zdolať aj jaka alebo ťavu, ale väčšinou loví menšie druhy - ovce, kozy, svišťe, zajace a vtáky. V jednom vrhu máva 4-5 mláďat. Irbis horský je prenasledovaný pre kožuch a za útoky na dobytok. Je zaradený na zoznam ohrozených druhov.

Model:

Na model tohto leoparda som sa už dlhšie tešil a konečne som sa dostal k tomu aby som si ho zlepil. Je to trochu narocnejsie na tvarovanie, treba ist pomaly, a treba dbat na to aby spoje susednych jednotlivych dielov nadvazovali na seba, iba tak sa dá dosiahnut celkovy tvar...Dorobil som podložku, ako podklad som použil kamienky, suchú trávu a trochu snehu vzhľadom na prostredie, kde toto zviera žije. Ešte som mu dorobil fúzy zo suchej trávy.

Stavba:

https://www.papermodelers.sk/viewtopic. ... 83#p220183

...niekoľko fotografií:

Last edited by Zax on 15 Nov 2025 18:24, edited 1 time in total.

Zax | 55

Postby Zax » 01 Jul 2025 22:30

Ako som sa dozvedel, pán Antonický slávi tento rok 60. narodeniny a tak by sa patrilo pripomenúť si aspoň pár modelov z jeho širokej tvorby, ktoré ma oslovili a na ktorých som vyrastal. Prvým modelom musel byť tento Ford na ktorý mám pekné spomienky...Bol to asi prvý model čo som od tohto autora zlepil... škoda, že sa model nedochoval...takže teraz som si dal po 38 rokoch repete. :wink:

Ford Sierra XR4i

Mierka: 1:43
Autor: Michal Antonický
Zdroj: ABC

Ide o okruhovú verziu auta, ktoré sa objavilo po roku 1985 na tratiach po celej Európe (dal sa napr. vidieť aj na Veľkej cene Brna v roku 1987)

Model:

Ide o jednoduchší, ručne kreslený model čo mu ale neuberá na atraktivite. Model som upravil len veľmi málo-upravená maska so zapustenými svetlami, trochu upravené kolesá a ešte som pridal podložku. Pár fotiek:

Zax | 55

Postby Zax » 05 Jul 2025 12:28

Volvo 240 Turbo

Volvo 240 Turbo, konkrétne edícia Nordica, je vyhľadávaný model známy svojím pretekárskym pôvodom a klasickým hranatým dizajnom. Model 240 Turbo bol predstavený v roku 1981 s 2,1-litrovým motorom B21ET s výkonom 155 koní. Neskôr zaznamenal úspech v Majstrovstvách Európy cestovných automobilov (ETC) a v pretekoch Deutsche Touringwagen Meisterschaft (DTM), pričom vylepšené verzie dosahovali výkon 300 koní a rýchlosť až 260 km/h. Edícia Nordica je špecifická úroveň výbavy známa svojimi športovými prvkami a často sa spája s pretekárskym dedičstvom modelu 240 Turbo.

Model:

Zlepil som ďalšie úspešné závodné auto 80. rokov. Model som upravil len veľmi málo-upravená maska so zapustenými svetlami a ešte som pridal podložku. Pár fotiek:

Zax | 55

Postby Zax » 20 Jul 2025 17:53

Fiat 131 Abarth

Pridal som ďalšie auto v mierke 1:43 od M.Antonického. Ide o rallye verziu auta s posádkou Walter Röhrl/ Christian Geistdörfer, ktorá s ním úspešne absolvovala súťaže Majstrovstiev sveta a Európy.

Model:

Model som upravil len veľmi málo-upravená maska so zapustenými svetlami, trochu upravené kolesá, pridal som podložku a auto som trochu zašpinil. Pár fotiek:

Zax | 55

Postby Zax » 27 Jul 2025 15:15

TATRA 624 NAREX

Zdroj: Zenit

pribudlo ďalšie auto v mierke 1:43 od M.Antonického. Tentokrát ide o Tatru 613 upravenú na rýchlu sanitku. Pár slov o skutočnom aute:

Tatra 623 byl dvoumístný automobil s motorem vzadu, vyvinutý pro rychlou asistenci na závodech i v běžném provozu. Nejprve vznikala přestavbou vozidel Tatra 613-2 záchranářskou organizací AMK Narex. V roce 1986 se tým zúčastnil se svými osmi T623 prvního závodu F1 v Grand Prix Maďarska k zabezpečení asistence. Komisař FISA poté prohlásil, že jde o jeden ze tří nejlepších týmů na světě. Poslední GP Maďarska, kterého se T623 zúčastnily, byl v roce 1995. „Tatra 624” měla díky zvýšenému zadnímu prostoru nad motorem více vnitřního prostoru pro zdravotnický materiál. Uvnitř byl dostatečný prostor pro nosítka i zdravotníka, který tak mohl ošetřovat už během převozu. (zdroj wikipedia)

Model:

Model vyšiel v ABC aj Zenite, ja som si vybral trochu zaujímavejšiu verziu zo Zenitu. Model som upravil len veľmi málo-upravená maska so zapustenými svetlami, trochu upravené kolesá a pridal som podložku. Pár fotiek:

Zax | 55

Postby Zax » 06 Aug 2025 21:59

Lancia 037 Rallye

Keďže momentálne nemám moc času na lepenie zabávam sa lepením aspoň týchto jednoduchých autíčok v mierke 1:43. Ide o rallye auto s ktorým sa predstavil Mauro Pregliasco na rallye Bohemia 1986.

Model:

Model som upravil len veľmi málo-upravená maska so zapustenými svetlami, trochu upravené kolesá, pridal som podložku a auto som trochu zašpinil. Pár fotiek:

Zax | 55

Postby Zax » 18 Aug 2025 00:12

Peugeot 405 Turbo 16

Mierka: 1:32

Tentokrát pridám auto z mojej oblubenej rallye Paríž - Dakar. Ide o víťazné auto z roku 1989.
Peugeot 405 Turbo 16 je kupé odvodené od modelov Peugeot 405 a Peugeot 205 Turbo 16, ktoré spoločnosť Peugeot Talbot Sport postavila pre africké rallye v roku 1988. Vozidlo s pohonom všetkých štyroch kolies, ktoré šoféroval Ari Vatanen, vyhralo rallye Paríž Dakar v rokoch 1989 a 1990.

Model:

Model je mierne upravený. Moje úpravy sa týkajú prednej a zadnej masky-zapustené svetlá, prerezané chladiace otvory, pridaný ochranný rám, upravené kolesá, pridal som jednoduchý ručne vyrezaný dezén a na koniec model dostal patinu. Urobil som jednoduchú podložku-keďže táto raketa na kolesách bola známa tým ako lietala ponad piesočné duny aj ja som zvolil pozíciu auta v skoku.

Zax | 55

Postby Zax » 30 Aug 2025 16:39

Pamätník a múzeum SNP v Banskej Bystrici

Mierka : 1:500
Autor : Ladislav Jakubčo, BaJ
Vydavateľ : Fifík 5/2025

Po dlhšej dobe pridám ďalší pamätník. Včera sme si v rámci štátneho sviatku SR pripomenuli 81. výročie vzniku Slovenského národného povstania. Tak som si zlepil pamätník SNP v Banskej Bystrici, ktorý je jeden z najvýznamnejších pamätníkov na Slovensku, ktorých úlohou je pripomínať obdobie II. svetovej vojny a Slovenské národné povstanie, centrom ktorého bola Banská Bystrica. Je dielom architekta Dušana Kuzmu a sochára Jozefa Jankoviča z rokov 1966-1969.

Čo sa týka samotného modelu, tak vzhľadom na mierku ide o menší model (podložka je 10x21cm). Postavený bez úprav, pridal som aspoň podložku.
Pár fotiek:

Zax | 55

Postby Zax » 07 Sep 2025 16:31

02 - Rival RTX
(Astro Racers)

Mierka : ?
Autor : Jan Rükr, free model

Nejprve něco málo ze světa Astro Racerů a samotných závodů.
V ne příliš vzdálené budoucnosti se konají interplanetární závody jednomístných lodí. Jejich piloti soutěží za sebe, své rodiny, firmy či rovnou celé státy. Vítězství je skutečně opojné. Závodí se o planetární nerostné zdroje, životní prostor a možnost ovlivnit směr, jakým se bude lidstvo ubírat.
Může se tak stát, že rodina s nejrychlejším strojem může mít rázem moc nad nerostnými surovinami jednoho z měsíců Jupitera. (zdroj:www.alienspapercraft.com)

Model:
Táto séria začala vychádzať kedysi dávno v ABC, dnes sa dajú modely stiahnuť na stránkach autora, pričom stále pribúdajú nové. Ja som si skúsil postaviť prvé vznášadlo z tejto série Rival RTX. Urobil len malé úpravy a pridal jednoduchý stojan, ktorý som doplnil o malý príbeh, ktorý autor napísal ku každému vznášadlu.

Return to “Galérie dokončených modelov // Galleries of Finished Models”