TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Vesmír

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Re: Vesmír

Postby Jano 100 » 07 Feb 2025 21:20

Dnes večer bola vonku paráda.
Trošku prihmlené, bolo vidieť štyri planéty, ale hlavne prekrásne halo okolo mesiaca.
Napravo je Jupiter. :still dreaming:

Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 11 Mar 2025 21:27

Toto je Dafnis, jeden zo Saturnových mesiacov. Tento obrázok ukazuje jeho nezvyčajný gravitačný účinok na Saturnove prstence.

Obrázok je skutočný.

žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 31 Mar 2025 17:05

Zatmenie slnka 29.III.2025, Brno, bolo zamračené a prehánky, slnko vykuklo asi 3x na pár sekúnd, dalo sa na to pozerať aj priamo.

žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 13 Aug 2025 14:49

Pondelok ráno na ceste do práce som si všimol dve jasné hviezdy na severo-východnom obzore, jedna bola mimoriadne jasná, trochu do červena. Včera sa mi zdalo ako keby sa za 24 hodím priblížili na cca polovičnú vzdialenosť, ale nebol som si istý, no dnes ráno sa to potvrdilo keď tá vzdialenosť bola už taká. že tá jasnejšia ako keby míňala tu druhú. Na základe vedomostí z hvezdárne by som povedal, že tá jasne oranžová by mohla byť Venuša, mýlim sa? :bad smile:

WanRayen | 49
Papierovy Kopernik
Name: Tino

Postby WanRayen » 13 Aug 2025 14:55

Rano je na oblohe vidieť Venuša a Jupiter. Presne ako si tipoval. Farby sú ale trochu skresľujúce lebo sú nízko nad obzorom a svetlo musí prejsť dlhšiu cestu skrz atmosféru. Pohyb je skutočne tak rýchly. Keď berieš do úvahy, že Venuša sa z jednej strany Slnka keď ju vidime ráno, presunie na oblohe na druhú stranu keď je vidieť večer, len za 4 mesiace.

Darmo dával si pozor. :wink: :victory:

developer10 | 41
Name: Peter

Postby developer10 » 13 Aug 2025 21:52

Ciiii Peťo si frajer, ako si to spoznal!

My sme boli s malým čeknúť pravdivosť o perzeidách a stratenom prstenci Saturnu. Tieto noci sú fakt ideálne, tak berte deku a choďte sa pováľať niekam do tmy ;)

...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 14 Aug 2025 16:53

Skús pozrieť von oknom na východ okolo štvrtej a zistíš to aj ty. Sú také jasné, že sa to nedá prehliadnúť. :wink:

WanRayen | 49
Papierovy Kopernik
Name: Tino

Postby WanRayen » 18 Aug 2025 08:55

Ahojte chalani. Viem je to netradičné ale pokiaľ by ste mohli tento odkaz a o pracovnej ponuke v Žiarskom planetáriu zdieľať s nejakým ľudmi, bolo by to super.
https://www.planetarium.sk/pracovne-prilezitosti-c9372
Predsa len sa to dosť týka vesmíru tak... :wink:
Vďaka

Return to “Zaujímavosti // Watch this!”