TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Pancir-S1/YG-model/1:25

Moderator: Oliver

Vojta s | 38

Pancir-S1/YG-model/1:25

Postby Vojta s » 10 May 2025 13:31

Ahoj všem,
nápad pustit se do nějakého většího modelu vznikl asi před třemi týdny když jsem se doma léčil s černým kašlem a docela jsem se nudil.Z archívu jsem si vybral model systému protivzdušné obrany Pancir S1 od YG-model.

Pancir-S1(v kódu Nato SA-22 „Greyhound“)je zcela unikátní univerzální prostředek protivzdušné obrany krátkého a středního dosahu který je kombinací 30mm rychlopalných kanonů a raket 57E6 schopný sestřelit od malého dronu po stíhačku.
Vývoj systému vedený hlavním konstruktérem Arkadijem Šipunovem (od roku 2006 - Alexanderem Rybasem) začal v KBP Instrument Design Bureau Tula v červnu 1990 na zadání protivzdušné obrany SSSR.Hlavní myšlenkou byl systém krátkého dosahu na krytí pozic systémů dlouhého dosahu S-300.Později byl raketový systém protivzdušné obrany nabízen také pozemním silám, výsadkovým silám a ruskému námořnictvu. Při navrhování systému Pancir byl použit vývoj KBP Tula při vytváření raketového systému protivzdušné obrany 2K22M "Tunguska-M". Prototyp komplexu Pancir-S1 vznikl v roce 1994 a poprvé byl veřejně předveden na letecké přehlídce MAKS-1995. V druhé polovině devadesátých let byl ale vývoj systému kvůli nedostatku financí pozastaven.

Prototyp protiletadlového systému Pancir-S1 na podvozku Ural-5323-20, výstava MAKS-1995.
Pistole GSh-18,letecké 30mm rychlopalné kanóny,protitankový systém Kornet,řízená střela Krasnopol,to je jen krátký seznam práce geniálního konstruktéra a vedoucího Tula Instrument Design Bureau Arkadie Šipunova *11.7.1927 +25.04.2013

Od roku 2000 částečné financování vývoje systémů protivzdušné obrany poskytly Spojené arabské emiráty které později objednaly 50 komplexů. Hlavním zákazníkem systému se ale od roku 2005 stalo ruské letectvo.Potřeba ruského letectva se odhadovala na 100 komplexů. Po několika modernizacích bylo v roce 2006 zahájeno testování systému Pancir na podvozku Kamaz na zkušebních polygonech Kapustin Yar a Ashuluk v oblasti Astrachaň. Sériová výroba systémů pancir byla zahájena v roce 2007 a v roce 2008 byl přijat na testování ruskými ozbrojenými silami.První várka 10 ks sériových systémů protivzdušné obrany Pantsir-S byla výrobcem KBP Tula oficiálně předána ruskému letectvu dne 18. března 2010.

Testy prototypu na polygonu Kapustin Yar 2006,předání prvních 10 ks Pancirů Ruské armádě Tula 2010

Design - komplex má modulární konstrukci na různé typy podvozků s zpravidla pancéřovanou kabinou operátorů. Komplex zahrnuje bojový modul,řídicí modul raketového systému, modul bojového prostoru operátorů a systém napájení. Zařízení komplexu může být umístěno i na lodi nebo na stacionární plošině.
Řídící a naváděcí systém - palebnými prostředky komplexu jsou protiletadlové rakety s rádiovým naváděním a dělostřelecká lafeta s naváděním na základě dat z fázovaného radaru nebo infračerveného zaměřovače. Unikátní vlastností ZRPK je také kombinace vícekanálového systému pro zachycení a sledování cílů s dělostřeleckými zbraněmi. Komplex je schopen střílet na pozemní cíle. Pro zajištění odolnosti proti šumu mění řídicí systém SAM frekvenci záření rychlostí 3500 změn za sekundu podle pseudonáhodného zákona v poměrně širokém rozsahu. Komplex může provádět bojové operace v automatickém režimu, včetně: jako součást jednotky protivzdušné obrany.

Detekční a sledovací prostředky komplexu Pantsir-S1 zahrnují:
-Detekční radar s fázovanou soustavou centimetrů 1RS1-1E

- Radar pro sledování cíle a navádění raket s fázovaným polem milimetrových a centimetrových rozsahů 1RS2 / 1RS2-1E "Helmet", vyvinutý NPO "Phazotron"

-10ES1 autonomní optický post / opticko-elektronický komplex s dlouhovlnným termovizním přijímačem

RLM SOC S-band - podle technických specifikací ruského ministerstva obrany,vyvinula TsKBA (Tula) spolu s KBP (Tula) radarový modul stanice detekce cílů, zajišťující detekci, rozpoznávání a automatické sledování cílů v podmínkách aktivního i pasivního rušení s dosahem detekce a sledování minimálně 40 km.

Tento radar je na modelu

Počet současně sledovaných cílů je 2 na každý radar a opticko-elektronické kanály (ZRPK mod. 2007).
Je možné vypálit dvě rakety na 1 cíl.Maximální rychlost získávání cílů je 10 cílů za minutu.

Výzbroj
Protiletadlový systém Pancir-S1 je vybaven 8 nebo 12 raketami 57E6 nebo 57E6-E. 57E6 je dvoustupňová raketa skládající se z letového a urychlovacího stupně s motory na tuhá paliva.Raketa nese výbušnou tyčovou hlavici se střepinovým účinkem a má dálkové povelové navádění. Pro protiletadlový systém Pancir je charakteristická možnost navádět palbu jak kanónů, tak raket pomocí střeleckého radaru i optoelektronických přístrojů. Raketa nese rádiový i laserový transpondér, takže ji mohou sledovat obě složky systému navádění palby. Maximální nasazení prostředku Pancir-S1 tak zahrnuje navádění čtyř střel na dva cíle pomocí radaru a řízení palby kanónů na třetí cíl prostřednictvím optoelektroniky.
Protiletadlový systém Pancir-S1 je vybaven dvojicí rychlopalných kanónů ráže 30 mm s celkovou rychlostí palby až 5000 ran za minutu. Kanóny mohou používat tříštivo-trhavou, zápalnou nebo kumulativní munici. Typ munice je možné volit podle povahy cíle. Každý kanón je vybaven 700 náboji.

Součásti komplexu:
Baterie protiletadlové soustavy Pancir-S zahrnuje:
- 6 bojových vozidel protiletadlové raketové soustavy
- stanoviště řízení baterie
- transportní a nakládací vozidlo
- vzdělávací a školicí pomůcky
- zařízení pro údržbu a opravy
- v roce 2006 byl vyroben a uveden do testování prototyp seřizovacího vozidla pro nastavení vybavení a zaměřovacích zařízení ZRPK.

Nabíjení a transportní vozidlo pro munici,Kapustin Yar 2006

Export:
Alžírsko -2024 - 38 kusů Pancir S1v provozu.
Brazílie - 2013- jednání o koupi 3 baterií.
Řecko- 2007 - projednávaly se plány na dodávku protiletadlových systémů pro protivzdušnou obranu země.
Jordánsko - 2007 - protiletadlové systémy Pancir-S1 byly testovány na zkušebním polygonu v Jordánsku.
Irák - 2024 - 24 jednotek Pancir S1 v provozu.
Írán- 2010 - podle západních údajů je v provozu 10 protiletadlových systémů Pantsir-S1E; Plánoval se nákup 50 systémů s reexportem přes Sýrii.
Lybye - 2019 - 2 jednotky raketové a kanónové systémy protivzdušné obrany Pancir-S1 byly dodány ze Spojených arabských emirátů.
Maroko - 2010 - Bylo objednáno 50 protiletadlových systémů Pancir-S1E.
SAE - duben 2000 - byla podepsána smlouva na vývoj a dodávku 50 kusů protiletadlové soustavy Pancir-S1 a až 1 000 raket pro ně. Smlouvu podepsal vedoucí konstrukční kanceláře Arkadij Šipunov.
- 2003 - plánovaný termín pro první dodávku protiletadlového systému nebyl dodržen.Datum zahájení dodávek bylo změněno na konec roku 2006 a na dokončení vývoje bylo získáno dalších 66 milionů USD.
- 2007 - dodávka prvních 12 ks systému na podvozku MAN, 2008 - 24 ks, 2009 - 14ks (celkem - 50 kusů).
- 2009-10 - bylo dodáno přibližně 16 protiletadlových systémů Pancir-S1E a 400 protiletadlových systémů 9M311.
- 2010 - bylo dodáno více než 10 protiletadlových systémů.
Omán - 2010 - podle západních údajů je v provozu až 12 protiletadlových systémů Pantsir-S1E.
Srbsko - 2024 - vyzbrojeno 3 bateriemi protivzdušných systémů
Sýrie - 2024 prosinec - 36 kusů systémů Pancir-S1 v provozu.Část z nich byla později zřejmě přesunuta do Iránu.
Etiopie - 2024 - celkem 6 jednotek v provozu.

Pancir arktik závod Tula,Ruská armáda Ukrajina 2023,Přehlídka vítězství Moskva 2011

A teť k modelu:
Model představuje verzi ruské armády z roku 2018,šmikajda obsahuje 13 stran B4 dílů,4 strany 3D návodových kreseb a 3 a 3/4 strany laserových dílů.Tisk není žádná sláva a hned při prvním prohlédnutí vystřihovánky jsem našel několik neočíslovaných dílů.Papír je stejně silný jako třeba u Modelkomu ale stránky se po vytažení z pytlíku skrucují a působý dojmem že jsou slabé.U laserů jsem si trochu myslel že tam budou kostičky dezénů ale nejsou.Na mnoha dílech nejsou rovné řezy ale...no u nás se řekne že je to jako když prase čurá :big smile: .Celkově to na mě neudělalo dobrý dojem.

Stavbu jsem započal rámem a aby nebyl zkroucený tak jsem si s ním trochu pohrál.Před nalepením vnitřního dílu jsem nosníky vyrovnal a napustil vteřinákem což se ukázalo jako dobrý nápad a nosníky jsou pěkně pevné.Délka rámu je 40 cm.

První zádrhel nastal u příček bylo jich málo a ani se neměli podlepovat,celkově byly o 2mm delší takže jsem je musel upravit.Nosníky jsem nejprve nalepil na druhý rám nástavby.

A kompletní rám,papír se při broušení hodně chlupatí takže jsem celek zrovna trochu přestříkl tmelem a nedostatky přebrousil.

Toť zatím vše,pokračuji nápravami a brzdovými bubny,mějte se Vojta.

tatra813 | 30
Name: Peter

Re: Pancir-S1/YG-model/1:25

Postby tatra813 » 10 May 2025 21:23

tak toto si pozriem, mam ho doma tiež a teda necham sa prekvapit :big smile:
Jeden musí robiť vždy,to čo sa páči ostatným .. V suchom doku -> SCHARNHORST 1/150 ..... áno, mám doma laser

juraj_ziacik | 43
Name: Gergej

Postby juraj_ziacik » 11 May 2025 17:21

Pekný výber predlohy, som zvedavý na kvalitu modelu. Budeš robiť originál, alebo budeš robiť vlastnú kamufláž z Ukrajiny?
Hey Hou, Let´s Go!

Vojta s | 38

Postby Vojta s » 11 May 2025 20:52

Ahoj,no také jsem na to zvědav,na modelu jsou některé věci zjednodušené takže se bude muset trochu dodělávat.Jestli se dostanu až na konec k barvení tak se mi líbí i ta arktická verze, uvidíme :wink:

Vojta s | 38

Postby Vojta s » 25 Jun 2025 20:16

Ahoj vespolek,
od posledně jsem hledal podklady a hlavně díky Kárlovi z cz fóra(díky mu za to) jsem našel co jsem potřeboval.Musím bohužel říci že model není moc detailní a některé věci jsou hodně zjednodušené nebo chybí úplně.Rozhodl jsem se že půjdu střední cestou a nebudu se zabývat každým malým detailem ale předělám větší části které jsou jinak nebo chybí.

Pokračoval jsem nápravami,na druhé a třetí jsem vyrobil převodovky.Na předních nápravách jsem udělal funkční zatáčení a asi vyrobím i funkční mechanizmus řízení s pístem,celek řízení na modelu úplně chybí.Dále jsem zpracoval listové pružiny a pokračuji uchycením náprav na rám.Mějte se Vojta.

Vojta s | 38

Postby Vojta s » 07 Jul 2025 22:13

Ahoj,
pomalu postupuji,připevnil jsem zadní listové pružiny k rámu.Abych více připodobnil skutečnosti doplnil jsem dva žebrované díly a výztuhu rámu.Poté jsem osadil nápravy a u poslední jsem dodělal stabilizátor.Mějte se Vojta.

Tomasz | --
Name: Tomáš Wolanszký

Postby Tomasz » 10 Jul 2025 13:03

:big smile: parádna pracicka ten rám a nápravy tiež si to rád pozriem vyzerá to celkovo zaujímavo

Vojta s | 38

Postby Vojta s » 30 Jul 2025 22:04

Ahoj všem,
díky Tomasz.Po nějakých letních aktivitách jako výlety nebo vaření marmelád :D jsem se zase pustil do Panciru.Pokračoval jsem uchycením listových pružin k předním nápravám a úchyty na rámu.

No a poté osazením náprav.

JozefS | 47
Name: Jozef Sýkora

Postby JozefS » 31 Jul 2025 17:48

Vyzerá to výborne, som veľmi zvedavý na výsledný model. Budem to sledovať, tiež ho mám v archíve, ale Sýrsku, žltú verziu.

Vojta s | 38

Postby Vojta s » 09 Sep 2025 19:16

Ahoj,
pokračoval jsem rozvodovou převodovkou a kardany.Převodovka od Panciru byla opravdu hodně zjednodušená,tak mi přišlo lepší "namontovat" tam převodovku z Kamazu 4350 od Answeru.

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”