TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Karl Gerät / 1:25 / GPM

Moderator: Oliver

alexxiik | 46

Karl Gerät / 1:25 / GPM

Postby alexxiik » 11 Sep 2025 19:30

Zdroj: internet

Z bohatého archívu som sa už dlhšie snažil vytiahnuť nejaký väčší zaprášený projekt a hoci viem, že si budem nadávať, voľba padla na Karola.

Trochu z histórie:
Karl-Gerät (040/041) bolo nemecké samohybné delo (mažiar) používané počas druhej svetovej vojny. Jeho najťažší náboj mal kaliber 600 mm a vážil 2 170 kg. Dostrel najľahšieho náboja (1 250 kg) bol niečo cez 10 km. Každý mažiar sprevádzal žeriav, ťažký podvalník a niekoľko upravených tankov na prepravu munície. Zadanie na kanón schopný útoku na francúzsku Maginotovu líniu bolo vypracované v roku 1936. Výroba sa začala v období tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny. Celkovo bolo vyrobených 7 mažiarov Karl-Gerät. Prvých šesť z nich malo prezývky Adam, Eva, Thor, Odin, Loki a Ziu. Tieto zbrane boli dodané armáde od novembra 1940 do augusta 1941. Boli použité napríklad pri útoku na Brest v roku 1941, Sevastopoľ v roku 1942, ostreľovali poľských povstalcov vo Varšave roku 1944 alebo Spojenecké pozície v Ardenách a pri Remagene.
Zdroj: wikipedia

Jednoduchý začiatok - Kabína vodiča:
Čas: 13 hodín
Diely: K1-K3 + 1-10

Všetko pekne sedí, už mám diely skompletované a cvične nasadené aj v kostre. Jeden problém som spôsobil ja voľbou tmavšej farby, keďže niektoré diely sú u mňa veľkosťou neretušovateľné, pretieral som celý diel. Na foto vidieť, ktoré to asi sú. Celkový pohľad nabudúce. Druhý problém som už vlastne zmienil. Niektoré diely sú strašne, ale strašne prťavé. Teda aspoň na mňa. Oči to ešte zvládnu, ale prsty nie. Napr. 4 fotka s úchytmi na kraji kabiny, alebo napr. 1 mm prepínače na prístrojovke z drôtu. Ale tak kompromisy treba robiť. Nabudúce foto celkovej kabíny, kde som medzitým ešte niečo doretušoval.

LaBa | 45
Name: Ladislav Bachorec

Re: Karl Gerät 1:25 GPM

Postby LaBa » 11 Sep 2025 21:07

Uff... :P beriem pukance a sadám do prvého radu. Na tento stroj pokukávam už roky, ale odvaha na to nikdy neprišla. To by bolo u mňa aspoň na 10 rokov. Budeš robiť aj železničné vagóny na prepravu?

alexxiik | 46

Postby alexxiik » 11 Sep 2025 21:33

Vagóny som nemal, ale cez víkend som objednal a už sú na ceste. Takže áno (ak zvládnem to množstvo nepapierových dielov, ktoré neznášam).

OrasM | --
Name: Mirec

Postby OrasM » 12 Sep 2025 07:14

Wau, tak tie prťavé diely sú fakt prťavé, až moc. Držím prsty a určite budem sledovať ;)
Všetko je raz po prvý raz.

Helikoptéry nelietajú. Sú také škaredé, že ich zem sama odpudzuje.

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 12 Sep 2025 07:56

Dobrá voľba, držím palce, tento model som ešte zložený nevidel.
:big smile:
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

alexxiik | 46

Re: Karl Gerät / 1:25 / GPM

Postby alexxiik » 19 Sep 2025 19:39

Kabína vodiča - final
Kostra + vnútorná obšívka:
Čas: 8,5 hodiny
Diely: W1-11 a 11

Kabína úplne v pohode, všetko pekne sedí (už ju mám aj cvične v kostre, tu to ešte nie je).
Jediný problém je iba finalizácia toho drobizgu. Tu som riadiace páky natieral. Trochu ťažšie sa mi vkladala prístrojovka, ale opäť to chcelo iba viac pokusov.

Kostra je presná, všetko sedí, trochu som tomu ublížil len ja, keď som pri dodatočnom retušovaní čo-to otrel nechtiac štetcom. V tej tme vnútri to nikto neuvidí :still dreaming:
Na retuš mám akrylovky, nesadol mi odtieň, prechádzam na iné, kde to domiešam. Neskoro som si v návode všimol, že sa odporúča zlepiť len jednu stranu kostry kvôli vlepovaniu prevodov a náprav. Bude to teda výzva, hoci si myslím, že tak, ako sa ťažšie lepšia medzi dve strany kostry, rovnako zle by sa lepili aj neskôr, keby sa k nápravám (6) pripájala kostra na konci. Tam by to chcelo prichytiť na všetkých 6 naraz, čo si myslím, že je nakoniec ešte ťažšie. Už mám aj vnútro, ale dofotím v nedeľu.

Kostru som na konci pred-retušoval kvôli vonkajšej obšívke pripájanej až po dieli 17, takže vyzerá trochu ošuntele.

juraj_ziacik | 43
Name: Gergej

Postby juraj_ziacik » 21 Sep 2025 13:04

No som zvedavý ako to pôjde ďalej, celkom neokukaný model a vyzerá byť dosť rozsiahly. Inak, vedel si že ťa čaká dĺžka 1,8 metra pásov??? :shocked: :jawbone:
Hey Hou, Let´s Go!

alexxiik | 46

Postby alexxiik » 21 Sep 2025 19:06

Úplne na centimeter nevedel, ale už som robil T-35 od modeliku, ten bol o chlp menší.
A keď som pri T-34 nezrušil nervy, tak to už nepríde :haha: Ale teda rozhodne ich budem natierat.

Doteraz všetky tanky bez laserov, tak si trúfam :P

alexxiik | 46

Postby alexxiik » 28 Sep 2025 17:31

Diely: 12-16
Čas: 20 hodín

Pár doplnkov do krabice.
Tie nápravy sa tam vkladali ľahko, aj napriek už spomenutému odporúčaniu lepiť bočnicu na konci.
Zdá sa mi, že niektoré biele miesta určené na prilepenie sú o chlp väčšie. Voľným okom to až tak vidieť nie je, ale blesk neklame. Vidieť to sčasti na rebrách vnútri. Dával som si pozor a skôr rezal o nejakú desatinu veľkorysejšie, ale i tak to vidieť. To isté sa mi na dvoch miestach stalo na vonkajšej strane, budem podklad pre kolesá zvonku retušovať.

Tyče mali byť papierové, dal som špajle.

alexxiik | 46

Postby alexxiik » 09 Nov 2025 16:00

Dlhšie nič, ale dôvodom je samoliečba kolesovým masochizmom.
32 kolies, 32 ramien, 16 krytov s tlmičmi (???), 2 krát hnacie (???) koleso. Sorry za terminológiu, toto je časť, ktorú som lenivý študovať, keď si nemusím hľadať podklady.

Prácne, nudné, ale dosť presné. Ostáva to už iba dostať na miesto. Predbežne to vyzerá ako pohodová kompletizácia. Akurát budem ešte skúšať uhol vlepenia tých ramien.

Asi som predtým zabudol napísať, že vlepovanie plášťa do interiéru odhalilo nepresnosti v rozmeroch. Vnútorná obšívka nepočítala s hrúbkou priečok. Jednotlivé segmenty tak boli o 1-2 mm širšie, ako bolo potrebné. Lepší prípad, ako keby chýbali. Možno existuje triviálne riešenie vlepiť ich tam pred lepením segmentových priečok, ale na bokoch v obšívke nebol výrez pre vloženie týchto oddeľujúcich častí. V každom prípade v tejto časti som vyrobil menší "problém" tým, že je trup mierne preliačený, čo je vidieť po prilepení krytu pásov z vonkajšej časti (môže to byť mojou nepresnosťou, nerovnomernými priečkami - ich dĺžka alebo zapustenie do vane trupu, skrátenou obšívkou). Odporúčam teda pred definitívnym prilepením priečok odskúšať si ich vplyv na trup. A každá "zlá" hrúbka podlepenia sa môže prejaviť.

Pri týchto častiach som ešte zistil, že je veľmi ťažké v tej zelenej farbe lúštiť čiary. Najviac sa to prejavuje pri ryhovaní a niekedy pri hľadaní, ktorou časťou otočiť diel von alebo dnu.

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”