TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Zaxova galeria

Zax | 55
Name: Miro

Re: Zaxova galeria

Postby Zax » 14 Sep 2025 17:44

03 - Ultima WF
(Astro Racers)

Mierka : ?
Autor : Jan Rükr, free model

Nejprve něco málo ze světa Astro Racerů a samotných závodů.
V ne příliš vzdálené budoucnosti se konají interplanetární závody jednomístných lodí. Jejich piloti soutěží za sebe, své rodiny, firmy či rovnou celé státy. Vítězství je skutečně opojné. Závodí se o planetární nerostné zdroje, životní prostor a možnost ovlivnit směr, jakým se bude lidstvo ubírat.
Může se tak stát, že rodina s nejrychlejším strojem může mít rázem moc nad nerostnými surovinami jednoho z měsíců Jupitera. (zdroj:www.alienspapercraft.com)

Model:
Podarilo sa mi zlepiť ďalší Astro Racer. Urobil som len malé úpravy a pridal jednoduchý stojan, ktorý som doplnil o malý príbeh, ktorý autor napísal ku každému vznášadlu.

Zax | 55

Postby Zax » 21 Sep 2025 22:03

05 - Lightjet
(Astro Racers)

V ne příliš vzdálené budoucnosti se konají interplanetární závody jednomístných lodí. Jejich piloti soutěží za sebe, své rodiny, firmy či rovnou celé státy. Vítězství je skutečně opojné. Závodí se o planetární nerostné zdroje, životní prostor a možnost ovlivnit směr, jakým se bude lidstvo ubírat.
Může se tak stát, že rodina s nejrychlejším strojem může mít rázem moc nad nerostnými surovinami jednoho z měsíců Jupitera. (zdroj:www.alienspapercraft.com)

Model:
Pridávam ďalší Astro Racer. Urobil som len malé úpravy a pridal jednoduchý stojan, ktorý som doplnil o malý príbeh, ktorý autor napísal ku každému vznášadlu.

Zax | 55

Postby Zax » 28 Sep 2025 17:26

09 - D9 Racer
(Astro Racers)

Model:
Pridávam ďalší Astro Racer, tentokrát inšpirovaný filmom District 9. Urobil som len malé úpravy a pridal jednoduchý stojan, ktorý som doplnil o malý príbeh, ktorý autor napísal ku každému vznášadlu.

Zax | 55

Postby Zax » 05 Oct 2025 15:10

12 - Venture Blade
(Astro Racers)

Model:
Pridávam ďalší Astro Racer. Urobil som len malé úpravy a pridal jednoduchý stojan, ktorý som doplnil o malý príbeh, ktorý autor napísal ku každému vznášadlu.

Zax | 55

Postby Zax » 19 Oct 2025 18:31

MERCER model 35 RACEABOUT

Mierka : 1:32
Autor : Miloš Čihák
Vydavateľ : ABC 11/48 (2003)

Už dlho som sa chystal na nejaký veterán, voľba padla na túto raketu na kolesách zo začiatku minulého storočia - MERCER 35 RACEABOUT. Pár slov o originále:
První automobily představila firma Mercer v letech 1906-1909 pod značkou Roebling-Planche. Tato konvenční vozidla měla - jako mnoho jiných amerických vozů v té době - chladič typu Mercedes. Vše se změnilo v roce 1910, kdy převzal konstrukční oddělení ing. Finlay Robertson Porter a vyvinul vysoce výkonný sportovní vůz s označením Model 30, který se v roce 1911 stal základem modelové řady 35 Raceabout. Sportovní charakter těchto vozů se projevoval hlavně odlehčenou karoserií, která neměla nic než blatníky a kapotu motoru. Místo čelního skla převzal funkci kulatý "monokl", připevněný na tyči volantu. Účinek tohoto čelního skla je dodnes velmi diskutabilní. Tato vozidla se těšila veliké oblibě zejména u studentů z bohatých rodin. V roce 1914 vyhrál Eddie Pullen jako první Američan s americkým vozem Raceabout model 35 americkou Grand Prix. (zdroj ABC)

Model vyšiel v roku 2003 v časopise ABC, ja som si ho dosť upravil...Stručný popis úprav:
-z kolies vyrezaný vzduch z čoho vyplynula nutná úprava stredu kolesa, na pneumatiky (vrátane rezervy) pridaný jednoduchý dezén
-vzduch vyrezaný aj z rámu
-upravený chladič, pridaná sieťka, nápis a znak
-upravené všetky svetlá, dorobené vnútro svetiel a upravený držiak centrálneho svetla
-veľa detailov na karosérii a blatníkoch, ktoré tam boli len nakreslené som vytiahol do priestoru. Je to hlavne preto, že pokiaľ auto zašpiním, nakreslené detaily sa strácajú... (napr, žlté pasiky na blatníkoch, tapacírovanie sedadiel...)
-upravená prístrojová doska-zasklené prístroje, upravený volant, monokel, pridané detaily...
-pridané matky na kolesá a nity na celý model...
-model som trochu zašpinil a pridal jednoduchú podložku a to je snáď všetko...Pár fotiek:

Zax | 55

Postby Zax » 26 Oct 2025 20:34

Gorila horská
(Najohrozenejšie zvieratá sveta)

Mierka : 1:?
Autor : Michal Dudáš
Vydavateľ : ABC

Pár slov o predlohe:

Gorila Horská patrí k najohrozenejším druhom našej planéty. Je to bylinožravec, ktorý takmer celý deň trávi hľadaním potravy a jej konzumáciou, prípadne oddychom a trávením. Gorila horská je jedným z najbližších živočíšnych druhov človeku, preto je paradox, že práve homo sapiens sa najviac pričinil o jej takmer vyhubenie - hlavne klčovaním lesa - jej prirodzeného habitatu, pytliactvom, ťažbou surovín prípadne vojnovými konfliktami .... Dnes existuje v podstate jediný horský prales na svete, kde žije niekoľko rodín. Nachádza sa medzi Rwandou, Kongom a Ugandou. O ich záchranu sa pričinila aj americká zoologička Dian Fosey, ktorej životný príbeh sa stal námetom úspešného filmového spracovania Gorily v hmle.

Model:

Gorila sa lepila vcelku dobre. Dorobil som podložku, ako doplnok som použil vysušené a nafarbené lístie zo stromčeka čo mi rastie na záhrade...niekoľko fotografií:

Last edited by Zax on 15 Nov 2025 18:22, edited 1 time in total.

Zax | 55

Postby Zax » 09 Nov 2025 19:41

Kaplnka sv. Anny v Skalici

Mierka : 1:200
Autor : Ladislav Jakubčo, BaJ
Vydavateľ : Fifík

Kaplnka stojí vedľa kostola sv. Michala Archaniela ,ktorý sa nachádza v centre mesta Skalica na námesti. Je to pohrebná kaplnka - karner, ktorá svojim tvarom pripomína rotundu. Kaplnka bola postavená pravdepodobne na prelome 14. a 15.storočia. Má tvar osemuholníka s kopulou a Lucernou. Časom i karner ako ostatné podobné stavby prechádzal úpravami, hlavne barokovými v 17. a 18. storočí.

Model vyšiel v časopise Fifík, ak dobre rátam je to už štvrtá kaplnka, alebo kostol zasvatena sv. Anne, ktorú som lepil (viď. priložené foto). Na modeli som upravil akurát schody a na kopulu pridal lucernu, nakoniec som urobil jednoduchú podložku. Pár fotiek:

Zax | 55

Postby Zax » 15 Nov 2025 18:21

Panda veľká
(Najohrozenejšie zvieratá sveta)

Mierka : 1:?
Autor : Michal Dudáš
Vydavateľ : ABC

Pár slov o predlohe:

Panda veľká je cicavec, väčší druh medveďa z čeľade Ursidae a jediný žijúci zástupca rodu Ailuropoda (panda). Vyznačuje sa charakteristickou čierno-bielou srsťou a zavalitým telom. Hoci patrí do radu mäsožravcov (Carnivora), je bylinožravec, keďže viac ako 99 % jeho potravy tvoria bambusové listy, stonky alebo výhonky. V súčasnosti žije panda veľká len v niekoľkých čínskych pohoriach, najmä v provincii S'-čchuan, ale aj v susedných provinciách Šan-si a Kan-su, kde našla nové útočisko po tom, čo ju z nížinných oblastí vytlačilo odlesňovanie, poľnohospodárstvo a ďalší ľudský rozvoj. Po mnohých rokoch ochranárskeho úsilia pandy veľké už nie sú vo voľnej prírode ohrozené vyhynutím a ich populácia rastie a presiahla 1 860 jedincov. V septembri 2016 sa v hodnotení Medzinárodného zväzu ochrany prírody a prírodných zdrojov (IUCN) presunula z kategórie ohrozených do kategórie zraniteľných po tom, ako sa počet pand od roku 2014 zvýšil o 17 %. (zdroj: wikipedia)

Model:

Panda sa lepila vcelku dobre, trochu komplikovanejšie bolo lepenie zadných nôh a pripojenie celku ku telu... Dorobil som podložku, ako doplnok som použil statickú trávu...niekoľko fotografií:

Return to “Galérie dokončených modelov // Galleries of Finished Models”