TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Nyctophile

Nyctophile | 44
Name: Juraj

Nyctophile

Postby Nyctophile » 21 Sep 2025 20:18

Čaute, profil som založil len dnes, snáď sa tu človek niečo zaujímavé dozvie. Po zhruba tridsaťročnej pauze som znova začal lepiť. Na výstavu ani žiadnu súťaž to nikdy nebude, ale možno sa aj vďaka tomuto fóru zdokonalím. Primárne ma zaujíma architektúra, ale už zhromažďujem aj vystrihovačky techniky. Pozerám na ponuky rôznych vydavateľstiev a vývoj teda riadne pokročil. Na také Ripper Works alebo Angraf si netrúfam, to by boli vyhodené peniaze a frustrujúci výsledok. Bavia ma skôr tak stredne náročné veci. Prikladám fotky úplne prvej veci, ktorú som po tej desaťročia trvajúcej pauze zložil. Kostol sv. Prokopa v Dlouhej Třebovej, zabralo to zhruba štyri dni. Pokojne môže niekto vyjadriť posudok alebo kritiku.

Last edited by Nyctophile on 13 Nov 2025 19:32, edited 2 times in total.
Sapientia melior auro

iconmaster | 38
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Re: Kostol sv. Prokopa v Dlouhej Třebovej

Postby iconmaster » 21 Sep 2025 22:02

Vitaj u nás!

Ten výsledok po 30 ročnej pauze je dôstojný :wink: Vybral si si celkom podrobný model, preto miestami by to chcelo trošku vyššiu presnosť a retušovanie bielych hrán. Neviem, aké nástroje si používal, ale na tie malé okienka by som určite odporúčal skalpel a pravítko. Tiež strecha vyzerá byť trošku prehnutá, čo sa dá riešiť podlepením veľkých plôch. Celkový dojem je však dobrý, hlavne na prvý model po "reštarte"!

A pre nejaké techniky a metódy sa môžeš kuknúť do našej sekcie Tipy a triky, prípadne diskusné vlákna v študovni.

Pokračuj v lepení a verím, že každým ďalším kúskom sa budeš zlepšovať. Hlavne, aby ťa to bavilo!

OrasM | --
Name: Mirec

Postby OrasM » 23 Sep 2025 08:34

Vítaj medzi nami milovníkmi papierových modelov. Model pekne zlepený , môj prvý model po 20 rokoch vyzeral oveľa horšie :haha: Na modeli kostola môžeš podlepiť podstavu kartónom (myslím papierovú lepenku hrúbky 2-3 mm) a uvidíš, podstava sa vyrovná a bude vyzerať o veľa lepšie. Výhodou je, že sa to dá jednoducho podlepiť aj teraz. Ako Ti už odporúčali skúsenejší, tak retuš spraví extrémne veľa so vzhľadom a sklapel, rezák prípadne odlamovací nožík vedia veľa pomôcť. Mne sa osvedčili aj manikúrové nožničky. No ten rezák je gro ;-)
Všetko je raz po prvý raz.

Helikoptéry nelietajú. Sú také škaredé, že ich zem sama odpudzuje.

Nyctophile | 44
Name: Juraj

Postby Nyctophile » 23 Sep 2025 12:13

Ďakujem za pozitívne odozvy. Pozeral som instruktážne videá na júťúbe, konkrétne kanály krejcak a Zdeněk Smaženka, človek sa do toho znova dostáva (akurát dotyční páni majú 90% nadbytočných kecov, ktoré tam nemajú čo hľadať). Kartón aj skalpel už sú objednané. Vodovky sa nájdu doma ešte z čias ZUŠ, ale k nim sa nemienim uchýliť, zase až tak ďaleko moje ambície nesiahajú (a hlavne sa mi s tým nechce babrať, keďže nemám na tento koníček nejaký špeciálne vytvorený kútik ani pracovný stôl).
Už som zmákol 15 ďalších modelov, všetko z najnovšej knihy Ladislava Jakubča, ale nebudem to tu zahlcovať zbytočnými fotkami. Na rade je ale jedna sovietska ponorka a ak sa zadarí, fotky sa objavia
Sapientia melior auro

Return to “Vitajte! // Welcome!”