TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

SKUPINOVKA 2025 - Dornier Do 26 V1 "SeeAdler" / Reimers / 1:50

Moderators: Trak-Tor, Jolaus

LaBa | 45
Name: Ladislav Bachorec

SKUPINOVKA 2025 - Dornier Do 26 V1 "SeeAdler" / Reimers / 1:50

Postby LaBa » 08 Jul 2025 12:17

Ahojte.
Týmto príspevkom rozbieham môj pokus v rámci skupinovky stihnúť do Nitry aj nejaký ten hydroplán (teda okrem toho krpca z ABC)

Vybral som si taký neokukaný model "Morského orla" od nemeckého vydavateľa Reimers Modellbaubogen. Model je síce v mierke 1:50 ale aj tak rozpätie krídel bude 60cm :jawbone: . Najprv som sa dosť zľakol keď som sa pomýlil a predelil to mierkou 1:33 čo bolo skoro 1m.

Jedná sa o prvý prototyp hornoplošného lietajúceho člnu ktorý mal lietať na trase Lisabon - New York. Podľa internetu je nazývaný ako "najkrajší hydroplán všetkých čias" (nežartujem).

Model bude viac menej čistostavba. V rámci procesu lepenia sú možnosti zvoliť si pevné či pohyblivé časti, ako aj výsuvné pomocné plaváky. Budem sa snažiť to tam zakomponovať, ale ak to nepôjde spravím to napevno.
Tak dúfam že to do Nitry dám.

OrasM | --
Name: Mirec

Re: SKUPINOVKA 2025 - Dornier Do 26 V1 "SeeAdler" / Reimers / 1:50

Postby OrasM » 11 Jul 2025 06:52

Tak tento model budem určite sledovať. Ako prvé som hneď pozrel obrázky o aký stroj sa jedná a hneď na mňa vyskočila mierka 1:50 a v tom som začal rozmýšľať aké to bude veľké. Bude to veľké. A potom že s papierákmi nemáme miesto na poličkách :haha:
Všetko je raz po prvý raz.

Helikoptéry nelietajú. Sú také škaredé, že ich zem sama odpudzuje.

LaBa | 45

Postby LaBa » 12 Jul 2025 00:11

Dnes som si dal niekoľko hodinovú "sešn", tak prinášam report:
Klasicky začal som pekne od začiatku a to skupinou dielov číslo 1 (stredová časť trupu). Priznám sa že od nemcov som čakal viac. Rebrá nepočítajú s vlepenými "chlopňami" a v miestach ostrích uhlov mi vydúvalo papier. Trebalo zmenšiť rebrá, ale aspoň viem čo ma čaká a na čo si dať pozor. Inak zbytok sedel v pohode. Zarazilo ma že až pod svetlom stolnej lampy som si všimol že povrchová úprava je metalická čo ma potešilo a vyzerá to fajn.

Nasledoval súbor dielov č.2 (časť trupu za kabínou). V podstate rovnaký problém, ale už som s tým počítal.

Súbor dielov č.3 (časť trupu s kabínou). Tu som sa rozhodol pre verziu s interiérom, tak som podľa toho upravil diel obšívky a zlepil základ kokpitu.

Zlepil som sedadlá a pedále.

Skrinka ovládania ťahu motorov (asi).

Ďalej nasledovali dáke kolieska a riadenie.

Nasledovalo kompletovanie už zlepených častí. Sedelo to viac menej presne, teda až na spodnú časť kde sa prejavili nepresnosti od rebier a mojich nešikovných rúk.

Dúfam že sa k tomu dostanem čoskoro.
Prajem dobrú noc.

krtek | 48
Name: Ján

Postby krtek » 13 Jul 2025 09:35

Paráda,len tak dalej. :still dreaming:
Vyzerá to ,že na cestu do Nitry budeš potrebovať na prevoz modelov minimálne dodávku :P

LaBa | 45

Postby LaBa » 26 Sep 2025 23:42

Dnes sa mi podarilo dokončiť "nos", no podarilo ako podarilo. Nie som vôbec spokojný. Nepasovalo mi to. Nedarilo sa mi.
Ako nikde na nete som nenašiel fotky zo stavby alebo hotového modelu. Ale na fotkách čo sú na obálke to tiež vyzerá zubato. Nie až tak moc, ale je to zubaté.
Stále som v tomto amatér, ale dúfam že pokračovanie bude lepšie.

LaBa | 45

Postby LaBa » 03 Oct 2025 14:43

Tento týždeň som mal po večeroch trocha času a chuti pokračovať v tomto nešťastnom diele.
Dolepil som k trupu ďalšie dva segmenty, ktoré mi sadli viac menej pekne.

Ďalšími dvoma segmentami som si pripravil napojenie chvostovej časti.

A na koniec z ďalších dvoch segmentov chvostová časť trupu.

Chvostová časť sa lepila relatívne dobre (problémy z predchádzajúcich príspevkov pokračujú) a aj symetria trupu je na dobrej úrovni. Trup sa zatiaľ nestočil a dúfam že to tak aj ostane.
Týmto je trup v podstate hotový, ostáva už len kabína a hor sa na krídla.
Last edited by LaBa on 03 Oct 2025 14:49, edited 1 time in total.

LaBa | 45

Postby LaBa » 07 Oct 2025 13:22

Včera večer som stihol vyrezať podlepené nosné časti krídel a nasucho ich vložiť do trupu. Stále ešte uvažujem ako spraviť krídla odnímacie a či vôbec sa to bude dať.

Pri pohľade do kalendára som dospel k záveru že to už nemá zmysel hrotiť a do Nitry to už nestihnem. Mrzí ma to ale nevydalo.

developer10 | 41
Name: Peter

Postby developer10 » 07 Oct 2025 14:31

To je veľké, fakt naša sekcia bude musieť mať extra hangár :D Ale ideš parádne, pri tej veľkosti sa tie malé nedokonalosti stratia ;) Trim še!
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

LaBa | 45

Postby LaBa » 09 Oct 2025 10:28

Dík "pri tej veľkosti sa tie malé nedokonalosti stratia" v to budem dúfať :shocked:
Včera som dostal chuť tak som lepil do pol jednej. Lepil by som aj dlhšie keby som nemusel ráno do práce.
Dal som dokopy základ krídel aj s mechanizmom na uvolňovanie plavákov. Ak to nebude fungovať plaváky budú v otvorenej pozícii.

A presunul som sa na chvostovú časť. Tu je vynechaná svastika a rozmýšľam ako ju tam dorobím. Či ju nastriekam alebo nalepím z tenkého papiera.

Trak-Tor | 54
2K+
Name: Juraj

Postby Trak-Tor » 09 Oct 2025 10:48

Super, ideš!
Na svastiku sa vykašli.
:wink:
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

Return to “Letecká technika // Aircrafts”