TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

SKUPINOVKA 2025 - Canadair CL-215 / ORLIK / 1:33

Moderators: Trak-Tor, Jolaus

developer10 | 41
Name: Peter

Re: SKUPINOVKA 2025 - Canadair CL-215 / ORLIK / 1:33

Postby developer10 » 02 Sep 2025 10:34

Ďakujem za podporu, ale ešte je to najťažšie predomno, tak nepoľavujte :victory:
Tak to bude kúsoček "mňam". Sa už fakt teším na tohto ročnú Nitru. Vytlačíme plasťákov z haly :victory:
To si píš! Aj keď mám pocit že sa na to pripravili a vybavili väčšiu halu pre tento rok... Tak aspoň do kútka ich zatlačíme :P :bad smile:

Ale žeby sme neostali len pri kecaní, postúpil som ďalej a spracoval plaváky a gondoly motorov. Tu sa už veľkosť a nepresnosti návrhu prejavujú naplno, ale čo ma viac hnevá, vidieť tu aj rozdiely v tlači, keď diely nie sú na jednej stráne alebo tlačené v jednej sérii - tie gondoly majú 50 odtieňov šedej...
Samozrejme, keď som si to poskladal ku sebe a spočítal, vyšlo mi, že rebrá sú o tri milimetre dlhšie, takže čo sa dalo som odrezal a skrátil a čo sa nedalo som dobehol väčšími medzerami pri lepení, aby to veľmi nebolo vidieť. Vodítkom mi boli čiary krytu motorov, lebo pomocné risky v tmavošedej boli fakt ťažko použiteľné, možno tak pri dennom svetle, ale v lete sa cez deň lepiť nedá.. Ďalším faktorom veľkosti sú medzery po usadení gondol na krídla - tie zadné diery vidieť nebude, tam pôjdu klapky, ale predné by mali byť opravené nejakým záplatovým dielom, ktorý ale v modeli chýba, tak asi bude tvoriť, lebo toto vyzerá špatne a je to na očiach. Plaváky ale napodiv okrem malinkej medzery v spodnom dieliku vzadu žiadne chyby nevykazovali, navzdory ich pokriveniu a zakriveniu, čo mi je prekvapujúce, je to celkom obtiažny diel. Toľko ku obkecu, tu sú fotečky, ďakujem za podporu a ideme ďalej, nech to do Nitry stíhame, teda hydroplánujeme! Trimce še

...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

LaBa | 45
Name: Ladislav Bachorec

Postby LaBa » 02 Sep 2025 11:11

Pekne sa s tým pasuješ, držím palce a nech sa dielo podarí.

developer10 | 41

Postby developer10 » 16 Sep 2025 09:38

Ahojte papierníci, pomalinky sa nám to kráti, niečo vyše mesiaca a predo mnou ešte práce ako na kostole, tak som sa pohral s vrtuľkami. Na polguľové diely opäť pomohol pakšament za všetky drobné a ostatné išlo celkom v pohoďke, keďže motor otvárať nebudem, do najťažšej verzie som nešiel, ale vrtuľky sú klasicky pohyblivé aj s pididielikmi.

Takže krídla by mali byť až na obrysové svetlá nakomplet hotofka, akurát že mi začína dochádzať priestor, tak som zvedavý, ako sa pri ďalšom postupe popasujem pri kompletácii trupu. Predtým ale ešte podvozok a kolieska, na ktoré sa pri tomto modeli teším najmenej, a bohužiaľ nezohnal som ani plastovú náhradu, takže si týmto utrpením musím prejsť... Držte prsty aj naďalej! Trimce še
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

LaBa | 45
Name: Ladislav Bachorec

Postby LaBa » 16 Sep 2025 10:19

No pekne sa ti plní krabička

StanoL | 41
Name: Stanislav Lelko

Postby StanoL » 16 Sep 2025 11:06

Krásne motorčeky :victory:

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 16 Sep 2025 11:41

...do najťažšej verzie som nešiel, ale vrtuľky sú klasicky pohyblivé aj s pididielikmi....
Pche, títo začiatočníci :girl:
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

HlavaXXII | 50
Majster - Kráľ lietadiel
Name: Marek

Postby HlavaXXII » 28 Sep 2025 08:56

.....Predtým ale ešte podvozok a kolieska, na ktoré sa pri tomto modeli teším najmenej, a bohužiaľ nezohnal som ani plastovú náhradu, takže si týmto utrpením musím prejsť... Držte prsty aj naďalej! Trimce še
Ahoj Peťo,
tvoja vytrvalosť pri tomto modeli je obdivuhodná. :wink: Posielam videonávod od poľského kolegu, ako na kolieska. Zaujímavý je "hack" s pretlačenými pneumatikami. Finálny postup sa dá pozmeniť, ja dávam suchý pastel rovno na farbu.
Je pravda, že, takto som kolieska vyrábal naposledy pred vyše desiatimi rokmi. Odvtedy som zlenivel a používam resinové :big smile:
Ale keď nie sú, nič iné neostáva, len vyrobiť...
https://youtu.be/4dS06L-XSUk?si=qFgNlxaYHwCbNM5H
Q: nemozem spravit len tak zeby dobre bulo...musi byt najlepsi

developer10 | 41

Postby developer10 » 29 Sep 2025 13:43

Ďakujem krásne Marek! Asi to tak vyzerá že toto budem musieť nakoniec aj tak aplikovať, ale tak uvidíme, ešte máme rozpracované jedno riešenie, či sa ujme, presne o tom "pretláčaní" papiera. Ak by boli tieto rezinové, takoj ich beriem, ale ani v jednom eshope nemajú také veľké... Fňuk.

Ešte raz dík za radu, konečne to vidím naživo ako sa to robí! Idem robič všetko rpeto aby som to do Nitry stihol :D Trim še

developer10 | 41

Postby developer10 » 06 Oct 2025 14:59

Tak našťastie toto fórum je fantastické a iné ako ostatné aj preto, že tu fungujú priateľstvá a pomoc v núdzi neostane nevyslyšaná. Dnes som si prevzal balík od toudiho nie s jedným, ale hneď dvomi super alternatívami, takže už mám dilemu, ktorú si vybrať... Sú tam papierové výlisky a plastová 3D tlač, takže dilemu presúvam na koniec a vyberiem podľa toho, ako sa mi podarí dokončiť ostatné časti.

Pomimo to som sa hral s podvozkami, snažil som sa to spraviť čo najpevnejšie, pretože tá váha je už teraz enormná a ak to má čosi ešte vydržať, bude to celkom zábava udržať to na kolesách, hlavne na tých tenkých papierových tyčkách. Smutná správa je, že mi počas toho odišiel na večný odpočinok môj najobľúbenejší partner po večeroch - AKáčko typ 5 :victory: , ale keďže som zásobený odmenami do Nitry, náhrada sa rýchlo našla. A niekomu ubudne :P :bad smile:

Podvozok skladací nebude, takže ho napevno pripevním až priamo na trup, keď bude hotofka, aby to bolo rovné. Ideme ďalej, už neostáva veľa času, aj motivácia je tu naspäť, tak ideme do finále! Držte prsty aj naďalej a trimce še

Robert Blaschke | 66
Name: Robert

Postby Robert Blaschke » 12 Oct 2025 07:47

No, konečne vidím, že ten nožík sa zlomil aj niekomu inému, než len mne :)

Nožka pekná. :wink:

Return to “Letecká technika // Aircrafts”