TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Jakovlev Jak-1 (Lydia Vladimirovna Litviak) BESTR 1/35

Moderators: Trak-Tor, Jolaus

Nyctophile | 44
Name: Juraj

Jakovlev Jak-1 (Lydia Vladimirovna Litviak) BESTR 1/35

Postby Nyctophile » 12 Oct 2025 17:22

Čaute, toto bude stroj, na ktorom lietala Lydia Vladimirovna Litviak (prepíšme to tak, žiadny anglosaský prepis mena s ypsilonmi), najväčšie ženské stíhacie eso v dejinách, okrem toho skutočná krásavica. Jedna historka vraví, že elitný nemecký pilot sa v zajatí dožadoval stretnutia s protivníkom, ktorý ho zostrelil. Odmietal uveriť, že to bola ženská. Až keď mu do detailov presne popísala jeho únikové manévre, fritz bol ochotný tomu uveriť.

Inak je to úplne prvé lietadlo v živote, do ktorého sa púšťam (za základoškolských čias som lietadlá robil len plastové, nie papier), takže výsledok tomu zrejme bude zodpovedať.
Sapientia melior auro

Nyctophile | 44

Re: Jakovlev Jak-1 (Lydia Vladimirovna Litviak) BESTR 1/35

Postby Nyctophile » 12 Oct 2025 17:26

Zatiaľ bojujem s vnútorným vybavením kabíny. Mal by som takú všetečnú otázočku, že či je u produktov vydavateľstva BESTR bežné, že farby pri nanesení lepidla púšťajú a rozpíjajú sa? Stalo sa mi to už pri majáku z ich produkcie, človek má úplne zagebrené prsty od tlačiarenskej farby a len tŕpnem, kedy zababrem aj povrch. Pri žiadnych iných modeloch sa mi to ešte nestalo. Obidva sú tlačené na dosť tvrdom papieri. Všetko bolo objednané zo seriózneho českého e-shopu, takže prefotené to určite byť nemôže. Inak Bestr je moja zatiaľ asi najobľúbenejšia značka, len ma zarážajú tie púšťajúce farby...
Sapientia melior auro

Nyctophile | 44

Postby Nyctophile » 13 Oct 2025 19:49

Zajtra už len podvozok, zaskliť kabínu, plus pár detailov a bude to.
Sapientia melior auro

Nyctophile | 44

Postby Nyctophile » 15 Oct 2025 16:43

No, zdrôtovaný podvozok, kabína z euroobalu, obrovský triumf. Zdokumentované, nafotené, video, stroj môže konečne poletieť!... Do modrého vreca.
Sapientia melior auro

Nyctophile | 44

Postby Nyctophile » 15 Oct 2025 17:13

Sapientia melior auro

sony | 41
2K+
Name: Martin Seemann

Postby sony » 16 Oct 2025 14:41

pekný výber modelu a na prvú leteckú mašinku slušný výsledok.
Gratulujem k zdarnému dokončeniu.
Nabudúce skús použiť na hrany aj retuš, výsledok bude oveľa lepší. :wink:
Papierový člen plastikového klubu

Nyctophile | 44

Postby Nyctophile » 16 Oct 2025 16:12

pekný výber modelu a na prvú leteckú mašinku slušný výsledok.
Gratulujem k zdarnému dokončeniu.
Nabudúce skús použiť na hrany aj retuš, výsledok bude oveľa lepší. :wink:
Ďakujem za povzbudivé slová, obzvlášť od takého profíka. Vidím, že toto je naozaj kultivované fórum bez toxicity, nie sme predsa dámy v diskusii na modrom koníku. Však ja si uvedomujem, že úroveň tunajších účastníkov je niekde úplne inde, ale zase nikde nie je v stanovách povedané, že fotky smú pridávať len úplní majstri. A keďže si myslím, že toto fórum nie je až také saturované, že by neznieslo občas aj nejaký menej vydarený príspevok, občas sem niečo prihodím, aj s retušou. Ale lietadlá nebudú moja parketa.
Sapientia melior auro

Pepo | --
Name: Pepo

Postby Pepo » 21 Oct 2025 13:34

Konecne vidim ako vyzera nejake lietadlo od BESTR, vsade len Halinski a mne sa paci konstrukcia modelu a aj predloha. Ako pisu majstri tie hrany ked zaretusujes tak to uplne inac ukaze a ked pises o rozpijavosti farieb, skusal si papier nejak impregnovat? Bezfarebnym lakom este predtym ako do toho zastrihnes, zarezes. Urcite by sa ta rozpijavost odstranila. Mne sa to paci!

Nyctophile | 44

Postby Nyctophile » 21 Oct 2025 17:42

Konecne vidim ako vyzera nejake lietadlo od BESTR, vsade len Halinski a mne sa paci konstrukcia modelu a aj predloha. Ako pisu majstri tie hrany ked zaretusujes tak to uplne inac ukaze a ked pises o rozpijavosti farieb, skusal si papier nejak impregnovat? Bezfarebnym lakom este predtym ako do toho zastrihnes, zarezes. Urcite by sa ta rozpijavost odstranila. Mne sa to paci!
Vďaka. Ešte podotknem, že používam obyčajný Herkules, žiadna divná chémia. Ono sa jednalo hlavne o čísla na zálepkách/chlopniach, ak si všimneš, BESTR ich robí ružové a modré (je to vidieť na tej fotke z kabíny). Keď po tom prejdeš lepidlom, celá chlopňa je zrazu modrá alebo ružová a pri pritlačení častí o seba sa to môže dostávať aj na povrch...
Sapientia melior auro

Return to “Letecká technika // Aircrafts”