dnes som nafotil malý postup na výrobu dlhých zvarov na železničnú techniku. Inšpiráciu a základ postupu mám od kolegov z PL, ktorých diela ma pred určitou dobou v značnej miere nakopli k návratu k modelárstvu.
foto 1: na podklad nalepíte maskovaciu pásku (ja používam pásku od Tamya). Použitie obyčajnej pásky spôsobí potrhanie papiera !!!! Šírka medzery je cca 0,5mm a robím to od oka (ŽAVES).
Foto2: Na rovnomerné vymedzenie výšky vrstvy lepidla používam tento "prípravok". Je spravený len z obyčajného kartónu a kúsky papiera nalepené naspodku sú z origo modelu. Tú spodnú hranu pretieram obyčajným sekundovým lepidlom a brúsim do hladka aby potom pri nanášaní lepidla bola jeho vrstva rovnomerná a bez bubliniek a "chlpatenia"
Foto 3: Postup tvorby zvaru je jasný z obrázkov. Používam Herkules (nový). Lepidlo nechám "zvednúť" cca 50 sekúnd a potom dám dole pásku. Ak sa páska dá dole skôr, lepidlo nie je dostatočne obschnuté a zvar sa rozteká - stráca svoju výšku. Ak lepidlo necháte schnúť dlhšie herkules moc preschne a pri sťahovaní pásky sa zvar potrhá.
Fot 4: výsledný zvar. Napatinoval som ho, aby ste lepši videli výsledok. Zvar na ľavej strane je spravený s horevyfoteným prípravkom - je objemnejší na výšku. Zvar na pravej strane je robený bez prípravku a je nižší - skôr sa hodí na mierku 1:45.
Dúfam, že tento postup niekomu pomôže pri vylepšovaní jeho modelu.
Martin