TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Zvary na technike

Moderator: iconmaster

Mato78 | 48
Name: Martin Daniš

Zvary na technike

Postby Mato78 » 06 Jan 2011 11:47

Zdravím Páni,

dnes som nafotil malý postup na výrobu dlhých zvarov na železničnú techniku. Inšpiráciu a základ postupu mám od kolegov z PL, ktorých diela ma pred určitou dobou v značnej miere nakopli k návratu k modelárstvu.

foto 1: na podklad nalepíte maskovaciu pásku (ja používam pásku od Tamya). Použitie obyčajnej pásky spôsobí potrhanie papiera !!!! Šírka medzery je cca 0,5mm a robím to od oka (ŽAVES).
ImageImageImage

Foto2: Na rovnomerné vymedzenie výšky vrstvy lepidla používam tento "prípravok". Je spravený len z obyčajného kartónu a kúsky papiera nalepené naspodku sú z origo modelu. Tú spodnú hranu pretieram obyčajným sekundovým lepidlom a brúsim do hladka aby potom pri nanášaní lepidla bola jeho vrstva rovnomerná a bez bubliniek a "chlpatenia"
ImageImage

Foto 3: Postup tvorby zvaru je jasný z obrázkov. Používam Herkules (nový). Lepidlo nechám "zvednúť" cca 50 sekúnd a potom dám dole pásku. Ak sa páska dá dole skôr, lepidlo nie je dostatočne obschnuté a zvar sa rozteká - stráca svoju výšku. Ak lepidlo necháte schnúť dlhšie herkules moc preschne a pri sťahovaní pásky sa zvar potrhá.
ImageImageImageImageImageImageImage

Fot 4: výsledný zvar. Napatinoval som ho, aby ste lepši videli výsledok. Zvar na ľavej strane je spravený s horevyfoteným prípravkom - je objemnejší na výšku. Zvar na pravej strane je robený bez prípravku a je nižší - skôr sa hodí na mierku 1:45.
ImageImageImage
ImageImageImage

Dúfam, že tento postup niekomu pomôže pri vylepšovaní jeho modelu.

Martin

serpens | 42
a.k.a. hado
Name: Miro

Re: Zvary ma železničnej technike

Postby serpens » 06 Jan 2011 13:23

Nehodili by sa tam aj obluciky ihlou, ci to je len na bojovke?
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Mato78 | 48
Name: Martin Daniš

Postby Mato78 » 06 Jan 2011 14:07

To Serpens: tento zvar imituje zvar dvoch plechov položených vedla seba. Pri študovaní fotiek k stavbe Ty45 (CD od Jozkina, ale aj volne na nete) som na fotkách týchto zvarov (pekne to vidieť na tendroch) nevidel žiadne výraznejšie "typické húsenky". V mierke 1:25 už samotný spôsob zaschnutia Herkulesu (povrch nie je zrkadlovo hladký ale jemne hrbolatý), podľa mňa, verne naimituje brúsený zvar. Bojová technika , aspoň podľa toho čo som zatiaľ videl, má podstatne hrubšie zvary. Treba brať zreteľ aj na fakt, že tento zvar, čo som tu prezentoval je široký 0,5 mm a vysoký cca 0,2 - 0,3 mm. A tu nie je veľa priestoru na prípadné dotunenie ihlou (zvar by sa určite porušil a hrbolce by už boli nemodelovo veľké).

Mrtin

serpens | 42
a.k.a. hado

Postby serpens » 06 Jan 2011 14:12

Oki, ono to vypada paradne, len som prave nevedel, ze ci mali taketo hladke zvary.
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

pepko97modelar | --
Name: Peter Džubara

Postby pepko97modelar » 06 Jan 2011 16:15

ja zvyknem ťahať zvary injekciou . nie sú zase také rovné ale dá sa rovno potiahnuť pokým sa mi netrasú ruky :big smile:
aj niektorí ručný zvárači ťahajú tak trochu roztrasené zvary :big smile:

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 01 Dec 2024 22:12

Téma mesiaca december 2024 - ZVARY NA TECHNIKE

Zváranie je strojárska technológia na vytvorenie nerozoberateľných spojov medzi súčiastkami. Komponent, ktorý sa skladá z viacerých dielov, zostavený pomocou zvárania sa nazýva zvarok alebo zvarenec. Hoci existujú rôzne metódy zvárania, najviditeľnejšie sú spoje vytvárané metódami tavného zvárania (plameňom, el. oblúkom,..), a budeme sa teda venovaj ich imitácii pre hlbšie detailovanie modelu. Zvary sa môžu nachádzať v rôznej polohe - medzi plošnými panelmi v jednej rovine (tzv. tupé zvary) alebo preplátovane, v kútoch, po obvode rotačných dielov a podobne. Veľkosť zvaru záleží predovšetkým na hrúbke zváraného materiálu a na konkrétnom type zvaru (napr. či boli komponenty predtým zaúkosované alebo nie). Povrchová štruktúra zvarového švu záleží na technológii zvárania - preto na dobovej technike sú zvary výraznejšie, s hrubšou štruktúrou, kým na modernej technike sú hladšie. Zvary sa niekedy ďalej opracúvajú, preto niektoré zvárané spoje v konečnom dôsledku nie je vidieť.

Pre imitáciu zvarov na modeloch je možné zvoliť z niekoľkých alternatív - od nanášania lepidla, cez aplikáciu a štruktúrovania rôznych tmelov až po leptané doplnky.

Očakávame vaše príspevky, nápady a rady, napr.:
  • Na ktorých modeloch a v akej mierke zvyknete naznačovať zvary?
  • Aká je vaša obľúbená metóda na imitáciu zvarov na modeloch?
  • Aké materiály používate na zvary?
  • Čo vám nefungovalo alebo ste neboli spokojní s výsledkom?
  • Po nafarbení zvyknete ešte ďalej upravovať alebo patinovať zvary?
  • Videli ste alebo čítali nejaký zaujímavý postup na imitáciu zvarov? Podelte sa o link!
  • ...

wot99 | 33
Name: Ján

Re: Zvary na technike

Postby wot99 » 02 Dec 2024 09:26

Ahoj,
na zvary používam "metódu", ktorú som odkukal od Mr. Nightshift-a. Je to jednoduché a relatívne rýchle. Ale v mojom podaní išlo len o pokusy:
Používal som plastic putty od Valejo. Tmel som v malom mnoštve naniesom na miesto zvaru a nechal trocha vytvrdnúť. Potom som pinzetou/špáradlom/kúskom ohnutého tenkého pliešku (závisí od miesta a veľkosti) vytvoril štruktúru a nechal úplne vytvrdnúť. Nasledoval nástrek do farby dielu. Miesto zvaru som zvýraznil waschom "light rust " v kombinácií s čierným washom. Prebytočné zvyšky waschu som odstránil riedidlom. No a nakoniec, keď to riadne vyschlo, tak som to prešiel grafitom, ten tomu dodal potrebný kovový efekt.
Tu je link na video :
https://www.youtube.com/watch?v=I6PDKAO ... NightShift
https://www.youtube.com/watch?v=F3GlNC2 ... NightShift

Foto z postupu nemám, ale tu je výsledok. Ako som spomenul, sú to len také pokusy:

serpens | 42
a.k.a. hado

Postby serpens » 14 Dec 2024 19:04

husty herkules, ale je dobre si ho zafarbit akrylom nech clovek vidi co robi...

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 23 Dec 2024 00:19

Vďaka páni za príspevky, niečo pridám aj za seba, i keď nemám žiadne sofistikované metódy.. Vlastne zvary robím tiež lepidlom, ktorým lepím aj model (bežne je to Duvilax BD-20) a dávkujem z fľaštičky s injekčnou ihlou z Aliexpressu. Výhodou tejto flašky je rovnomerné, plynulé a presné dávkovanie lepidla. Zvary robím zvyčajne ako posledné, keď je diel nahrubo hotový.
Možno je to príliš riedkou konzistenciou alebo typom lepidla, ktoré používam (spomenutý Duvilax), ale pri snahe robiť väčšie zvary niekedy musím natiahnuť aj druhú "húsenku", lebo pri schnutí sa dosť zmešnuje objem lepidla a zvar nie je dostatočne výrazný..

Pridám aj niečo na ilustráciu zo stavby sklápacieho návesu Benalu, kde tá strieborná farba celkom pekne zvýraznila zvary. Pozdĺžné nosníky rámu a zadné vráta (na nich sú aj prerušované kútové zvary okolo výstuh):

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 21 Oct 2025 11:00

Oliver spísal pekný návod, ako na zvary pomocou dvojzložkového tmelu Milliput, tak to sem zavesím:
Najkľúčovejšia je z môjho pohľadu voda a to už pri zmiešavaní oboch zložiek, predovšetkým tej oranžovej (jedna zložka je oranžová, druhá biela/veľmibledunkošedá). Robil som to tak, že z oboch zložiek som si odrezal cca rovnaké množstvo, ktoré som v navlhčenej dlani vygúľal do guličky. Dlaň som si omokril prstom namočeným vo vode a následne som si pomädlil dlane - porovnal by som to pocitu ako keď má človek v lete mierne spotené ruky. V takto "vlhkých" dlaniach tmel krásne spolupracoval, nelepil sa ani sa nedrolil. Následne som z oboch guličiek "vyvalkal hadov" obdobných rozmerov, ktorých som jeden na druhého naplietol ako vianočku. Z nej som v prstoch vyvalkal guličku, ktorú som opäť, tentokrát podstatne dlhšie, v navlhčených dlaniach poriadne premiešal až kým hmota neostala v jednotnej, oranžovej farbe. Z hmoty som ďalej už len ukrajoval menšie množstvá materiálu na výrobu zvarov. Odkrojený kúsok som si vždy vyvaľkal do tenkých hadíkov, s ktorými som pracoval nasledovne:

Miesto na modely, na ktoré som pokladal hadíka (budúci zvar) som si jemne navlhčil vodou - stačí naozaj jemne. Vyvaľkaný tmel z podložky som na model preniesol pomocou špáratka, ktoré som predtým namočil do vody a otrel do prstov. Práve to otretie prebytočnej vody do prstov mi príde ako najdôležitejšie. Takto navlhčený koniec špáratka stačilo položiť na vyvaľkaný tmel, ktorý sa na drevo nalepil čo umožnilo jeho jednoduchý transfer na určené miesto. Vyvaľkať naozaj tenkých hadov sa mi darilo najmä pod plátkom medeného plechu. Následne som ďalším špáratkom tmel popritláčal ku jednotlivým detailom, pričom som sa snažil udržať v 45° uhle. Takto som tmel naniesol vždy na niekoľko detailov súčasne. Keď som skončil s posledným, začal som od prvého do už jemne zavädnutého tmelu skalpelom robiť ryhy a napodobňovať štruktúru zvarov (aj skalpel som priebežne namáčal a otieral).

Trochu jednoduchším ale obdobným spôsobom som potom robil zvary v škárach, ktoré som mal na povrchu predpripravené. Najprv som ich navlhčil, potom som ich vyplnil tmelom, ktorý som špáradlom rozvaľkal ako cesto po celej dĺžke drážky. Prebytočný tmel po bokoch som otieral špáratkom alebo špicatými tyčkami do uší navlhčenými vo vode. V týchto škárach tmel držal perfektne a práca bola podstatne rýchlejšia. Na napodobnenie zvarov som si vyrobil pomôcku, keď som na špáratko nasadil kúsok medeného plechu, ktorý som sa snažil pripraviť na rozmer škár. Medený plech je v tomto lepší ako kov z túb na sladké mlieko (blatníky), nakoľko tuba z mlieka sa ľahko ohýba. Týmto nástrojom som na vertikálnych častiach škár napodobnil štruktúru zvarov jeho vtláčaním do tmelu - niekde aj v kombinácii so skalpelom. Na horizontálnych častiach škár som tmel pritláčal širším pásikom medeného plechu uchyteným v pinzete.

Možno som sa zbytočne rozpísal o práci s tmelom, preto ten spojler, ale pamätám si, že pri Hetzerovi som s ním dosť bojoval. Vtedy by mi podobný návod pomohol, preto si ho sem zavesím. Ak tmel chytím do ruky o ďalších 5 rokov, budem vedieť kde hľadať a medzitým to možno pomôže niekomu ďalšiemu. Ešte by som doplnil, že ak je vody okolo detailu príliš veľa, tak tmel sa začne po povrchu kĺzať a nebude držať + bude ho možné roztierať ako maslo (čo sa hodí napríklad pri "umývaní" okolia drážok).
Celý report tu: https://papermodelers.sk/viewtopic.php?p=221465#p221465

Return to “Tipy a triky - Diskusia // Tips & Tricks - Discusion”