TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Fortschritt E 524 / Agromodels / 1:32

Moderators: iconmaster, braintech

JozefS | 47
Name: Jozef Sýkora

Fortschritt E 524 / Agromodels / 1:32

Postby JozefS » 26 Oct 2025 14:05

Ako ďalší model som si vybral kombajn Fortschritt E 524 od Agromodels, v mierke 1:32.

Je to posledný stroj vyrobený východonemeckou firmou MDW Fortschritt. Bol schopný kosiť nielen obilie, ale aj kukuricu, olejniny, alebo strukoviny. Šírka záberu je 3,60 m, 4,20 m, 4,80 m a 5,60 m. Bol výsledkom snahy vyrovnať sa západu. Vývoj začal úplne od nuly a prvý prototyp bol predstavený v roku 1985. Mal klimatizovanú kabínu, nastaviteľný stĺpik riadenia a palubný počítač. Pri prvých testoch sa zistilo, že motor s výkonom 120 koní nestačí. Ďalšie stroje už mali výkon motora 152 koní.
V rokoch 1988-89 začala sériová výroba. V roku 1989 získal zlatú medailu na výstave v Brne.
Vyrábaný bol v zelenej farbe , tak ako ostatné stroje Fortschritt, neskôr dostali modrú farbu s označením MDW Ernte Meister 524.

Po páde železnej opony prenikali na východný trh značky ako John Deere, Ferguson, New Holland, a im už konkurovať nedokázal.

Model je tlačený ofsetom, na 14 stranách A4, jedna strana písaný návod a 5 strán návodných kresieb. Je zložitý ,prepracovaný do detailov, súčasťou je odnímateľná lišta s vozíkom.
Určený je skúseným modelárom. Dajú sa dokúpiť laserové doplnky, ktoré sú nutnosťou. Napr. dezény na zadné kolesá ručne vyrezávať určite nechcete.

Začal som kolesami. Najskôr 3 kolesá na vozíku. V laserových doplnkoch nie sú na ne dezény. Pri pokuse ručne vyrezať, som ich pokazil, takže budú bez.
Nasledovali kolesá na kombajne. Predné bez problémov, na zadných som si nechal bočné časti dezénov na koniec, bude s nimi najviac roboty. Na kolesá vozíka sú použité matice veľkosti 0,9 mm a na kolesá kombajnu 1,8mm.

JozefS | 47

Re: Fortschritt E 524 / Agromodels / 1:32

Postby JozefS » 02 Nov 2025 16:56

Kolesá sú hotové, lepiť tú drobotinu bol masaker, som rád, že je to za mnou. Ešte som ich prešiel kriedovým práškom, aby sa zjednotila farba kolies a dezénov.

A teraz už samotný kombajn. Diel č. 1 sa v návode odporúča predeliť na tri časti. To môžem potvrdiť, vlepenie do dielu č.2 je takto jednoduchšie. Celok sa ešte spevní hranolmi, podlepenými 0,5 a 1,5 kartónom.

JozefS | 47

Re: Fortschritt E 524 / Agromodels / 1:32

Postby JozefS » 09 Nov 2025 14:43

Menší postup na základni kombajnu. Vlepené mlátiace bubny a vynášacie dosky, ktoré vo finále aj tak nebude vidno. Treba si dať veľký pozor na celkovú geometriu.

Return to “Stavebné a iné stroje // Construction & Other Machinery”